Вторник, 30 Ноември 2021
06
май
4

Полк. доц. Георги Попов: Вирусът показа, че лекарите са по-важни от футболиститеОгромно удоволствие ни доставят аплодисментите на хората вечер в 21 часа. Попаднах на нещо много интересно, защото обичам да чета и популярните писания за коронавируса. Сред нещата, които ме впечатли, освен тривиалните, че вируса ни прави по-добри, беше, че коронавируса е показал, че лекарите са по-важни от футболистите. Това каза пред БНТ полковник доц. Георги Попов - началник на Катедра "Инфекциозни болести” на ВМА.

Той беше категоричен, че има промяна в отношението към лекарите.

По отношение на вируса, доц. Попов каза, че COVID-19 е интересно предизвикателство за инфекционистите. „Ние отдавна се готвим за среща с подобен враг и сме се срещали с подобни и още по-тежки инфекции. Тук интересното е, че не само е невидим, подмолен, асиметричен, но е и свръх неизвестен“, каза той.

По думите му вече има първи резултати от вливането на кръвна плазма от възстановен пациент на новоразазен с коронавирус. „Смело мога да кажа, че вливането на кръвна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на вируса в световен мащаб, при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина. Вече имаме първите резултати от тази терапия. При двама пациенти я използвахме за първи път с добър резултат специално при единия от тях. Той беше интубиран, в критично състояние. Приложението на плазмата в началото не протече съвсем гладко, но крайният изход е, че пациентът излезе от тази интубация, екстубиран е преди два дни, в добро състояние е и гледаме към дехоспитализация“, каза доц. Попов.

Другият пациент е бил с неходжкинов лимфом и не е успял да се пребори с вируса.

На въпроса разполагат ли с достатъчно кръв за прилагането на тази терапия, той отговори: „Огромното ми възхищение е от хората, които са готови да дарят кръвта си за производството на тази плазма. На първо място са жените в това отношение - най-добрата половина от човечеството, най-смелата половина от човечеството, които първи откликнаха. Необходими ни бяха 28 дни, за да са образували необходимото количество антитела“.

Не всеки може да стане донор, уточни доц. Попов. Кръводарителите трябва да отговарят на изискванията за дарителство.

 Той допълни, че такъв тип лечение се прилага и за други инфекциозни заболявания, на първо място хепатит С, и винаги е давало много добър резултат.

Според доц. Попов вирусът ще се пречупи през летните месеци, но през есента и зимата ще има вероятно втора вълна. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CV$S

ОБЩО ПРАКТИКУВАЩ 07.05.2020 15:49:50

"Полк. доц. Георги Попов: Вирусът показа, че лекарите са по-важни от футболистите" И КАКВО ОТ ТОВА? МИЛИОНИТЕ ЛЕВОВЕ ПАК ТРЪГНАХА КЪМ РИТНИТОПКОВЦИТЕ И МУТРИТЕ!

6666 06.05.2020 12:13:28

ПАЦИЕНТ 06.05.2020 06:09:38 Не хилядарки, а милиони ще получават сега къщите за гости, концесионери, ресторантьори, хотелиери, футболисти, бизнесмени и прочие мутри чийто бизнес ББ и лобитата в парламента ще спасяват с парите на данъкоплатците! Всички нахално, нагло и безскрупулно реват за пари! За много пари! А ЗА МЕДИЦИТЕ - РЪКОПЛЯСКАНИЯ И ПОСМЪРТНИ МОРАЛНИ НАГРАДИ!!!! За спасяване на здравеопазването, за мижавите цени на медицинските услуги и клиничните пътеки и поради това за неспирното и масово изтичане на медицински кадри никой не говори! Медицинското обслужване все повече се свежда до елементарна грижа, която особено извън големите градове и въобще липсва. ЗАЩО СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА МЕДИЦИТЕ НЕ РЕВАТ ЗА ПАРИ? ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ..... ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСИЧКО Е ПАРИ! Когато не достигат трябва да има приоритети! И здравеопазването да е на първо място!

Гост 07.05.2020 00:21:33

Ако така продължават да мамят и манипулират лекарите, дупе да им е яко при втората вълна на вируса през есента и зимата. Няма да има кой да лекува тези търтеи и готованковци, щом парите отиват за тях и при тях, ще си духат супата сами.

Редови лекар 06.05.2020 13:39:27

"Огромно удоволствие ни доставят аплодисментите на хората вечер в 21 часа." "Той беше категоричен, че има промяна в отношението към лекарите." ФУРАЖКАТА -ПОЛКОВНИК ЩЕШЕ ДА Е НА ДРУГО МНЕНИЕ, АКО РАБОТЕШЕ ЗА 800 ЛВ, ОБРУГАВАН И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПОБИЙВАН ОТ БЛАГОДАРНИ ПАЦИЕНТИ! ЗА ТОВА ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 НЕ СПИРА, И НЯМА ДА СПРЕ, ПОТОКЪТ ОТ МЕДИЦИ УСТРЕМЕН КЪМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ ИЗВЪН БУЛГАРИСТАН!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...