Събота, 25 Септември 2021
16
март
1

Президентът и синдикатите обсъдиха мерките за излизане от кризатаПрезидентът Румен Радев и ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ"Подкрепа" обсъдиха необходимите мерките, които трябва да се предприемат сега, за да може българите да живеят достойно и след кризата с коронавируса. Той отново подчерта, че трябва да се спазват неотложните и строги мерки, които да гарантират здравето и живота на българите. "Тази ситуация налага и друг тип комплексни мерки, защото трябва да гарантираме и достойното съществуване на българите и след коронавируса", заяви Румен Радев пред синдикатите, цитиран от БНТ.

"Хората са най-важният ресурс, с който разполага България и днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на сектори на икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване", смята Радев.

От КНСБ настояват държавата да предприеме необходимите действия за осигуряване на пределни допустими цени на продукти, необходими за ограничаване разпространението на коронавируса. Да се гарантират доходите на работниците, останали временно без заетост чрез компенсиране от държавата като обезщетения или от държавния бюджет, или от Фонда за гарантиране на вземанията, като се разшири възможността фирмите с намалени обороти да получат пари от фонда. Приоритетно да се осигури финансиране на средства за болниците и за лицата, които са на първа линия в борбата с пандемията, като се определи механизмът и начинът на финансиране на медицинския персонал.

Всички забавени и дължими плащания на държавата да бъдат изплатени с оглед предотвратяването на фалити и невъзможност за изплащане на суми към доставчици. Да се отложи срокът за плащане на годишния данък печалба за фирми и физически лица, съобразно финансовото състояние на фирмите. За физически лица и фирми да се даде право на разсрочване на кредитни вноски от финансови институции, а при необходимост въвеждане на мораториум върху плащането на ипотеки и/или предоговаряне на условията и рефинансиране на рисковите ипотеки.

„Предлагаме да се създадат възможности за ползване на отпуск – платен или неплатен, при обявено извънредно положение от различни категории работници и служители, като майки на деца, работници, които се грижат за зависим член на семейството или гледат болен или карантинен член на семейството“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ отбеляза, че не вижда перспектива за скорошно излизане от ситуацията. Проблемите според него са не само в малкия и среден бизнес, а и в индустриални райони, които ще доведат до кризи не само от локално естество. Според него подходът само правителството да играе водеща роля в процеса е погрешен, защото са нужни и други гледни точки за справяне с кризата. Той постави и въпроса какво ще правим, когато кризата отмине.

Ще имат освободените хора право на отпуск, когато кризата отмине като особено проблемен сектор, според него, е туризмът. „Трябва да променим парадигмата, в която живеем, г-н президинт“, каза Манолов. Той апелира да преосмислим как функционира държавата и откъде идват средствата и. „Сега е времето за преосмисляне на модела, по който живеем, трябва да тръгнем отнякъде“, категоричен беше Манолов, който се определи във възрастовата група, рискова за коронавируса.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Enpd

Гост 16.03.2020 21:41:32

В момента гледам по CNN Д-р Birx и Д-р Fauci, говорещи след президента Тръмп(на който не съм фен). Класа, изказ, точни думи, послания поднесени по впечатляващ начин! За съжалениe, фатмаците от щаба са на светлинни години.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани
24.09.2021 17:47:33

6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани

6 от починалите от COVID-19 за последното денонощие 99 души, или 6,06%, са били ваксинирани. Това ...

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици
24.09.2021 17:21:25

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ се проведе в Медицински университет &n ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...