Четвъртък, 23 Март 2023
07
апр

Проф. Балтов: Не правим разлика дали пациентът с COVID-19 e здравноосигурен или не

В близките дни лабораторията за коронавирус в спешната болница ще заработи с пълен капацитет"Прави впечатление, че всички болни с коронавирусна инфекция, приети при нас, са били на домашно лечение, някои от тях повече от 10 дни и са приемали един или два комбинирани антибиотици, но това лечение е останало без ефект. Това сподели в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му много от тези пациенти, са били лекувани дистанционно от техните лични лекари, а при някои образното изследване в болницата е показало изключително тежки двустранни пневмонии, които са много усложнени.

Той бе категоричен, че в „Пирогов“ се лекуват наистина много тежките случаи на коронавирусна инфекция. Проф. Балтов обясни, че при постъпването на тези пациенти в болницата се правят бързи скринингови тестове, за да могат лекарите да се ориентират в състоянието им.

„Оказва, че при някои пациенти има натрупване на антитела, което означава, че са минали през фазата на острата инфекция и вече започват да правят имунен отговор. Това говори, че те наистина са в много тежко състояние - прекарали вируса, но са се усложнили с наслагване на бактериална инфекция, която доста затруднява тяхното лечение“, каза той.

Проф. Балтов направи сравнение между начина на протичане на коронавирусната инфекция и сезонния грип, като подчерта, че тя е огромна.

"Неслучайно казваме, че COVID-19 е невидимата заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип - повечето първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията - от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове организма. Оказва се, че има увреди и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа", каза проф. Балтов.

Той се спря и на дейността на откритата вчера лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. По думите му се очаква днес да излязат резултатите от първите тестове.

Директорът на спешната болница обясни, че засега лабораторията не работи с пълен капацитет, тъй като е необходимо стиковане с Националната референтна лаборатория, за да се сравнят резултатите.

„Към средата на седмицата лабораторията ще започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден“, увери проф. Балтов. Той благодари на всички дарители и посочи, че досега „Пирогов“ е получил от дарения над 3,5 млн. лв.

Проф. Балтов беше категоричен, че в болницата лекарите не гледат дали болните от COVID-19 са здравноосигурени или не, защото първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rmVu


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит
22.03.2023 17:19:25

Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит

Две допълнения съдържа проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2019 г. з ...

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг
22.03.2023 16:45:41

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „Заедно срещу рака ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...