!
Вторник, 05 Март 2024
15
авг
2

Проф. Ангелов: Осигуряваме още средства за изплащане на допълнителните 1000 лв.

Грозна лъжа е информацията за ново затягане на мерките, категоричен беше министърът„Осигуряваме допълнителен финансов ресурс, който да гарантира на всички хора на първа линия по 1000 лв. до края на годината. Той ще бъде разширен – там, където има недостиг, този недостиг ще бъде компенсиран“. Това заяви днес здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Кюстендил.

Той увери също така, че държавата разполага с достатъчни запаси от апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, в случай, че някъде в страната те са необходими.

Ситуацията в област Кюстендил

„Днес посетихме болницата в Кюстендил. Искам да кажа на всички, че няма никакви притеснения в цялата Кюстендилска област по отношение на недостиг на легла или на недостиг на персонал“, каза проф. Ангелов.

Той информира, че в болницата към момента има 46 свободни легла в пулмологично отделение, което е обезпечено и със специалисти. Центърът за спешна помощ пък разполага с достатъчно лични предпазни средства и дезинфектанти, няма недостиг и на лекари, съобщи министърът.

Проф. Ангелов описа конкретната ситуация в болницата така: „В момента в лечебното заведение лежат четирима пациенти с доказана коронавирусна инфекция, единият от тях вече е отрицателен. Горе в отделението лежи наш колега, лекар, който е от ЦСМП. Неговите контактни са проучени, изследвани са всичките 25, очакваме резултатите. Колегата е добре, няма температура сутринта. Чувства облекчено дишане. Отделението, което функционира където са пациентите с COVID е на един етаж, има обособен сектор, където могат да се разположат 10-ина легла за реанимационно обслужване на болните, те са напълно оборудвани, имат необходимата апаратура. Секторът е в единия край на отделението, където има много бърза връзка с реанимацията на горния етаж. Всички положителни пациенти са разположени в единични стаи. В момента са дежурни един лекар, една медицинска сестра и един санитар. Благодаря им за всички усилия“, коментира министърът.

По-късно от Здравното ведомство съобщиха, че пробите на всички 25 контактни на спешния лекар, настанен в болницата, са отрицателни. 

Той изказа благодарност и на работещите в РЗИ, които обслужват и два контролно-пропускателни пункта – Гюешево и Отоманци. „Там са разположени денонощно по осем човека от РЗИ, което прави изключително голямо тяхното натоварване. Говорихме за тяхната натовареност – от началото на епидемията те не са почивали“, отбеляза проф. Ангелов.

Добрич – критична COVID-точка

От думите му стана ясно, че по отношение на COVID-19 критична точка в момента е Добрич, където има проблем по отношение разделянето на потоците и наличните специалисти. „Там има проблем и с обезпечаването с достатъчен брой инфекционисти. Очакваме да бъде сключен граждански договор с колега инфекционист, който е работил в болницата и по този начин болницата да възвърне договора си с НЗОК по 104-та КП, така че нещата да се оправят. Когато пътувах насам, говорих с директора на РЗИ д-р Ангелова, в момента нещата изглеждат контролирани“, сподели министърът.

Ново затягане на мерките – грозна лъжа

Проф. Костадин Ангелов бе категоричен, че ново затягане на мерките няма да има и нарече появяващата се информация за това „грозна лъжа“. „Ние следим загрижено всички цифри – те са общодостъпни. Т.е. нашите решения са мотивирани на базата на общодостъпни данни. Нямаме никакво намерение, никога, никъде, да затваряме никакви държави и никакви градове, и никакви КПП-та. Тези сайтове, които разпространяват тази грозна лъжа, го правят абсолютно осъзнато и целенасочено – те искат да си играят със страховете на българските граждани. Абсолютно недопустимо е“, заяви министърът и добави: „В момента виждате, че съм толкова ядосан, защото аз имам много познати колеги, които и днес, на празника, работят. Голяма част от тях работят в други населени места. И те ми задават въпроса – ако ние отидем на работа, можем ли да се върнем? Да, бъдете спокойни. Не вярвайте на тези грозни лъжи“, призова проф. Ангелов.

В заключение министърът отново призова да се спазват елементарните мерки за предпазване от коронавируса – миене на ръце, носене на маска, спазване на дистанция. „И ако ние осъзнаем тези мерки, много по-малко хора ще губят битката с тази болест. Трябва да се научим да бъдем разумни“, отбеляза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PKR*

Коцев 16.08.2020 18:24:35

Ей, педал, защо постави подслушвателни устройства в кабинета ми?

Гост 15.08.2020 17:22:07

Този е възприел маниера на безработния Илко Кандилко - лаком, надменен егоцентрик, но дълбоко в себе си ветропоказател


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...