Четвъртък, 19 Май 2022
24
март
1

Правителството отделя 500 млн. лева за МЗ, МВР и МО (Обновена)Правителството отделя 500 млн.. лева за МЗ, МВР и МО, съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг днес.

"Плащаме за 360 болници. Не може да се каже, че капацитетът на някоя болница е изчерпан. Това е несериозно. Ако някоя болница се чувства претоварена с 10-15 пациента, сега като почнем да плащаме заплатите в края на месеца с по 1000 лв. отгоре, да не се окаже, че са малко", заяви той.

Борисов подчерта, че България е заявила 1 млн. бързи теста в общата европейска поръчка. "Мисля, че това е добре Соломоновско решение. Всички в ЕС ще ползват един и същи тест. В рамките на 7-8 седмици ще можем да си произвеждаме респиратори. За първи път в мирно време се отлага Олимпиада. Румънският премиер издаде заповед армията да контролира всеки, който не излиза по работа или до магазина", каза той.

Медицинският съвет е мозъчен тръст, уточни Борисов по отношение на представения днес експертен съвет с председател проф. Коста Костов. "Ако докторите и учените спорят, по-добре е това да става в МС, отколкото в телевизионните студиа. Да, има спор, но това е и начинът да видим кое е най-доброто", каза премиерът. 

"Моля най-сериозно да се отнасяте към изолацията. За да не спре работата. Положението е сериозно - за първи път в мирно време се отлага Олимпиада. Румънският премиер издаде заповед армията да контролира всеки, който не излиза по работа или до магазина. Другите държави ни дават ни за пример, че най-бързите и ефикасни мерки бяха взети в България.Приоритетът ни е да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Затова толкова ревниво пазим да не затворят предприятията поне големите", каза Борисов.

Той отново подчерта, че единственото доказано до момента спасение от вируса е социалната изолация. 

$По мерки по отношение на бизнеса и заетостта - 4,5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството. Капитализираме Българската банка за развитие. Заделен е 0, 5 млрд., които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2, 5 млрд. лв. 200 млн. лв. са насочени към възможности към безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори - схемата 60 - 40. 60 държавата, 40 работодателя, ако не уволняват работниците. Мисля, че ще надминат 1 млрд. лв. Отлагаме плащане на данъци до 30 юни. Това в хазната прави по-малко над 600 млн. лв. Отлагането на плащане на данъци, за да останат в хората и в бизнеса", каза Борисов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cASP

Назаем от blitz.bg 24.03.2020 19:01:03

Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас
19.05.2022 14:10:06

Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас

Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши ...

Пациентите да пращат жалби в ИАМН, ако им искат COVID-тест, препоръчва министърът
19.05.2022 13:21:28

Пациентите да пращат жалби в ИАМН, ако им искат COVID-тест, препоръчва министърът

Всяко лице, което счита, че неправомерно от лекар или лечебно заведение са изискани изследвания и ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...