Вторник, 13 Април 2021
24
септ

Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпространението на COVID-19 и лечението му. В това число влизат и близо 2,9 млн. лв. от дарения, сочи отчетът на ведомството от началото на епидемията у нас до 31 август.

Най-голям относителен дял от общия размер на отчетените разходи на касова основа имат разходите за издръжка, които са в размер на 10,1 млн. лв., или 73.7% от всички разходи. От тях 2,6 млн. лв. са от дарения.

От отчетените разходи за издръжка, с най-голям дял са разходите на Регионалните здравни инспекции към МЗ, в размер на близо 4,4 млн. лв., което представлява 43.2% от общите разходи за издръжка, следвано от разходите на Централно управление на Министерство на здравеопазването в размер на малко над 3 млн. лв., или 29.6% от общите разходи за издръжка.

Част от разходите за издръжка са изразходени за закупуване на медикаменти тестове за бърза диагностика на COVID-19, PCR тестове, лабораторни консумативи за извършване на тези тестове, както и за закупуване на лични предпазни средства за работниците и служителите работещи в системата на здравеопазването, сочи още отчетът на МЗ.

За закупуване на лекарствени продукти са усвоени 1,1 млн. лв.

От закупените лични защитни средства, 20 633 броя лични предпазни облекла на стойност 1,5 млн. лв. са закупени с предоставени дарения по специалната набирателна сметка за набиране на средства от дарения и помощи за подпомагане финансирането на дейности и мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на страната.

Разходите за придобиване на нефинансови активи са в размер на 760,5 хил. лв., което представлява 5,5 на сто от общите разходи за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и лечението му. От тях 102,4 хил. лв. са от дарения.

Изразходените средства за закупуване на нефинансови активи са отчетени предимно в РЗИ и са използвани за закупуване на термокамери, системи за дезинфекция, автоклави и друга апаратура, свързана с мерките за разпространяване с Covid-19 и лечението му.

Разходите за персонал възлизат на близо 1,3 млн. лв. Най-голям относителен дял от тях са разходите за персонал на РЗИ, в размер на почти 1,2 млн. лв., което представлява приблизително 92% от общите разходи за персонал. Те включват средства за извънреден труд, осигуряване на дежурства в празнични дни и положен нощен труд.

Отчетени са разходи за субсидии в размер на 410 115 лв. Средствата са предоставени на лечебни заведения, като от тях 136 115 лв. с изрична воля на дарител от специалната дарителска сметка, открита за подпомагане финансирането и на дейности и мерки срещу разпространение и лечение на заболяването.

За подпомагане на лечебните заведения в условията на пандемия от коронавирус са предоставени целеви капиталови трансфери в общ размер на 1,1 млн. лв. Те са предоставени на столичната СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, врачанската МБАЛ „Христо Ботев“, ямболската МБАЛ „Св. Пантелеймон“, старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и Видинската МБАЛ „Св. Петка“, става ясно още от отчета.

Разходите, отчетени по сметките за средства от ЕС, са в размер на близо 66,4 млн. лв., по два проекта. По първия – „Борба с COVID-19“, финансиран от ОП „Региони в растеж“, до 31 август са усвоени около 21 млн. лв. По втория пък – „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран от ОПРЧР, са усвоени 45,3 млн. лв., сочи отчетът на ведомството.

От него става ясно още, че към 31 август в дарителската сметка, свързана с коронакризата у нас, са постъпили 5,3 млн. лв., от които 1,3 млн. лв. с изрична воля на дарителя са предоставени на лечебните и здравни заведения за подпомагане в борбата и предотвратяването на пандемия от COVID-19.

От средствата, постъпили без изрична воля на дарител, по бюджетната сметка на Министерство на здравеопазването са преведени средства в размер на 3,5 млн. лв. От тях до момента са усвоени средства в размер на 1,5 млн. лв. за защитни облекла за многократна употреба. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#X61


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно
12.04.2021 17:18:27

Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно

Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов е издал заповед, с която нарежда МБАЛ – Б ...

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана
12.04.2021 17:09:00

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана

Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Монтана Любомир Стефанов награди с благодарств ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...