!
Неделя, 16 Юни 2024
11
апр

Производителите на маски у нас могат да търгуват с тях без разрешение за търговия на едро с медицински изделияИзползването на лични предпазни средства е определено като противоепидемична мярка за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта и за опазване здравето на медицинския персонал, лекуващ заразени пациенти. Затова и лицата, които основно трябва да ползват тези средства са медицинските специалисти и лицата с клинични оплаквания за COVID-19. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Виолета Желева относно разширяване на производството на предпазни маски в условията и за целите на обявеното в страната извънредно положение и спазването на нормативите за качество и изработка.

Министърът уточнява, че предпазни средства за устата и носа са маски за защита на носещия от потенциално инфекциозен материал и за защита на околната среда от потенциално инфекциозен материал, разпространяван от носещия. Те може да включват защитна маска за лице, както е описано по-горе и дори да са оборудвани със заменяем филтър.

В случаите, когато даден производител е идентифицирал произвежданите от него маски като медицински или хирургични, те трябва да бъдат пуснати на пазара или в действие в съответствие с Директива Съвета относно медицинските изделия и Закона за медицинските изделия (ЗМИ). Медицинските изделия трябва да имат нанесена СЕ-маркировка за оценено съответствие и идентификационен номер на нотифициран орган (когато е приложимо), осъществил оценяване на съответствието.

Маските за лице (медицински и хирургични) могат да бъдат определени като медицински изделия, когато са проектирани и произведени в съответствие с изискванията националния стандарт по БДС от 2019 г. В този случай се счита, че за тях са изпълнени изискванията от ЗМИ. Във връзка с изпълнение на препоръка на ЕК от 13 март 2020 г. относно процедурите за оценяване на съответствието и за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19, изпълнението по този стандарт при производството на медицински маски може да бъде заменено с прилагането на друг стандарт или фирмена спецификация, които изпълняват изискванията.

Регистрацията на медицински/ хирургични маски, произвеждани на територията на Република България се извършва по реда на ЗМИ. Документите, необходими за регистрацията са посочени в закона и се подават в Изпълнителна агенция по лекарствата. Към този момент на територията на Република България няма нотифициращи органи, които да  извършват оценяване на съответствието на медицински изделия със съществените изисквания на Европейската директива, казва министър Ананиев.

По отношение на предпазните маски, определени от производителя като лични предпазни средства, министърът заявява, че те трябва да отговарят на Регламента на Европейския парламент и на Съвета относно личните предпазни средства, където са определени изисквания за защита на дихателните пътища. Според Регламента „лични предпазни средства“ означава оборудване, проектирано и произведено за носене или използване от едно лице за защита срещу един или повече рискове за здравето или безопасността на това лице; взаимнозаменяеми компоненти за оборудването; свързващи системи за оборудването, които не се използват или носят от едно лице, които са проектирани да свързват това оборудване с външно устройство или с надеждна точка на закрепване, които не са проектирани да бъдат постоянно закрепени и не налагат дейности по закрепване преди употреба.

Съгласно Регламента с най-високата степен на защита са маски, попадащи в последната категория, т.е. те са животоспасяващи. Тези продукти са определят като „Филтриращи полумаски за защита от частици", които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат както за еднократна, така и за многократна употреба. Компетентният държавен орган за надзор на пазара в областта на личните предпазни средства е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Министърът на здравеопазването казва, че в България търговия на едро с медицински изделия могат да извършват физически или юридически лица, регистрирани като търговци по Търговския закон или по законодателството на друга държава членка или на държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, на които е издадено разрешение от ИАЛ или от компетентен орган на съответната държава. Производителите, установени на територията на България, могат да извършват търговски сделки с произведените от тях изделия без издадено разрешение за търговия на едро с медицински изделия.

"Към момента, носенето на медицинска маска е само една от мерките за превенция, която може да ограничи разпространението на определени дихателни заболявалия, вкл. COVID-19. Използването обаче само на предпазна маска е недостатъчно за осигуряване на адекватна защита. Поради което, носенето на маски следва да бъде задължително съчетано с хигиена на ръцете и при необходимост и с други мерки за превенция на предаването на заболяването от човек на човек", казва министър Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZrqN


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...