!
Сряда, 17 Април 2024
15
март
7

Президентът: Държавата трябва да се погрижи за медиците

Премиерът: Всички медици, които са на първа линия в борбата с коронавируса, ще получат допълнително по 1000 лв. към заплатата сиЕпидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички специалис на държавата, които ще трябва да устоят в тази кризисна ситуация. Нека изразим своето уважение и пдокрепа към българските лекари и медицински сестри, върху които яга основната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравстеност, техническо обезепечаване, социална сигурност и това трябва да бъде ангажимент на държавата.

Това каза държавния глава Румен Радев след консулативния съвет с премиера Бойко Борисов и началника на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. Нужна е пълната ни мобилизация. Строгите мерки ще бъдат отполза само, ако всеки един осъзнае техният смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса. Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките си към начина, по който беше въведен. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във формсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите“, каза още президентът.

По думите му тези ограничителни мерки са изключително важни. „Те са животоспасяващи, но само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общектво. Здравната криза поражда сътресения в икономиките и в социалната система. Тя оставя на изпитания малкия и средния бизнес. Знам колко е трудно, защото ресурсите в държавата са ограничени, но трябва да се търси активната помощ и съдействие на ЕС, така че да бъдат подпомогнати най-засегнатите. Трябва всички да сме солидарни с всички, които са най-силно засегнати. Държавата да помогне на най-слабите, а младите – на старите. Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да си помага в изпитания. Ако преодолем тази епидемия, ние ще преоделеем всички натрупани в годините проблеми. Най-важното е здравето, живота, благоденствието на хората. Моят призив е за единство и солидарност.  Заедно, обединени, ще се справим!

„Абсолютно съм солидарен с това, което каза президента, с неговите изводи и заключения за единството. Това, което към момента правим и запознахме президентът - в спешен порядък, най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, всички, които работят в тази сфера. Това, което обсъдихме по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктор, лекар и лаборанти. Всички, които са на първа линия – по 1000 лв. на месец допълнително възнаграждение“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Социално слабите, бизнеса – малкия и средния, трябва да бъдат подпомагани. Всички засегнати, ще могат да получат помощ през социалния фонд. Много внимателно да следим резервите на държавата. Причината е, че не се знае колко ще продължи кризата. Всеки лев го пресмятаме за дълго време, за да може да ни стигне. Разбрахме се с президента нашите мерки и разчети да му ги предоставяме, оставяме противоречията назад, докато се мобилизираме и излезем от кризата“, каза още премиерът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Sh@t

пациент 17.03.2020 05:20:49

Чуха за 1000лв и зейнаха 1000 усти. Подаяние било, ами защо да ви се плаща двойна заплата за да си изпълнявате длъжностната характеристика? Но какво друго да се очаква от хора мислещи само за пари, работещи до обяд, а следобяд мародерстващи в частните си кабинети върху такива за които 1000лв са последните им. Разбира се че 1000лв месечно са подаяние при 100лв за 15мин преглед

Гост 16.03.2020 00:01:05

Сумата за Първа професионална лига е 46 058 евро на година, или малко под 4 хиляди евро на месец средно възнаграждение на играч. Уточняваме - при неофициалните, но доста вероятни мащаби на заплатите във водещите ни три клуба е ясно, че именно те вдигат летвата до тези коти. В Лудогорец има футболисти с месечни заплати от над 25 000 евро (и то не един и двама), докато в другия край на тази класация са отбори като Витоша, Етър, Дунав, Септември, Славия и Верея, където заплата от над 10 000 лева е немислима. Някъде малко по-близо до горната част на "ножицата" са Берое, Ботев (Пд), Локомотив (Пд) и Ботев (Вр). В ЦСКА възнагражденията са не по-големи от 15 000 евро, а в Левски асове прибират и над 20 000 евро месечно, но - това са единици. Заплатите в грандовете са чувствително по-големи от тези в изброените 11 клуба, но - особено тези в ЦСКА - не са дори близо до Разград. На "Герена" парите са малко по-високи, но пак не в мащабите, с които се работи в Лудогорец. Там румънската звезда Клаудио Кешерю прибира по над 40 000 евро месечно, а няколко основни играчи взимат между 30 и 40 000. Това е ниво, което може да се съпостави със средните отбори в Испания, например. И доста над конкуренцията у нас.

за всички 15.03.2020 21:18:23

На предния фронт е Спешна помощ влиза се в най голямата зараза и смрад.И ако се дава 1000лв допълнително то в Спешна помощ не работят само лекари а и други служители защото са екипи и са заедно в мизерията и в риска особено с ония където им викат роми

ттт 15.03.2020 14:17:15

Трябва да разбираме, че останалият немедицински персонал, работещ в болници, не е засегнат, той е ваксиниран от COVID-19. Наясно ли сте, че болницата е стопанска единица, в която работят и административни и стопански звена, за които няма раздадени предпазни средства. Ако изпонапуснат шофьори, техници, няма кой да превози пациентите, нито при спиране на кислородна инсталация ще е налице технчески запознат човек, съответно да я ремонтира и ред други ситуации са налице ежедневно. А да споменем ли, че административният персонал, работещ с Касата, който ежедневно подава отчети към нея, по които се заплаща извършената и отчетена дейност, ако напусне, болницата ще изпадне в невъзможност за отчитане, съответно и заплащане на извършената дейност. Надали специалист отвън би дошъл да работи в лечебно заведение по време на пандемия. И другите специалисти са отговорни за съществуването на една болница, тъй като има редица законови разпоредби, които задължително е необходимо да се спазват. Забравих да допълня, ами фармацевтите, които работят в болнична аптека, дали можем без тях.. Що се отнася до лекари и специалисти по здравни грижи, безспорно те са истински ЧОВЕЦИ, ТЕ СА НЕДООЦЕНЕНИ И ТОВА Е МАЛКО В СРАВНЕНИЕ С ОГРОМНИЯ БЕЗСКОРИСТЕН ТРУД, КОЙТО ПОЛАГАТ. ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ СЛЕД КАТО ПРИКЛЮЧИ ВСИЧКО, ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗАНАПРЕД ТЕХНИЯ ОГРОМЕН ПРИНОС И ОСНОВЕН В СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА, А И ВЪОБЩЕ ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

Dr_Doolittle 16.03.2020 12:20:44

Мда, тиквокомунистите изобщо не си дават сметка ,че всеки лекар ,който преглежда било в болничната сфера или извънболничната е в реален контакт с възможни вирусоносители .Никой лекар не знае какъв е статусът на пациента, нито българският пациет дава вярна информация и казва къде е бил преди 1 месец и какви контакти е имал с близки пътували в рискови райони.

Сист 15.03.2020 18:15:38

Правилно. А тези 1000лв за тези които работят директно с болните са си наплаво подаяние, сравнение с риска който поемат. Защо депутатите и персонала по министерствата не положат малко доброволян труд в отделенията с инфектирани пациенти. Пък после да им платят не по 1000, а по 2000лева.

специалист 15.03.2020 13:29:53

а кои медици са на втора линия?


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...