!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
24
ноем
3

Предлагат нова наредба за COVID, отменят старатаНова проектонаредба за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19 предлага Министерството на здравеопазването.

Проектът е публикуван на уебстраницата на МЗ за обществено обсъждане и според мотивите приемането му се налага заради промените в Закона за здравето, с които заболяването бе премахнато от списъка на острите заразни болести, при които болни заразоносители подлежат на задължителна изолация.

С проекта на наредба се определят условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19 и се отменя досегашната наредба.

С цел диагностика на заболяването, в проекта са посочени лабораторните методи за доказване на причинителя на COVID-19 – SARS-CoV-2, както и лечебните и здравните заведения, в които тя може да се провежда.

За определяне на разпространението на вирусните варианти в страната, което е от значение на развитието на епидемичния процес на заболяването и евентуалното планиране на противоепидемични мерки за неговото ограничаване, е вписано изискване за целогеномно секвениране на 10% от положителните проби, доказани по метода на PCR. Описани са конкретни условия, на които следва да отговарят пробите с цел извършване на последващ епидемиологичен анализ на регистрираните случаи на нови варианти.

Посочено е, че задължителна изолация на болни от и заразоносители на COVID-19 и задължителна карантина на техните контактни лица се прилагат само в случаите, когато такава е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор. Описан е конкретен ред за изолация и карантина при такива случаи.

Въведено е уточнение, че при липса на задължителна изолация, по време на боледуване пациентите се самоизолират, за да не заразят възприемчиви към заболяването хора, без прилагане на нормативноопределени ограничителни мерки.

По отношение на контактните лица е разписан ред за провеждане на медицинско наблюдение от общопрактикуващ лекар или от медицинския специалист в организираните колективи, който ги обслужва. Целта на наблюдението е своевременно ограничаване на новозаболялелия от контакт с другите в колектива, в дома, на месторабота, и намаляване на възможността за тяхното заразяване. Освен това, чрез ранно откриване на първи признаци и симптоми на заболяването се създава възможност за провеждане на лечение още в първите дни на инфекцията и евентуално намаляване на тежестта и продължителността на протичане на заболяването. Определени са периоди за самоизолация при регистриране на случай на COVID-19, както и на медицинско наблюдение на контактни лица, в т.ч. и в организирани колективи.

Периодът за самоизолация е определен до 14 дни, в зависимост от тежестта на протичане на заболяването и по преценка на лекар.

Продължителността на медицинско наблюдение при контактни лица пък е съобразена с продължителността на инкубационния период и прилаганата практика в някои държави за наблюдение на контактни лица за период от 10 дни, в който се очаква да проявят симптоми на коронавирусна инфекция.

В документа също така е регламентирано функционирането на Националната информационна система за борба с COVID-19 като част от Националната здравноинформационна система. Описано е съдържанието на системата, както и лицата, които са задължени да вписват информация и нейното съдържание.

Системата ще осигурява информация за всички потвърдени случаи на COVID-19 и за направените ваксинации, на база на която ще се изготвя оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението COVID-19 в страната.

С цялата проектонаредба можете да се запознаете тук, а с мотивите към нея – тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wm7P

На МЗ е забранено 16.12.2023 00:52:29

за: всички предишни,настоящи и бъдещи нейни министри, също и РЗИ, темата КОВИД-19 на ОСНОВАНИЕ прецедента, или се съотнася за: Заповеди,забрани,задължително и насилствено ваксиниране. Задължително и насилствено карантиниране. Ограничаване на свободното придвижване и правото на свободен избор, какво и как да прави Човек с тялото си,което принадлежи единствено и само на него! И,правото на труд,без ултиматума-ваксиниране! Забраната ,не е отменена,както или: При нарушаването и,влизат в сила Коните на Първосъздателя,които са неотменими във Вечността!

Анонимен 25.11.2023 16:29:41

За всички останали заразни заболявания има установен регламент и той не е променян много години.

Гост 24.11.2023 18:17:35

Кунчев, а за другите инфекциозни заболявания, защо няма наредби????


Всичко за коронавируса
Още новини
Въпреки мерките, България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID
22.02.2024 13:48:15

Въпреки мерките, България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от COVID

Въпреки предприетите своевременни и последователни действия на здравните власти и осигурените зна ...

И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си
22.02.2024 13:10:34

И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си

Людмила Йовчева Тодорова печели конкурса за управител на Специализираната болница по пневмофтизиа ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...