!
Понеделник, 22 Юли 2024
18
май
3

Млада лекарка се върна от Мюнхен като доброволец в МБАЛ-Пазарджик"От много време търся възможност да се върна в България, гледала съм сайтове на различни болници, когато обаче видях интервюто на д-р Темнилов по телевизията, решението дойде от само себе си. Така за мен още на мига отговорът на въпроса „къде“ беше МБАЛ-Пазарджик, а на въпроса „кога“ - „Веднага!“

Това каза в Сутрешния блок младата българска лекарка д-р Кристина Дечева, която е завършила медицина в Мюнхен, защитила е докторската си дисертация и работи в Германия. Тя е първият доброволец, който се отзова на призива на директора на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов за помощ поради острата нужда от медици в болницата. Д-р Дечева сподели, че иска да трупа опит в родината си и бе категорична, че трудностите не я плашат, въпреки че ситуацията в МБАЛ – Пазарджик в момента е действително е много тежка.

Младата лекарка изрази възхищение от колегите си, които дават 30-часови дежурства и правят всичко, което е по силите им, за да не спре работата и пациентите, които се нуждаят от интубация да бъдат обслужени. Д-р Дечева подчерта какви огромни усилия им коства това, за да не остане без подадена упойка нито един болен, на който трябва да се проведе оперативно лечение или манипулация.

По думите на директора на лечебното заведение д-р Темнилов в инфекциозното отделение в продължение на 2 месеца работата продължава и екипът под ръководството на д-р Пишмишева се справя. В момента имат настанени 10 пациенти, в сравнително тежко състояние, поради множество придружаващи заболявания – диабет, онкологични заболявания, прекаран инсулт. Трудностите с кадрите продължават, тъй като много лекари са в задължителна карантина.

Д-р Темнилов изрази благодарност към колегите си от болница „Хигия“, Белодробната болница и болница „Здраве“, които са подали ръка в този труден момент и също са поели пациенти с коронавирусна инфекция. Той изрази благодарност и към собственика на МБАЛ „Пълмед“ д-р Михаил Тиков, който е проявил разбиране и готовност за помощ – очаква се м близките дни в пазарджишката болница да започне работа лекар-анестезиолог оттам.

Д-р Темнилов допълни, че иска обследване на причините за проблема в болницата, довел до повече случаи на COVID-19 сред медиците. По тази причина той е отправил призив към Националния оперативен щаб да бъде изпратен екип професионалисти, които да извършат анализ на място и да излязат със заключение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CkKP

Гост 18.05.2020 12:50:49

Тази пандемия поставя остро въпросът с работното време и почасовото заплащане на лекарите. Никоя професия не хайдака по 12 часа. Работното време в болниците трябва да се организира на 3 смени по 8 часа или 4 х 6 часа. Като болницата поеме транспорта и храната на мед. персонал.Почасово заплащане- 25 лв/ час за начинаещ лекар и 50 и 75 лв/час за една и две специалности.

Гост 19.05.2020 09:25:30

В Германия ,вероятно и в други от нормалните страни от ЕС работното време на медицинския персонал е фиксирано на 35 часова работна седмица .Това е поне от 7-8 години. При дежурства натоварването може да бъде до 40 часа седмично задължително компенсирано по време след това до общо сумарно не-повече 140 часа работно време месечно. Затова и при извънредни ситуации като тази пандемия там плащат 150-200евро на час на лекари и медсестри. И с един заразен пациент да си работил на седмица. А тук управляващата комунистическа сган дундуркаща съветската пародия на здравна система наречена Семашко, не само ,че не плаща нормалния труд като квалификация и отговорности на лекаря в нормална обстановка ,но си позволява всякакви претоварвания и безогледна експлоатация и създава условия за медицински грешки. И никаква организация по контрол на работните условия било то държавна структура (например Инспекцията по Труда ) или професионална организация (жалкият казионен БЛС ) не търсят сметка на наглеците от властта

Гост 18.05.2020 12:44:19

30 часови дежурства,за да лекуват безплатно неосигурените цигани. Тези не са наред.Да си рискуваш здравето и живота , за да се бият тиквите в гърдите,че лекарите,видите ли ,били достатъчно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...