Понеделник, 27 Май 2024
14
май
4

НЗОК ще проверява общинските болници, надхвърлили лимитите си по време на извънредно положение

7 млн. допълнително е платила Касата на лечебните заведения в рамките на МетодикатаБроят на направленията в извънболничната медицинска помощ за второто тримесечие на годината остава равен на определения през първото тримесечие на настоящата година и е в рамките на определените бюджети на изпълнителите на ПИМП и СИМП.  Това става ясно от стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 27 април.

„Няма обстоятелства, които да налагат да коригираме стойностите в посока увеличение. Подходили сме максимално справедливо и коректно спрямо текущата ситуация и фактът, че при всички положения има отлив от ползването на такъв вид дейности. В специализираната помощ 1 149 000 броя направления се прехвърлят, а в медико-диагностичната сфера са направления на стойност 14 млн. лв., в това число близо 2 млн. лв. за изследвания за магнитно-резонансна томография. Няма някакъв нов момент спрямо досегашната ни практика“, казва председателят на Надзора Жени Начева. Управителят на Касата проф. Петко Салчев допълва, че неусвоените средства след второто тримесечие ще бъдат преразпределяни следващ период, за да може при наплив на пациенти направленията да бъдат усвоени.

По отношение на отчетената дейност от болничната медицинска помощ, която е трябвало да бъде заплатена за март през април, спрямо която се изчисляват 85% е 181 млн. лв., става ясно още от стенограмата. „Тя е изчислена от средноаритметичната стойност за първите три месеца, като януари отчитаме и авансово заплатените суми през декември. И стойността, която е заявена от изпълнителите на болнична медицинска помощ и одобрена за плащане, е в размер на 155 млн. лв. Като определената стойност за доплащане, която ще бъде платена авансово в рамките на тези 85%, е 7 446 000 млн. лв. Тези 7 млн. лв. всъщност се вписват в определените 181 млн. лв.“, казва Жени Начева.

„Отчетената дейност е 155 млн. лв., която е платена. Сега се утвърждават допълнителните плащания, които са по Методиката. Предстои тези допълнителни 7 млн. лв. да бъдат изплатени на лечебните заведения“, уточнява управителят на Касата проф. Салчев.

Според члена на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов през март болниците за рехабилитация не са отчели дейност. „Няма нито една такава болница. Има даже такива, които са надвишили парите“, отговаря проф. Салчев.

„На мен ми направи впечатление, че общинските болници са си изчерпали лимита. Някои са на 150%, други на 130%. За мен е малко странно този изчерпан лимит в условия на извънредна ситуация и на празни болници, и затова, че пациентите не посещават, няма планови приеми. Наистина разбирам раждания, диализа, но всичко останало?“, коментира и членът на Надзорния съвет Оля Василева.

„Тъй като не искаме сега да спрем плащанията по лечебни заведения, особено тези, които са на първа линия, аз съм поставил задача, след като мине това да направят проверка на всичките Специализирани болници за рехабилитация, които са отчели дейност в момента, когато със заповед министърът беше забранил такава дейност. Тъй като ние имаме точно определени клинични пътеки, по които могат да приемат спешните. Тогава ще направим проверка и ще Ви докладвам всъщност какво се е случило. От 14 болници по рехабилитация, мисля, има само 3, които са горе-долу в не много добро състояние. Останалите общо взето се движат като норма в тази ситуация“, казва проф. Салчев.

„Ще бъдат проверени и общинските болници, които са надхвърлили лимитите си. Ние за нито една болница не предлагаме пропорционално увеличение или корекция на общия им таван на лимит, който сме дали, допълва Жени Начева.

По думите на управителя на НЗОК пък постоянно има писма от тях, че не могат да функционират. „Когато приключи цялата тази ситуация, ние ще направим проверка, тъй като РЗОК трябва да направят след това проверка на всичките тези стойности, които са определени. Ще бъдат проверени не само какви пари са отчели, а дейност по дейност какво са отчели – колко клинични пътеки, колко пациенти и т.н. Тъй че тогава ще Ви представим в пълен разчет всичките данни“, казва проф. Салчев.

Той коментира й лечебните заведения, които са подали допълнително искане, да си увеличат стойностите не до 85%, а до 100%. „Писмата са постъпили не през РЗОК, а направо до мен и затова искам да Ви информирам, че дойде писмо от МБАЛ „Света Петка“-Видин, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Света Анна“-София, УМБАЛ „Александровска“, ВМА и от УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“-Стара Загора, които желаят над 85% до 100% на базовата стойност, която е определена. Това са болниците, които посрещат на първа линия COVID – 19. Общият размер на сумата за тези няколко лечебни заведения допълнително е 2 365 000 лв.“, казва проф. Салчев.

Той допълва, че част от тези лечебни заведения дори са изпратили списък на разходите, които са направили във връзка с преустройството на другите отделения за работа с такива пациенти.

Надзорният съвет на НЗОК се е съгласил, че тези средства трябва да бъдат изплатени, макар че разходите не са лечебни, а са административни, за да не се стигне до намаляване на заплатите на персонала.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T6L9

Abv 15.05.2020 18:45:42

Този надзор за крив к** не става.

Гост 15.05.2020 09:27:56

Ченгет Велик Григоров ли ще проверява? Той горкичкия ще се изгуби не само в документите, а и по пътя за някоя болница.

Гост 14.05.2020 23:21:55

Ще ми проверят долуподписания...

ПОЗИЦИЯ 14.05.2020 21:05:37

ПОЗИЦИЯ 14.05.2020 21:01:35 "Искат болниците да връщат доплатените до 85% средства....." А ПОТРОШЕНИТЕ ОТ МЕДИЦИТЕ НЕРВИ, ДЕНОНОЩНАТА РИСКОВАНА РАБОТА СЪС ЗАРАЗЕНИ И БОЛНИ......? ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ РАБОТНИЦИ РЪКОПЛЯСКАНИЯ!!!! ЗА КОЛЕКТОРИТЕ 75 МИЛИОНА БЕЗ ДА ГИ ВРЪЩАТ! НА ФУТБОЛИСТИТЕ МИЛИОНИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ СЕ ОПРОЩАВАТ И СЕ ПРЕДВИЖДАТ МИЛИОНИ ЗА ЗАПЛАТИ! НА СВОБОДНИТЕ АРТИСТИ ЩЕ СЕ ПЛАЩА БЕЗ ДА ИГРАЯТ! РЕСТОРАНТЬОРИ И ХОТЕЛИЕРИ ЩЕ ГУШКАТ ДДС! ДОКТОРИ, ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 КЪМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ! ТОЗ НАРОД ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗВА, ЧЕ НЕ ВИ ЗАСЛУЖАВА!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...