!
Събота, 20 Април 2024
02
юли
4

Обединеното кралство е пред тежка криза за лекари

Един от всеки 7 лекари във Великобритания планира да напусне работа след края на епидемиятаБританската здравна служба NHS e изправена пред масова напускане на лекари преди втората вълна на коронавирус, съобщи The Independent. Вестникът цитира д-р Чаанд Натпаул, председател на Британската медицинска асоциация предупреди, който представя данни от проучване, доказващо тези опасения.

Според него близо 1 на всеки 7 лекари в Обединеното кралство планира да напусне HNS или да се пенсионира, когато сегашната криза с коронавируса отмине.

Д-р Нагпаул е категоричен, че втора коронавирусна вълна през зимните месеци може да повали NHS, защото службата ще бъде атакувана от две страни - недостиг на персонал, съчетан с обичайния натиск от повишеното търсене на медицински услуги през зимата и огромното изоставане на работата, отложена поради пандемията.

Макар че има вероятност не всички, които обмислят да се откажат или да се пенсионират да осъществят намеренията си според д-р Нагпаул ограниченията за пътуване в чужбина, причинени от Covid-19 и затрудненията поради Brexit, ще затруднят неимоверно системата.

Д-р Нагпаул признава, че медицинският персонал е изтощен и травмиран от четирите месеца на борба с коронавируса. В същото време британските медиците са изправени пред милиони изоставени и забавени случаи, някои от които са животозастрашаващи условия- И всичко това се случва много преди редовния скок на търсенето през зимните месеци.

„Проведохме проучвания през цялата пандемия и установихме, че над 30% от лекарите съобщават за разстройства на психичното здраве като тревожност, прегаряне, депресия в много по-високо степен отколкото преди пандемията“, коментира д-р Нагпаул.

„Психичният дистрес ескалира от пандемията. Медиците признават за тежко изтощение от дългите часове на работа и то на работа, която никога досега не е трябвало да вършат", каза той.

Представяйки резултатите в детайли д-р Нагпул обясни, че проучването на Британската медицинска асоциация е обхванало 7000 лекари в Обединеното кралство.

„То завърши преди дни и показва, че близо 14% от анкетираните планират да напуснат NHS, защото са изтощени, да се пенсионират рано или да работят другаде, след като здравна система възстанови нормалната си работа. Други 29% са заявили, че възнамеряват да работят по-кратки часове след края на кризата. Около 31% са споделили, че са преживели депресия, тревожност, стрес, изгаряне, емоционален дистрес или друго психично състояние, свързано с тяхната работа по време на пандемията, докато други 13% са обяснили, че са се сблъсквали с такива проблеми и преди епидемията от коронавирус.

Съществува и друго опасения за NHS, отбелязва д-р Нагпаул. Те са свързани с вероятността лекари от други страни в ЕС да се върнат в родните си страни в края на преходния период за Brexit през декември, като не е сигурно, че местата им веднага ще бъдат заети от други желаещи.

„Последиците за работната сила са значителни. Преди пандемията имахме 10 000 незаети незапълнени свободни работни места. NHS вече е абсолютно зависима от работна сила от чужбина“, коментира председателят на Британската медицинска асоциация.

Според него ключът за облекчаване на натиска върху системата ще бъде спирането на втори скок на случаите с коронавирус – задача, която правителството трябва да приема като свой основен приоритет, заяви д-р Нагпаул.

"Лекарите са работили без проблем, не са имали почивка, не са имали празници, много от тях не са могли да си останат вкъщи. Наистина е важно те да могат да си почиват, защото с настъпването на зимата ще ни е необходима работна сила, която да се справи със здравните нужди на населението. Ето защо правителството трябва да удвои усилията си, за да предотврати нов скок на коронавирус“, категоричен е председателят на съсловната организация на британските лекари.

Според него мерките трябва да включват подобряване на системата за тестване, издирване на контактните лица, изолиране на потенциалните носители на заразата и много внимателно облекчаване на ограничителните мерки.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FRcK

crocodile 02.07.2020 22:52:30

Страхът на Албиона сред не-BAME лекарите идва от това, че от 407 починали медицински лица / лекари. сестри, кеъри и портъри/ само 5ма са бели! Освен това от имунните тестове се доказа, че не-BAME колеги нямат изобщо анти-тела към вируса! Това води до страх в момента масово отказват да дават on call или да водят клиники и операции поради страх от заразяване и евентуално смърт, особенно при тези над 58 години! При инцидентно пропускане на пациент с положителен PCR за планова операция, се заразиха в това отделение 3ма специализанти от Индия и Пакистан, плюс един колега от Судан. От не-BAME лекарите, които също водеха визитации и операции в това отделение - нито един! Короната мори яко в Индия, Пакистан и Латинска Америка! Може би затова и Майтапчийски се е объркал къде точно ще мрат яко!

Гост 02.07.2020 16:01:34

Смешно е ,че такъв анализ за страната на мутрокомунистите наречена българия няма . Тук медицинския персонал освен ,че е зле платен е зле оборудван освен тоталната демотивация от комунистическата здравна система. А NHS не я мислете . Тя ще се снабди с лекари бягащи от идиотския Източен блок в това число гетото българия

един 04.07.2020 07:23:41

Напротив , едва ли ще останат лекари ,коитода се съгласят да рискуват живот и здраве ,още повече за пари ,а още повече тук и за 1000 лв ,особено след последните случаи ,вижда се ,че тези ,които пострадат нямат никаква защита ,нито социална ,нито професионална ,нито никаква ,просто губят всичко , виж ,ако си държавен служител ,скатан в къщи или в офиса и пострадаш ,то застраховки живот ,то неустойки , основна заплата три пъти колкото лекарската ,щото имал привилегии ,е ,да чакат те да влязат в отделенията .

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 02.07.2020 17:25:59

Чудесен коментар! Присъединявам се към него, безусловно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...