Неделя, 26 Септември 2021
01
апр
7

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров:

Можем да изпаднем в състояние да изпитваме огромен недостиг на лекари

Замяна на лекарство трябва става само със знанието на лекаряИма три условия, които трябва да са изпълнени, за да се реализира генеричното заместване на медикаменти в аптеките. Първо – аптеките не трябва да имат вертикална интеграция – т.е. складове и производители не трябва да имат собственост на аптеки. Второ – заместването става по желание на пациента, но със знанието на лекаря, защото лечебният процес е процес на наблюдение и лекарят трябва да знае какво се случва с пациента му. Трето – заместването е винаги в посока надолу, към по-евтино лекарство. Не е позволено заместване с по-скъпо лекарство. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод проекта за изменение на Наредба 4, в който се предвиждаше такава възможност. Припомняме, че проектът беше публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане на 25 март, но по-късно през деня беше свален.

„В Наредбата, която беше предложена и която беше за щастие оттеглена, имаше само две думи – позволяваме на фармацевтите да подменят лекарство, когато липсва предписаното. Това означава, че се сблъскаме с феномен като във веригите за хранителни стоки – това лекарство е на промоция и по тази причина се продава на пациента“, каза д-р Маджаров.

По думите му законодателят е гарантирал парите на Касата, но не и парите на пациента. „Или трябва Касата да плаща 100% най-евтиния медикамент, за да може пациента да го получава безплатно, но ако желае да си купи по-скъпо, а не както е досега – пациентът да доплаща 75%, или да се разреши замяната, но само в посока на цената надолу. Заместване на лекарство с по-скъпо, не е генерично заместване. Макар и с едно също активно вещество, медикаментите имат различен ефект, затова лечебният процес е свързан с наблюдение, който липсва на колегите-фармацевти“, каза още д-р Маджаров.

По отношение на осигуреността на България с лекари по време на борбата с пандемията от COVID-19, той заяви, че можем да изпаднем в състояние да изпитваме огромен недостиг на лекари. „В момента в България има 32 000, но голяма част от тях а заети с административна дейност и други специалности. В условия на криза обаче, винаги е по-добре да можеш да разчиташ на лекар, макар и без специалност анестезия или пулмология, отколкото на човек без медицинско образование. Когато сме започвали да учим медицина, сме знаели, че може да се наложи да станем доброволци в такава кризисна ситуация. Това не е избор, това е дълг на всеки лекар“, каза д-р Иван Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ahGB

Лекар 01.04.2020 15:03:47

"..лечебният процес е свързан с наблюдение, който липсва на колегите-фармацевти“, каза още д-р Маджаров......" А бе Маджаров, тъпанар такъв, какви "колеги" могат да бъдат на лекаря простите бакали-продавачи на лекарства?!?! Та аптекарите са доказани търгаши, които престъпно докторуват в аптеките превърнати на амбулатории! Маджаров, не принизявай лекаря да нивото на търгаша аптекар, който безпрекословно трябва да изпълнява лекарското предписание, което е заповед за него!!!

Гост 01.04.2020 13:11:33

Българският лекар никому и с нищо не едлъжен,драги ми Маджаров.

Гост 01.04.2020 12:54:42

Вечна му памет на д-р Ли Уинлян, офталмолог от болницата в Ухан, първи бил камбаната за новата китайска чумa!

Гост 01.04.2020 12:24:42

Ясно и добре казано!

Огнян и Радмила Кроневи 01.04.2020 11:58:09 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
Гост 01.04.2020 11:26:59

Този па не зашити лекарите и не каза на кухата Валерка ,че не може да генерализира за всички лекари че имали финансова мотивация да изписват скъпи лекарства. Може да посочва само конкретни имена, ако има такива данни ,а не мръсникът фалшив патриот да петни лекарското съсловие. Явно пълначите на скорбяла правещи 'генерици ' са му набутали мангизи да се пробутват боклуци на населението. То в магазина всеки гледа сирене и салам да не е 'генерик' на ТПК 'Горно нанадолнище' и не купува какво да е, а подбира утвърдени марки , тука с лекарствата ще ми дрънкат как било същото и как генерикът е същото ама по-евтино.

999 01.04.2020 11:41:40

Правилно се дразниш от обобщенията на Варели, но самият ти също правиш обобщения без доказателства.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Лекари от Военномедицинска академия извършиха трета чернодробна трансплантация за тази година
25.09.2021 12:30:07

Лекари от Военномедицинска академия извършиха трета чернодробна трансплантация за тази година

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация &ndas ...

Безплатна патронажна грижа за всички новородени
25.09.2021 11:35:51

Безплатна патронажна грижа за всички новородени

Провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...