Вторник, 30 Ноември 2021
16
март
2

От КРИБ предлагат ББР да изкупи задълженията на болниците

Да се въведат глоби при продажбата на лекарствени продукти „по лекарско предписание“ без наличието на такова, искат от ЕКИП Или държавата да осигури незабавно финансиране за неплатени, но дължими и не оспорени плащания на бюджетни организации, или да се осигури изкупуването на тези задължения от ББР, тъй като такъв преценет има, като особено важно е приоритетно да се осигурят средства за болниците – там това е животоспасяващо. Това е едно от предложенията Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за облекчаване на бизнеса в условията на ограничителни мерки във връзка с епидемиологичната обстановка.

„Но нека държавата да помогне на всички като плати веднага сумите, които така и така се дължат, но се забавят.  Данък печалба да се отложи срока за плащане на годишния данък печалба за фирми (корпоративен данък) и физически лица с 30 или 60 дни и временно (3 месеца) да се спре събирането на авансов данък печалба за 2020. Да се удължи срока за внасяне на ДДС с 30 или 60 дни. Да се отложи крайната дата на годишното финансово приключване на предприятията с два месеца; да се удължи срокът и да се разсрочи плащането на осигуровки и ДДФЛ, включително за м. февруари, чийто срок е 25 март; да се удължи подаването на одитирани финансови отчети към регулатори и институции с минимум 60 дни; да няма лихви върху публичните задължения за периодите, удължени в контекста на ситуацията; да се удължат сроковете за подаване и плащане на годишните данъци на физическите лица с 60 дни“, са част от 16-те предложения на КРИБ.  

От Експертен клуб за икономика и  политика (ЕКИП) пък предлагат да се въведат по-строги мерки и глоби при продажбата на лекарствени продукти „по лекарско предписание“ без наличието на такова, както и въвеждане на количествени ограничения за закупуване на продукти „по лекарско предписание“, въпреки наличието на такова, като това бъде съобразено със здравните нужди на лицето, което ги закупува. „Причината е, че в следствие на създалата се паника и презапасяване с лекарствени продукти са налице предпоставки за създаване на дефицит по отношение на продукти за сърдечно-съдови, ендокринни и други заболявания, а също така антибиотични и антивирусни лекарствени средства. От една страна е налице продажбата на такива без наличие на лекарско предписание (рецепта), а от друга, въпреки наличието на лекарско предписание - продажбата в извънредни количества на бройка пациент“, пишат от ЕКИП в позицията си.

Сред останалите им предложения са въвеждане на временна данъчна ваканция, премахване на данък върху неразпределената печалба, вдигане на прага за регистрация по ДДС на 200 000 лв., избягване на таргетираното субсидиране на конкретни бизнеси.

Днес представители на работодателските организации у нас проведоха спешна среща с президента Румен Радев, на която бяха обсъдени мерките срещу епидемията.

"Задължително е да има и комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да се подкрепят най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят работата си и поминъка си. Това е важна и неотложна мярка. Във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички средства. Призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Здравето на българските граждани и българския бизнес не може да чака", заяви държавният глава. Той обяви, че тепърва ще се решава по какъв механизъм ще се оценяват щетите за бизнеса.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
knDN

? 16.03.2020 16:39:56

В частни ръце ?

Филко 16.03.2020 15:45:50

Стига съкращения изпишете институциите


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...