!
Събота, 27 Юли 2024
15
март

Новата наредба за COVID-19 вече е в сила



Новата наредба, регламентираща диагностиката, профилактиката и контрола на COVID-19, вече е сила след обнародването ѝ днес в „Държавен вестник“.

Припомняме, приемането ѝ се наложи заради промените в Закона за здравето, с които заболяването бе премахнато от списъка на острите заразни болести, при които болни заразоносители подлежат на задължителна изолация.

С цел диагностика на заболяването, в наредбата са посочени лабораторните методи за доказване на причинителя на COVID-19 – SARS-CoV-2, както и лечебните и здравните заведения, в които тя може да се провежда.

За определяне на разпространението на вирусните варианти в страната, което е от значение на развитието на епидемичния процес на заболяването и евентуалното планиране на противоепидемични мерки за неговото ограничаване, е вписано изискване за целогеномно секвениране на 10% от положителните проби, доказани по метода на PCR. Описани са конкретни условия, на които следва да отговарят пробите с цел извършване на последващ епидемиологичен анализ на регистрираните случаи на нови варианти.

Посочено е, че задължителна изолация на болни от и заразоносители на COVID-19 и задължителна карантина на техните контактни лица се прилагат само в случаите, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Описан е конкретен ред за изолация и карантина при такива случаи.

Въведено е уточнение, че при липса на задължителна изолация, по време на боледуване пациентите се самоизолират, за да не заразят възприемчиви към заболяването хора, без прилагане на нормативноопределени ограничителни мерки.

По отношение на контактните лица е разписан ред за провеждане на медицинско наблюдение от общопрактикуващ лекар или от медицинския специалист в организираните колективи, който ги обслужва. Целта на наблюдението е своевременно ограничаване на новозаболялелия от контакт с другите в колектива, в дома, на месторабота, и намаляване на възможността за тяхното заразяване. Освен това, чрез ранно откриване на първи признаци и симптоми на заболяването се създава възможност за провеждане на лечение още в първите дни на инфекцията и евентуално намаляване на тежестта и продължителността на протичане на заболяването. Определени са периоди за самоизолация при регистриране на случай на COVID-19, както и на медицинско наблюдение на контактни лица, в т.ч. и в организирани колективи.

Периодът за самоизолация е определен до 14 дни, в зависимост от тежестта на протичане на заболяването и по преценка на лекар.

Продължителността на медицинско наблюдение при контактни лица пък е съобразена с продължителността на инкубационния период и прилаганата практика в някои държави за наблюдение на контактни лица за период от 10 дни, в който се очаква да проявят симптоми на коронавирусна инфекция.

В документа също така е регламентирано функционирането на Националната информационна система за борба с COVID-19 като част от Националната здравноинформационна система. Описано е съдържанието на системата, както и лицата, които са задължени да вписват информация и нейното съдържание.

Системата ще осигурява информация за всички потвърдени случаи на COVID-19 и за направените ваксинации, на база на която ще се изготвя оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението COVID-19 в страната.

Цялата наредба вижте тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G#nU


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...