!
Вторник, 18 Юни 2024
03
апр
3

НС удължи на първо четене извънредното положение до 13 майСъс 122 гласа „за“, 47 - „против“ и седем „въздържали се“, Народното събрание прие на първо четене предложението на правителството срокът на извънредното положение да бъде удължен до 13 май.

„Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при представянето на предложението на правителството. 

Той допълни, че експертното  мнение, че здравните системи н Европа ще бъдат максимално натоварени в следващи три седмици, а размерът на кризата все още не може да бъде прогнозиран. По думите на министъра, мерките целят намаляване на натиска върху нашата здравна система, така че да може да поеме всички нуждаещи се.

По време на дебатите парламентарните групи на БСП и „Обединени патриоти“ по отделно предложиха срокът да е до 30 април с възможност за ново удължаване, но тази идея беше отхвърлена.

От БСП заявиха че трябва да се намали настиска и върху хората и да им се даде възможност да продължат да ходят на работа. Депутатът от БСП Красимир Янков направо поиска правителството да закрие Националния оперативен щаб и да представи работещ план за времето на извънредното положение. Валери Жаблянов беше по-дипломатичен. „Никой от нас не е авантюрист, но отчитаме разнопосочните настроения в българското общество. Трябва да се запази здравето, но да не се обезсърчава обществото“, каза той..

Председателят на Воля Веселин Марешки предложи пък извънредното положение да е безсрочно, защото утре можело депутатите да не са в състояние да се съберат.

От ДПС обаче бяха категорични, че три пъти и половина на 1 млн. души са по-малко починалите и пет пъти по-малко заразените у нас в сравнение със западна Европа, което показвало, че мерките дават резултат и затова подкрепят изцяло предложението на правителството.

По отношение на актуализацията на бюджета, депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че на първо място трябва да се направи актуализация на бюджетите на МЗ и НЗОК. „Спешната помощ ще бъде безкрайно натоварена през април, а тя се плаща през бюджета на МЗ.  Финансирането на болниците също е проблем, защото трябва да се осигурят заплатите на медицинския персонал, които в момента се покриват от приходите на болниците. Както е известно пък в момента болниците нямат приходи. Неразумно е да та бъдат финансирани на исторически принцип за който и да бил месец, затова е нужно сериозно преосмисляне както на бюджета на НЗОК, така и на МЗ“, каза проф. Михайлов.

Гласуването се проведе по приетия извънреден ред - първо гласува групата на депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а след тях - от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Второто четене на измененията на Закона за извънредното положение ще бъде в понеделник, като дотагава се очаква да постъпят още предложения от парламентарните групи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hU*@

Гост 03.04.2020 22:17:10

Предаването „AЛTERNATIVATA" по ТВ1 с водещ Милен Цветков представя уникална презентация на Д-р Румен Хичев за пандемията от COVID-19. Българинът Д-р Румен Хичев е ръководител на група в кризисния щаб за корона вируса към Министерство на здравеопазването на САЩ. В специална видео и конферетна връзка от Вашигтон Д-р Хичев представи епидемиологически параметри и трендове, патофизиологични особености на инфекцията и възможни подходи за решаване на проблемите и кризисните явления. Очерта начините на ограничаване и контрол на пандемичния процес, както и математически модели и алгоритми адаптирани конкретно за България. Медико-математическата прогноза включва данни и то по дни за очаквания епидемиологичен цикъл у нас (брой заразени, безсимптомни носители, леки и тежки случаи, процент смъртност). Презентацията предложи какви ресурси трябва да се планират за скринингови, диагностични и лечебни протоколи за COVID-19. https://www.youtube.com/watch?v=ilUfmZVTfCA

... 03.04.2020 22:18:02

Уважаеми зрители, от Вашите обаждания, имейли и съобщения разбираме, че с голям интерес сте проследили уебинара на д-р Румен Хичев, който ТВ1 предаде на живо миналата събота. Тази седмица, отново в събота, д-р Хичев организира втори уебинар, на който ще получите отговори на въпросите, които Ви вълнуват. Ето и писмото, с което д-р Румен Хичев информира за предстоящия уебинар: "Уважаеми колеги, поради повишения интерес към темата, презентацията „COVID-19: Епидемиологични, диагностични и клинични проблеми и модели“ ще бъде представена онлайн отново на 4-ти април от 14:00 ч българско време. Ако желаете да се включите в презентацията и дискусията след нея, можете да го направите в уреченото време през линка: https://global.gotomeeting.com/join/468007533 Включването може да бъде през смартфон, но за по-добра видимост на слайдовете е препоръчително да се включите през ноут, пад или компютър с по-голям екран. Ако не сте ползвали Go-to-Meeting, можете да свалите апликацията тук: https://global.gotomeeting.com/install/468007533 Ще се радвам да се чуем в събота и обменим въпроси и мнения по тази толкова чувствителна тема. Д-р Хичев"

Briz 04.04.2020 10:40:57

Много добре. Заслужава си.


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...