Вторник, 28 Март 2023
26
март

Прокуратурата разпореди масови проверки за фалшиви дезинфектанти и предпазни средстваСофийска градска прокуратура е възложила проверка с цел генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа с продукти, особени търсени в момента поради ситуацията с коронавирусната епидемия, съобщиха от държавното обвинение.

Поводът за това са станали материали, постъпили от сектор „Икономическа полиция“ на СДВР, уточняват оттам.

От прокуратурата информират, че в хода на осъществена служебна проверка от органите на МВР е бил установен опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от фирма в гр. София, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на каквито и да било технологични норми за концентрация на такива. Това го прави опасно, както за живота, така и за здравето на хората, които биха го употребили, категорични са органите на реда..

Сложната епидемична ситуация и въведеното извънредно са довели до изчерпване на дезинфектанти от пазара, а също така и на средства за защита – предпазни маски, ръкавици, очила. Наложилото се затваряне на националните граници, както и външни и вътрешни такива на Европейския съюз, затруднило тяхното внасяне от други страни. На свой ред, повишеното търсене на такива средства от страна на гражданите не само е затруднило снабдяването с тях в търговската мрежа, но и станало предпоставка за некоректни практики от страна на някои търговци, констатират от прокуратурата.

По тази причина оттам смятат, че постъпилата в Софийска градска прокуратура информация налага необходимостта от разширяване на възложената проверка, която ще обхване и нискобюджетни магазини от типа „Магазин за 1 лев“ на територията на София.

Също така, посочват от държавното обвинение, през последните седмици се наблюдава предлагане и на предпазни маски без обозначен производител, срок на годност, степен на биологическа активна защита, указание за еднократна или многократна употреба, страна на произход, технически характеристики на продукта, сертификати за стандартизация. Същото се отнася и за предлаганите на пазара ръкавици, като често на кутиите липсва маркировка за срока на годност, предназначение – за технически, медицински или за други специализирани дейности.

Проверката ще бъде извършена на случаен принцип по предварително съставен списък на търговски обекти на територията на град София от съответните контролни органи - Комисия за защита на потребителите, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – Главна дирекция „Надзор на пазара“ - Регионален отдел Югозападна България, уточняват оттам.

През последните дни МВР също информира за няколко случая на констатирани сериозни нарушения. При извършена проверка от полицията съвместно с РЗИ в Ловеч са били иззети големи количества антибактериален дезинфектант внесен от Румъния, който не е отговарял на изискванията за качество. Съставен е бил акт за административно нарушение. Ден по-късно в село край София е установено нелегално производство на дезинфектант, също с недоказано качество, който е бил подготвян за продажба. Органите на реда са иззели бидони с близо 1300 литра от течността, по случая е образувано досъдебно производство.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KBN@


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предлага удължаване на срока на действащия договор с БФС
28.03.2023 17:59:47

НЗОК предлага удължаване на срока на действащия договор с БФС

НЗОК предлага сега действащият договор с Българския фармацевтичен съюз (БФС), който изтича на 31 ...

САЩ: Прилагат назален гел за превенция на следоперативни инфекции
28.03.2023 17:22:08

САЩ: Прилагат назален гел за превенция на следоперативни инфекции

Назалният гел XF-73 на американската компания Destiny Pharma вероятно ще се окаже надеждно средст ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...