!
Вторник, 16 Април 2024
09
септ

Проф. Александрова: Мутация на вируса може да се окаже "ахилесовата пета" на COVID-19"Вирусът наистина го има и не трябва да го подценавяме". Това каза в Сутрешния блок на БНТ имунологът проф. Радостина Александрова от БАН. По думите й от последни проучвания е станало ясно, че действително при COVID-19 се създава имунитет, но се знае, че той не е особено дълготраен, за разлика от имунитета, който се изгражда при други вируси и който в някои случаи може да трае до живот.

Проф. Александрова цитира информация от последните дни за имунитета, който се изгражда при деца. Проучването е обхванало хиляди заразени деца и е доказало, че при над 80% от тях има изграден имунитет, инфекцията е преминала много леко, в някои случаи безсимптомно, по-малко от 2% от засегнатите деца са били лекувани в интензивни отделения, а смъртността е била едва 0,008%.   

Тя призова в началото на учебната година децата да бъдат предпазвани, но и щадени психически, да не се създава напрежение, що се отнася до опасността от заразяване.

Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят, обясни проф. Александрова. По думите й въпреки малките различия е станало ясно, че има поне 6 варианта на този вирус, като към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.

Проф. Александрова съобщи, че към момента са анализирани поне 12 000 мутации. Добрата новина е, че една от тези мутации е много широко разпространена и е възникнала в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия, вероятно е много разпространена в цяла Европа, в това число и в България. Предположенията на учените са, че тя може да се окаже "ахилесовата пета" на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина.

Според специалистката вече е ясно, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци, е, че хората с нашите гени сме участник във взаимодействието с вируса. „Установени са четири гена, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините млади хора без придружаващи заболявания да попадат в тежко състояние в болница“, каза тя. Проф. Александрова обърна внимание и на факта, че има редица фактори, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията – такива са например стресът, хроничната умора, претоварването.

Навлизайки в темата за лечението на коронавирусната инфекция, проф. Александрова поясни, че е открито миниатюрно антитяло – нанотяло, получено от едно животно от семейство камилови, което е 10 пъти по-малко от обикновените антитела, но лесно се свързва с вируса в човешкото тяло и може да го неутрализира. То също е предмет на изследване и на този подход се възлагат определени надежди.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ptBM


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...