!
Събота, 20 Април 2024
16
март
2

От КРИБ предлагат ББР да изкупи задълженията на болниците

Да се въведат глоби при продажбата на лекарствени продукти „по лекарско предписание“ без наличието на такова, искат от ЕКИП Или държавата да осигури незабавно финансиране за неплатени, но дължими и не оспорени плащания на бюджетни организации, или да се осигури изкупуването на тези задължения от ББР, тъй като такъв преценет има, като особено важно е приоритетно да се осигурят средства за болниците – там това е животоспасяващо. Това е едно от предложенията Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за облекчаване на бизнеса в условията на ограничителни мерки във връзка с епидемиологичната обстановка.

„Но нека държавата да помогне на всички като плати веднага сумите, които така и така се дължат, но се забавят.  Данък печалба да се отложи срока за плащане на годишния данък печалба за фирми (корпоративен данък) и физически лица с 30 или 60 дни и временно (3 месеца) да се спре събирането на авансов данък печалба за 2020. Да се удължи срока за внасяне на ДДС с 30 или 60 дни. Да се отложи крайната дата на годишното финансово приключване на предприятията с два месеца; да се удължи срокът и да се разсрочи плащането на осигуровки и ДДФЛ, включително за м. февруари, чийто срок е 25 март; да се удължи подаването на одитирани финансови отчети към регулатори и институции с минимум 60 дни; да няма лихви върху публичните задължения за периодите, удължени в контекста на ситуацията; да се удължат сроковете за подаване и плащане на годишните данъци на физическите лица с 60 дни“, са част от 16-те предложения на КРИБ.  

От Експертен клуб за икономика и  политика (ЕКИП) пък предлагат да се въведат по-строги мерки и глоби при продажбата на лекарствени продукти „по лекарско предписание“ без наличието на такова, както и въвеждане на количествени ограничения за закупуване на продукти „по лекарско предписание“, въпреки наличието на такова, като това бъде съобразено със здравните нужди на лицето, което ги закупува. „Причината е, че в следствие на създалата се паника и презапасяване с лекарствени продукти са налице предпоставки за създаване на дефицит по отношение на продукти за сърдечно-съдови, ендокринни и други заболявания, а също така антибиотични и антивирусни лекарствени средства. От една страна е налице продажбата на такива без наличие на лекарско предписание (рецепта), а от друга, въпреки наличието на лекарско предписание - продажбата в извънредни количества на бройка пациент“, пишат от ЕКИП в позицията си.

Сред останалите им предложения са въвеждане на временна данъчна ваканция, премахване на данък върху неразпределената печалба, вдигане на прага за регистрация по ДДС на 200 000 лв., избягване на таргетираното субсидиране на конкретни бизнеси.

Днес представители на работодателските организации у нас проведоха спешна среща с президента Румен Радев, на която бяха обсъдени мерките срещу епидемията.

"Задължително е да има и комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да се подкрепят най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят работата си и поминъка си. Това е важна и неотложна мярка. Във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички средства. Призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Здравето на българските граждани и българския бизнес не може да чака", заяви държавният глава. Той обяви, че тепърва ще се решава по какъв механизъм ще се оценяват щетите за бизнеса.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RW2U

? 16.03.2020 16:39:56

В частни ръце ?

Филко 16.03.2020 15:45:50

Стига съкращения изпишете институциите


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...