Вторник, 29 Ноември 2022
02
юли
4

Обединеното кралство е пред тежка криза за лекари

Един от всеки 7 лекари във Великобритания планира да напусне работа след края на епидемиятаБританската здравна служба NHS e изправена пред масова напускане на лекари преди втората вълна на коронавирус, съобщи The Independent. Вестникът цитира д-р Чаанд Натпаул, председател на Британската медицинска асоциация предупреди, който представя данни от проучване, доказващо тези опасения.

Според него близо 1 на всеки 7 лекари в Обединеното кралство планира да напусне HNS или да се пенсионира, когато сегашната криза с коронавируса отмине.

Д-р Нагпаул е категоричен, че втора коронавирусна вълна през зимните месеци може да повали NHS, защото службата ще бъде атакувана от две страни - недостиг на персонал, съчетан с обичайния натиск от повишеното търсене на медицински услуги през зимата и огромното изоставане на работата, отложена поради пандемията.

Макар че има вероятност не всички, които обмислят да се откажат или да се пенсионират да осъществят намеренията си според д-р Нагпаул ограниченията за пътуване в чужбина, причинени от Covid-19 и затрудненията поради Brexit, ще затруднят неимоверно системата.

Д-р Нагпаул признава, че медицинският персонал е изтощен и травмиран от четирите месеца на борба с коронавируса. В същото време британските медиците са изправени пред милиони изоставени и забавени случаи, някои от които са животозастрашаващи условия- И всичко това се случва много преди редовния скок на търсенето през зимните месеци.

„Проведохме проучвания през цялата пандемия и установихме, че над 30% от лекарите съобщават за разстройства на психичното здраве като тревожност, прегаряне, депресия в много по-високо степен отколкото преди пандемията“, коментира д-р Нагпаул.

„Психичният дистрес ескалира от пандемията. Медиците признават за тежко изтощение от дългите часове на работа и то на работа, която никога досега не е трябвало да вършат", каза той.

Представяйки резултатите в детайли д-р Нагпул обясни, че проучването на Британската медицинска асоциация е обхванало 7000 лекари в Обединеното кралство.

„То завърши преди дни и показва, че близо 14% от анкетираните планират да напуснат NHS, защото са изтощени, да се пенсионират рано или да работят другаде, след като здравна система възстанови нормалната си работа. Други 29% са заявили, че възнамеряват да работят по-кратки часове след края на кризата. Около 31% са споделили, че са преживели депресия, тревожност, стрес, изгаряне, емоционален дистрес или друго психично състояние, свързано с тяхната работа по време на пандемията, докато други 13% са обяснили, че са се сблъсквали с такива проблеми и преди епидемията от коронавирус.

Съществува и друго опасения за NHS, отбелязва д-р Нагпаул. Те са свързани с вероятността лекари от други страни в ЕС да се върнат в родните си страни в края на преходния период за Brexit през декември, като не е сигурно, че местата им веднага ще бъдат заети от други желаещи.

„Последиците за работната сила са значителни. Преди пандемията имахме 10 000 незаети незапълнени свободни работни места. NHS вече е абсолютно зависима от работна сила от чужбина“, коментира председателят на Британската медицинска асоциация.

Според него ключът за облекчаване на натиска върху системата ще бъде спирането на втори скок на случаите с коронавирус – задача, която правителството трябва да приема като свой основен приоритет, заяви д-р Нагпаул.

"Лекарите са работили без проблем, не са имали почивка, не са имали празници, много от тях не са могли да си останат вкъщи. Наистина е важно те да могат да си почиват, защото с настъпването на зимата ще ни е необходима работна сила, която да се справи със здравните нужди на населението. Ето защо правителството трябва да удвои усилията си, за да предотврати нов скок на коронавирус“, категоричен е председателят на съсловната организация на британските лекари.

Според него мерките трябва да включват подобряване на системата за тестване, издирване на контактните лица, изолиране на потенциалните носители на заразата и много внимателно облекчаване на ограничителните мерки.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xja5

crocodile 02.07.2020 22:52:30

Страхът на Албиона сред не-BAME лекарите идва от това, че от 407 починали медицински лица / лекари. сестри, кеъри и портъри/ само 5ма са бели! Освен това от имунните тестове се доказа, че не-BAME колеги нямат изобщо анти-тела към вируса! Това води до страх в момента масово отказват да дават on call или да водят клиники и операции поради страх от заразяване и евентуално смърт, особенно при тези над 58 години! При инцидентно пропускане на пациент с положителен PCR за планова операция, се заразиха в това отделение 3ма специализанти от Индия и Пакистан, плюс един колега от Судан. От не-BAME лекарите, които също водеха визитации и операции в това отделение - нито един! Короната мори яко в Индия, Пакистан и Латинска Америка! Може би затова и Майтапчийски се е объркал къде точно ще мрат яко!

Гост 02.07.2020 16:01:34

Смешно е ,че такъв анализ за страната на мутрокомунистите наречена българия няма . Тук медицинския персонал освен ,че е зле платен е зле оборудван освен тоталната демотивация от комунистическата 'здравна' система. А NHS не я мислете . Тя ще се снабди с лекари бягащи от идиотския Източен блок в това число гетото българия

един 04.07.2020 07:23:41

Напротив , едва ли ще останат лекари ,коитода се съгласят да рискуват живот и здраве ,още повече за пари ,а още повече тук и за 1000 лв ,особено след последните случаи ,вижда се ,че тези ,които пострадат нямат никаква защита ,нито социална ,нито професионална ,нито никаква ,просто губят всичко , виж ,ако си държавен служител ,скатан в къщи или в офиса и пострадаш ,то застраховки живот ,то неустойки , основна заплата три пъти колкото лекарската ,щото имал привилегии ,е ,да чакат те да влязат в отделенията .

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 02.07.2020 17:25:59

Чудесен коментар! Присъединявам се към него, безусловно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...