Вторник, 29 Ноември 2022
19
март
4

НСОПЛБ: Отношението към нас трябва да бъде променено в положителна посокаОт Националното сдружение на общопрактикуващите изпратиха позиция до медиите във връзка със съобщението, че те ще получат 8000 маски.

Публикуваме я без редакторска намеса:

Във връзка с изявление, многократно тиражирано в медиите, на вицепремиера г-н Томислав Дончев, сме принудени да направим следното уточнение, за да бъде поднасяна информацията коректно пред обществеността.

Днес с нас се свърза представител на МЗ, който ни информира, че са осигурени 8 000 маски за еднократна употреба за ОПЛ в България, които трябва да вземем от посочен адрес и след това да разпределим/изпратим до колегите. Ясно е, че разпределянето и доставянето на маските не става през РЗИ, както е обявено в изявлението.

Оценяваме тази първа стъпка в подсигуряването на ЛПС на ОПЛ, въпреки че е доста закъсняваща и недостатъчна и по наше мнение дори не бе необходимо да се обявява поради посочените ѝ качества. От друга страна малкият брой ни изправя пред трудно решение как да бъдат разпределени тези маски.

ОПЛ в България са  4 170 по коректни данни към 31 март 2019 г. Преобладаващата част от нас работят с 1 медицинска сестра, при някои липсва, но други от нас имат повече от двама сътрудници. Така че общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000.

Така предоставеното количество означава, че всеки от тези 8 000 трябва да получи по 1 маска. Въпросът е как да стане това и има ли смисъл. Не обсъждаме финансовата част, при която доставката на заветната маска, многократно ще надхвърли стойността ѝ. Ситуация, която обезсмисля безвъзмездността на подкрепата.

Ето защо, поставихме въпроса пред УС и НС на НСОПЛБ как да разпределим оскъдното количество маски и вероятно ще ги изпратим в няколко области от страната, в които до момента няма абсолютно никакви предприети мерки в тази посока.

В духа на прозрачност: вчера получихме чрез БЛС запитване от МЗ за заявка на необходими ЛПС за нас и сътрудниците ни за 22 работни дни, която попълнихме и изпратихме. Но кога ще се реализира тази заявка и как все още не е ясно, но дано е скоро.

Като разумни и диалогични хора с пълното съзнание за сложността и значимостта на ситуацията, в която се намира нашият народ и държава, до момента сме се въздържали от реакция и коментар по повод на това, че не са предприети кризисни мерки от самото начало и до момента да бъдем подсигурени с ЛПС, подобно на други структури, да не говорим за финансови компенсации. Не сме коментирали публично и сигналите за липса на съдействие от съответните инстанции в различни части на страната, когато е имало проблем пред ОПЛ при изпълнение на спусканите по няколко пъти на ден указания за действие, за които сме информирали, където е било необходимо, но без резултат. Всичко това сме правили с желанието да не повишаваме напрежението и да не предизвикваме паника в и без друго напрегнатата ситуация, както и да не пречим на кризисния ЩАБ да върши работата си.

Считаме обаче, че отношението към нас трябва да бъде променено в положителна посока, да бъде търсено активно нашето експертно становище на хора от предния фронт и красивите думи да се превърнат в дела, което ще е от полза са нашите сънародници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pxYS

999 20.03.2020 08:22:37

За пореден път става ясно, че държавните органи не познават собствената си държава. НСОПЛБ, както и много други организации на лекари е гражданско сдружение в частна полза, в което членуват ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ лекари. То може да се ангажира единствено и само с тези общопрактикуващи, които са негови членове, колкото и да са те. Представителната лекарска организация е БЛС, с отговорности и специални права, възложени й със закон. Всички организации на лекари са готови да помагат според възможностите си, както вероятно и огромната част от лекарите в лично качество. Сегашната ситуация изисква ясно разпределение на отговорностите, за да не пострадат добрите намерения. Иначе, броят на предложените маски е смехотворен.

Един ОПЛ на 33 20.03.2020 00:55:39

Много меко са се изказали. Това си е подигравка!

Сист 19.03.2020 19:59:50

8000 маски си е жива подигравка!

Dr_Doolittle 19.03.2020 19:27:50

Колеги, прочетете този анализ на водещи британски учени от Imperial College COVID-19 Response Team за да сте наясно какво идва: https://redirect.is/r59m9y 'In total, in an unmitigated epidemic, we would predict approximately 510,000 deaths in GB and 2.2 million in the US, not accounting for the potential negative effects of health systems being overwhelmed on mortality' . In addition, even if all patients were able to be treated, we predict there would still be in the order of 250,000 deaths in GB, and 1.1-1.2 million in the US..Добре вижте графиките с и без ограничаващи мерки (NPIs) в единия случай реанимациите ще са пълни в средата на юни в другия случай в средата на декември 2020. В нормална европейска здравна система обаче (UK)....


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...