!
Понеделник, 24 Юни 2024
19
март
4

НСОПЛБ: Отношението към нас трябва да бъде променено в положителна посокаОт Националното сдружение на общопрактикуващите изпратиха позиция до медиите във връзка със съобщението, че те ще получат 8000 маски.

Публикуваме я без редакторска намеса:

Във връзка с изявление, многократно тиражирано в медиите, на вицепремиера г-н Томислав Дончев, сме принудени да направим следното уточнение, за да бъде поднасяна информацията коректно пред обществеността.

Днес с нас се свърза представител на МЗ, който ни информира, че са осигурени 8 000 маски за еднократна употреба за ОПЛ в България, които трябва да вземем от посочен адрес и след това да разпределим/изпратим до колегите. Ясно е, че разпределянето и доставянето на маските не става през РЗИ, както е обявено в изявлението.

Оценяваме тази първа стъпка в подсигуряването на ЛПС на ОПЛ, въпреки че е доста закъсняваща и недостатъчна и по наше мнение дори не бе необходимо да се обявява поради посочените ѝ качества. От друга страна малкият брой ни изправя пред трудно решение как да бъдат разпределени тези маски.

ОПЛ в България са  4 170 по коректни данни към 31 март 2019 г. Преобладаващата част от нас работят с 1 медицинска сестра, при някои липсва, но други от нас имат повече от двама сътрудници. Така че общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000.

Така предоставеното количество означава, че всеки от тези 8 000 трябва да получи по 1 маска. Въпросът е как да стане това и има ли смисъл. Не обсъждаме финансовата част, при която доставката на заветната маска, многократно ще надхвърли стойността ѝ. Ситуация, която обезсмисля безвъзмездността на подкрепата.

Ето защо, поставихме въпроса пред УС и НС на НСОПЛБ как да разпределим оскъдното количество маски и вероятно ще ги изпратим в няколко области от страната, в които до момента няма абсолютно никакви предприети мерки в тази посока.

В духа на прозрачност: вчера получихме чрез БЛС запитване от МЗ за заявка на необходими ЛПС за нас и сътрудниците ни за 22 работни дни, която попълнихме и изпратихме. Но кога ще се реализира тази заявка и как все още не е ясно, но дано е скоро.

Като разумни и диалогични хора с пълното съзнание за сложността и значимостта на ситуацията, в която се намира нашият народ и държава, до момента сме се въздържали от реакция и коментар по повод на това, че не са предприети кризисни мерки от самото начало и до момента да бъдем подсигурени с ЛПС, подобно на други структури, да не говорим за финансови компенсации. Не сме коментирали публично и сигналите за липса на съдействие от съответните инстанции в различни части на страната, когато е имало проблем пред ОПЛ при изпълнение на спусканите по няколко пъти на ден указания за действие, за които сме информирали, където е било необходимо, но без резултат. Всичко това сме правили с желанието да не повишаваме напрежението и да не предизвикваме паника в и без друго напрегнатата ситуация, както и да не пречим на кризисния ЩАБ да върши работата си.

Считаме обаче, че отношението към нас трябва да бъде променено в положителна посока, да бъде търсено активно нашето експертно становище на хора от предния фронт и красивите думи да се превърнат в дела, което ще е от полза са нашите сънародници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nAuj

999 20.03.2020 08:22:37

За пореден път става ясно, че държавните органи не познават собствената си държава. НСОПЛБ, както и много други организации на лекари е гражданско сдружение в частна полза, в което членуват ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ лекари. То може да се ангажира единствено и само с тези общопрактикуващи, които са негови членове, колкото и да са те. Представителната лекарска организация е БЛС, с отговорности и специални права, възложени й със закон. Всички организации на лекари са готови да помагат според възможностите си, както вероятно и огромната част от лекарите в лично качество. Сегашната ситуация изисква ясно разпределение на отговорностите, за да не пострадат добрите намерения. Иначе, броят на предложените маски е смехотворен.

Един ОПЛ на 33 20.03.2020 00:55:39

Много меко са се изказали. Това си е подигравка!

Сист 19.03.2020 19:59:50

8000 маски си е жива подигравка!

Dr_Doolittle 19.03.2020 19:27:50

Колеги, прочетете този анализ на водещи британски учени от Imperial College COVID-19 Response Team за да сте наясно какво идва: https://redirect.is/r59m9y In total, in an unmitigated epidemic, we would predict approximately 510,000 deaths in GB and 2.2 million in the US, not accounting for the potential negative effects of health systems being overwhelmed on mortality . In addition, even if all patients were able to be treated, we predict there would still be in the order of 250,000 deaths in GB, and 1.1-1.2 million in the US..Добре вижте графиките с и без ограничаващи мерки (NPIs) в единия случай реанимациите ще са пълни в средата на юни в другия случай в средата на декември 2020. В нормална европейска здравна система обаче (UK)....


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...