!
Понеделник, 17 Юни 2024
24
септ

Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпространението на COVID-19 и лечението му. В това число влизат и близо 2,9 млн. лв. от дарения, сочи отчетът на ведомството от началото на епидемията у нас до 31 август.

Най-голям относителен дял от общия размер на отчетените разходи на касова основа имат разходите за издръжка, които са в размер на 10,1 млн. лв., или 73.7% от всички разходи. От тях 2,6 млн. лв. са от дарения.

От отчетените разходи за издръжка, с най-голям дял са разходите на Регионалните здравни инспекции към МЗ, в размер на близо 4,4 млн. лв., което представлява 43.2% от общите разходи за издръжка, следвано от разходите на Централно управление на Министерство на здравеопазването в размер на малко над 3 млн. лв., или 29.6% от общите разходи за издръжка.

Част от разходите за издръжка са изразходени за закупуване на медикаменти тестове за бърза диагностика на COVID-19, PCR тестове, лабораторни консумативи за извършване на тези тестове, както и за закупуване на лични предпазни средства за работниците и служителите работещи в системата на здравеопазването, сочи още отчетът на МЗ.

За закупуване на лекарствени продукти са усвоени 1,1 млн. лв.

От закупените лични защитни средства, 20 633 броя лични предпазни облекла на стойност 1,5 млн. лв. са закупени с предоставени дарения по специалната набирателна сметка за набиране на средства от дарения и помощи за подпомагане финансирането на дейности и мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на страната.

Разходите за придобиване на нефинансови активи са в размер на 760,5 хил. лв., което представлява 5,5 на сто от общите разходи за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и лечението му. От тях 102,4 хил. лв. са от дарения.

Изразходените средства за закупуване на нефинансови активи са отчетени предимно в РЗИ и са използвани за закупуване на термокамери, системи за дезинфекция, автоклави и друга апаратура, свързана с мерките за разпространяване с Covid-19 и лечението му.

Разходите за персонал възлизат на близо 1,3 млн. лв. Най-голям относителен дял от тях са разходите за персонал на РЗИ, в размер на почти 1,2 млн. лв., което представлява приблизително 92% от общите разходи за персонал. Те включват средства за извънреден труд, осигуряване на дежурства в празнични дни и положен нощен труд.

Отчетени са разходи за субсидии в размер на 410 115 лв. Средствата са предоставени на лечебни заведения, като от тях 136 115 лв. с изрична воля на дарител от специалната дарителска сметка, открита за подпомагане финансирането и на дейности и мерки срещу разпространение и лечение на заболяването.

За подпомагане на лечебните заведения в условията на пандемия от коронавирус са предоставени целеви капиталови трансфери в общ размер на 1,1 млн. лв. Те са предоставени на столичната СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, врачанската МБАЛ „Христо Ботев“, ямболската МБАЛ „Св. Пантелеймон“, старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и Видинската МБАЛ „Св. Петка“, става ясно още от отчета.

Разходите, отчетени по сметките за средства от ЕС, са в размер на близо 66,4 млн. лв., по два проекта. По първия – „Борба с COVID-19“, финансиран от ОП „Региони в растеж“, до 31 август са усвоени около 21 млн. лв. По втория пък – „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран от ОПРЧР, са усвоени 45,3 млн. лв., сочи отчетът на ведомството.

От него става ясно още, че към 31 август в дарителската сметка, свързана с коронакризата у нас, са постъпили 5,3 млн. лв., от които 1,3 млн. лв. с изрична воля на дарителя са предоставени на лечебните и здравни заведения за подпомагане в борбата и предотвратяването на пандемия от COVID-19.

От средствата, постъпили без изрична воля на дарител, по бюджетната сметка на Министерство на здравеопазването са преведени средства в размер на 3,5 млн. лв. От тях до момента са усвоени средства в размер на 1,5 млн. лв. за защитни облекла за многократна употреба. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5tMy


Всичко за коронавируса
Още новини
1,3% положителни проби, няма починали
17.06.2024 08:50:17

1,3% положителни проби, няма починали

Двама – от Пловдив и София – са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 час ...

Д-р Теодора Иванова: От учителите си научих да се отнасям към всеки пациент с внимание и грижа, сякаш е мой близък
16.06.2024 11:04:56 Невена Попова

Д-р Теодора Иванова: От учителите си научих да се отнасям към всеки пациент с внимание и грижа, сякаш е мой близък

 Д-р Теодора Иванова е специализант по Акушерство и гинекология в АГ отделе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...