Вторник, 21 Май 2024
07
апр

Проф. Балтов: Не правим разлика дали пациентът с COVID-19 e здравноосигурен или не

В близките дни лабораторията за коронавирус в спешната болница ще заработи с пълен капацитет"Прави впечатление, че всички болни с коронавирусна инфекция, приети при нас, са били на домашно лечение, някои от тях повече от 10 дни и са приемали един или два комбинирани антибиотици, но това лечение е останало без ефект. Това сподели в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му много от тези пациенти, са били лекувани дистанционно от техните лични лекари, а при някои образното изследване в болницата е показало изключително тежки двустранни пневмонии, които са много усложнени.

Той бе категоричен, че в „Пирогов“ се лекуват наистина много тежките случаи на коронавирусна инфекция. Проф. Балтов обясни, че при постъпването на тези пациенти в болницата се правят бързи скринингови тестове, за да могат лекарите да се ориентират в състоянието им.

„Оказва, че при някои пациенти има натрупване на антитела, което означава, че са минали през фазата на острата инфекция и вече започват да правят имунен отговор. Това говори, че те наистина са в много тежко състояние - прекарали вируса, но са се усложнили с наслагване на бактериална инфекция, която доста затруднява тяхното лечение“, каза той.

Проф. Балтов направи сравнение между начина на протичане на коронавирусната инфекция и сезонния грип, като подчерта, че тя е огромна.

"Неслучайно казваме, че COVID-19 е невидимата заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип - повечето първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията - от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове организма. Оказва се, че има увреди и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа", каза проф. Балтов.

Той се спря и на дейността на откритата вчера лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. По думите му се очаква днес да излязат резултатите от първите тестове.

Директорът на спешната болница обясни, че засега лабораторията не работи с пълен капацитет, тъй като е необходимо стиковане с Националната референтна лаборатория, за да се сравнят резултатите.

„Към средата на седмицата лабораторията ще започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден“, увери проф. Балтов. Той благодари на всички дарители и посочи, че досега „Пирогов“ е получил от дарения над 3,5 млн. лв.

Проф. Балтов беше категоричен, че в болницата лекарите не гледат дали болните от COVID-19 са здравноосигурени или не, защото първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
a7*C


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...