Четвъртък, 02 Декември 2021
09
септ

Проф. Александрова: Мутация на вируса може да се окаже "ахилесовата пета" на COVID-19"Вирусът наистина го има и не трябва да го подценавяме". Това каза в Сутрешния блок на БНТ имунологът проф. Радостина Александрова от БАН. По думите й от последни проучвания е станало ясно, че действително при COVID-19 се създава имунитет, но се знае, че той не е особено дълготраен, за разлика от имунитета, който се изгражда при други вируси и който в някои случаи може да трае до живот.

Проф. Александрова цитира информация от последните дни за имунитета, който се изгражда при деца. Проучването е обхванало хиляди заразени деца и е доказало, че при над 80% от тях има изграден имунитет, инфекцията е преминала много леко, в някои случаи безсимптомно, по-малко от 2% от засегнатите деца са били лекувани в интензивни отделения, а смъртността е била едва 0,008%.   

Тя призова в началото на учебната година децата да бъдат предпазвани, но и щадени психически, да не се създава напрежение, що се отнася до опасността от заразяване.

Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят, обясни проф. Александрова. По думите й въпреки малките различия е станало ясно, че има поне 6 варианта на този вирус, като към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве.

Проф. Александрова съобщи, че към момента са анализирани поне 12 000 мутации. Добрата новина е, че една от тези мутации е много широко разпространена и е възникнала в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия, вероятно е много разпространена в цяла Европа, в това число и в България. Предположенията на учените са, че тя може да се окаже "ахилесовата пета" на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина.

Според специалистката вече е ясно, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци, е, че хората с нашите гени сме участник във взаимодействието с вируса. „Установени са четири гена, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините млади хора без придружаващи заболявания да попадат в тежко състояние в болница“, каза тя. Проф. Александрова обърна внимание и на факта, че има редица фактори, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията – такива са например стресът, хроничната умора, претоварването.

Навлизайки в темата за лечението на коронавирусната инфекция, проф. Александрова поясни, че е открито миниатюрно антитяло – нанотяло, получено от едно животно от семейство камилови, което е 10 пъти по-малко от обикновените антитела, но лесно се свързва с вируса в човешкото тяло и може да го неутрализира. То също е предмет на изследване и на този подход се възлагат определени надежди.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2fYd


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска
01.12.2021 17:14:11

Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска

„Опитът, който събрахме досега, е свързан с готовността на отделните общества да поемат отг ...

Продават имоти на пернишката болница
01.12.2021 16:58:21

Продават имоти на пернишката болница

Министерският съвет прие Решение за даване на съгласие за продажба на обособена част - недвижими ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...