Вторник, 13 Април 2021
07
апр

Проф. Балтов: Не правим разлика дали пациентът с COVID-19 e здравноосигурен или не

В близките дни лабораторията за коронавирус в спешната болница ще заработи с пълен капацитет"Прави впечатление, че всички болни с коронавирусна инфекция, приети при нас, са били на домашно лечение, някои от тях повече от 10 дни и са приемали един или два комбинирани антибиотици, но това лечение е останало без ефект. Това сподели в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му много от тези пациенти, са били лекувани дистанционно от техните лични лекари, а при някои образното изследване в болницата е показало изключително тежки двустранни пневмонии, които са много усложнени.

Той бе категоричен, че в „Пирогов“ се лекуват наистина много тежките случаи на коронавирусна инфекция. Проф. Балтов обясни, че при постъпването на тези пациенти в болницата се правят бързи скринингови тестове, за да могат лекарите да се ориентират в състоянието им.

„Оказва, че при някои пациенти има натрупване на антитела, което означава, че са минали през фазата на острата инфекция и вече започват да правят имунен отговор. Това говори, че те наистина са в много тежко състояние - прекарали вируса, но са се усложнили с наслагване на бактериална инфекция, която доста затруднява тяхното лечение“, каза той.

Проф. Балтов направи сравнение между начина на протичане на коронавирусната инфекция и сезонния грип, като подчерта, че тя е огромна.

"Неслучайно казваме, че COVID-19 е невидимата заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип - повечето първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията - от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове организма. Оказва се, че има увреди и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа", каза проф. Балтов.

Той се спря и на дейността на откритата вчера лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. По думите му се очаква днес да излязат резултатите от първите тестове.

Директорът на спешната болница обясни, че засега лабораторията не работи с пълен капацитет, тъй като е необходимо стиковане с Националната референтна лаборатория, за да се сравнят резултатите.

„Към средата на седмицата лабораторията ще започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден“, увери проф. Балтов. Той благодари на всички дарители и посочи, че досега „Пирогов“ е получил от дарения над 3,5 млн. лв.

Проф. Балтов беше категоричен, че в болницата лекарите не гледат дали болните от COVID-19 са здравноосигурени или не, защото първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*w3e


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно
12.04.2021 17:18:27

Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно

Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов е издал заповед, с която нарежда МБАЛ – Б ...

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана
12.04.2021 17:09:00

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана

Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Монтана Любомир Стефанов награди с благодарств ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...