!
Вторник, 16 Април 2024
03
май
4

Министър Ананиев: Трябва да вземем допълнителни мерки за защита здравето на медиците„Това са хората на първа линия, те се грижат за хората с коронавирус и независимо от всички предпазни мерки, които взимаме, никой няма гаранция, че може да се съхрани. Това е нов вирус, разпространението му не е уточнено. Трябва да вземем допълнителни мерки за съхранението и опазването на здравето на медицинския и немедицински персонал в болниците. В същото време обаче искам да поздравя и да благодаря на всички, които помагат в борбата с този вирус“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV. Той изказа съболезнованията си към семействата и близките на починалите лекарки.

„Мерките са вързани със създаване на условия да не се разпространява вируса в лечебните заведения. Мерки, свързани с профилактика, хигиена, осигуряване на сигурно, предпазно облекло, отделяне на хората, за които има съмнение, че са заразени. Отделяне на определени лица, които да се грижат за заразените, за да не може да се разпространява инфекцията по други отделения“, допълни министър Ананиев.

По думите му в началото на март е имало проблем с предпазните средства. „Тогава не всички лечебни заведения и целия персонал беше осигурен. В момента не само нямаме дефицит, но даже имаме и резерви“, каза министърът.

„Трябва да бъде предоставена институционална помощ на семействата на починалите . В МБАЛ –Сливен са поели разходите по погребение. От РК на БЛС-Сливен даряват 3000 лв., а от БЛС – 5000 лв. За съжаление МЗ е бюджетна организация и няма право на такива дейности, но ще създадем организация за дарение в министерството, за да може да се подпомогнат двете семейства“, каза още министър Ананиев.

По повод исканата му от медици оставка, заради несправедливото, според тях, разпределяне на бонусите от по 1000 лв., министърът заяви, че всеки може да му поиска оставката. „Има основополагащи принципи за разпределяне на бонусите по 1000 лв. Никъде не е намаляван списъка на хората, участвали в тези дейности. Списъците са подадени от ръководителите на лечебните заведения, ние не сме ги намалявали. През март заболелите с коронавирус бяха много малко и на тази база бяха направени разпределенията на допълните средства. Ако има грешка, направена от ръководителя на лечебното заведение, трябва да се подаде сигнал до нас, да направим проверка и да бъде коригирана грешката“, каза министър Ананиев.

„Много активно работи щаба, дебатираме и заедно взимаме решенията как да продължат нещата. Всяка една мярка се анализира, проследява и се вижда резултата. Не може да говорим за надделяване на политическите над медицинските аргументи. По отношение на маските, излизането на чист въздух сред природата дава положителен ефект при хората, стига на няма струпване и да не е при разговори. Една от следващите мерки, които ще отпаднат, са КПП-тата“, каза още той.

Министър Ананиев коментира и проблемът с Детската болница, срещу строежа на която в двора на УМБАЛ „Александровска“, се обявиха педиатри, архитекти и родители. „Обществената поръчка е извършена в пълно съгласие със закона. Изпълнителят беше избран в края на януари. Вторият изпълнител обжалва, КЗК отхвърли жалбата и ми даде възможност за предварително изпълнение, но предпочетох да изчакам решението на комисията. По закон бях длъжен след това в едномесечен срок да подпиша договора за изпълнението. С ръка на сърцето заявявам, че ще имаме най-съвременната ,най-модерната, най-комплексната детска болница. На редовното заседание на правителството в сряда ще внеса предложение да бъде обявена за национален обект, за да може да бъде завършена максимално бързо“, каза министър Кирил Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pGE#

Аре 03.05.2020 18:22:59

стига демагогия, а? Сега ще ме накарат и скафандър да нося докато работя. Да се обличат като астронавти и да си провеждат карнавални заседания с други избрани шефчета, например от СЛК.

БГ 03.05.2020 18:00:58

Абе Кирооооооооо, какво трябва да се направи, може да ти го каже и портиера на Св.Неделя 5 ! Твоята работа е да го направиш ! Ама то от един Нищоправец , какво друго да очакваме, освен празни приказки ...

Гост 03.05.2020 17:27:51

Кирето тулуп ли е или толуп? А палавото Коце?

crocodile 03.05.2020 13:06:47

Виновни за смъртта на лекарката са и нейните началници и такива като тази фурнаджийска лопата Балтов! При налични 7, 8 или 10 пациенти с Covid-19 в болница се прави нов, извънреден график! В него се включват голяма група лекари и сестри, които по 8 часа само на смвни да работят в съответното отделение, на всеки 2 часа да излизат от зоната и т.н. Когато те оставят да работиш в подобна среда по 12 или 24 часа - 7 дни в седмицата, естествено че от умора и непрекъснат допир с вируса ще се заразиш и може да умреш! Генералната грешка на тези от НОЩ е че не разписаха правила как да се процедира във всяка болница и отделение за лечение на Covid-19!, както и не обособиха болиници с целево финансиране само за лечение на подобни пациенти! Колко трудно бе да се обосбят 3 болници в София, по една болница на 2 области в страната и т.н.! Свидетели сме на хаос, липса на логистика и колаборация ! Когато има единни указания и се изпитват не повече от два метода за лечение много лесно в рамките на месец може да се установи дали политиката и протоколите са правилни! Много важен елемент, който според мен доведе до смъртта на втората лекарка! Това са грижите и рехабилитацията за оздравялите от вируса! Явно те имат нужда от подкрепа, последващо лечение в санаториум и възстановяване! Това се прави на Запад уважаеми госпда мениджъри и разни други Тикви! В България няма по 50-60 болни в една болница заразени с вируса и постъпващи на ден, както в Италия, Испания или Франция, затова спокойно болниците можеха да направят друга организация, а не да затварят лекари и сестри за седмица в отделенията с Covid-19! За съжаление тези смешници са компетентни почти колкото Тиквата и гледат първо на него да се слагат, а не да мислят за персонала си на първо място!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...