Вторник, 29 Ноември 2022
16
юли
5

Проф. Габровски: При нова вълна на вируса, болниците трябва да получат повече от 85% от очакваните приходиПовечето от лечебните заведения се възвърнаха към един ритъм, който може да бъде определен като нормален. Но е факт, че нашите надежди, че лятото ще доведе до затихване на инфекцията по естествен път поради по-дългия ден, ултравиолетови лъчи и така нататък, не се сбъднаха. Не само в България, и в световен мащаб броят на случаите нараства и то нараства с една бих казал притеснителна скорост.

Това каза зам.-директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Николай Габровски вчера по БНТ по повод нарастващите случаи на COVID-19 в страната.

По думите му категорично има връзка между мерките, които са били взети и по-ниския брой случаи в началото на епидемията, респективно между разхлабването на мерките и по-високия брой случаи.

„Навсякъде, където се разхлабиха мерките имаше едно вдигане на броя на случаи, това е съвсем нормално и естествено. Защо трябваше да бъдем внимателни в началото? Първо, защото този вирус беше нещо абсолютно непознато, ние дори предполагахме, че той ще остане ограничен в рамките на Азия. Уви, не се случи това нещо. Второ, ние нямахме никаква готовност – нито материална, нито като протоколи за действие. Така че тези няколко месеца, в които се спазваше строга дисциплина, се постигнаха две неща – първо, че се подготвихме много по-добре и второ, че показахме, че имаме възможност да контролираме тази инфекция по един сравнително прост начин, чрез изолация“, каза проф. Габровски.

Той подчерта, че през последните месеци са били взети много мерки, за да може системата на здравеопазване да бъде стабилизирана в кризисна ситуация. „Извън чисто организационните неща, едно от важните неща, които се постигна беше решението да се покриват 85% от очакваните приходи на болница, независимо от отчетената дейност. Знаете, че в един момент – най-тежките моменти повечето болници бяха почти празни. Това би означавало, ако трябваше да се финансират по нормалния начин, няма да има пари за заплати на лекари, на сестри, на санитари, на хората, които всъщност бяха на първа линия. Добра новина за нас е, че този механизъм ще бъде удължен до септември месец, дори с потенциал при необходимост да се удължи още. В добра посока тръгват разговорите, че ако имаме нова вълна, не трябва да се покриват 85%, а повече, тъй като ние сме 100% готови да работим, независимо от обстоятелствата и с какво се занимаваме“, уточни проф. Габровски.

По отношение на броя заразен медицински персонал, зам.-директорът на „Пирогов“ подчерта, че в България този процент е 10-11, докато в някои държави той е достигнал 28.

„Цифрите говорят добре и отново в полза на това какво трябва да правим. Извънредната ситуация показа, че нашата система работи все пак добре. Лекарите, медицинските сестри, специалистите по здравни грижи – всички успяха да устоят на това огромно първоначално напрежение, което беше една много добра референция. Освен че медицинското съсловие свикна с тази зараза, до някаква степен и пациентите започнаха да свикват с мисълта, че това е нещо, с което така или иначе ние трябва да живеем. Те се върнаха в болниците и повечето болници работят при нормален ритъм на работа. Естествено, с известно притеснение гледаме към зимата, когато естествено ще възникнат други – нормалните грип А, грип Б, инфекции, които се припокриват като симптоматика в някаква степен с COVID. Но надявам се да бъдем по-подготвени - да се подготвим за най-лошото и да се надяваме, че ще има най-доброто решение“, каза проф. Габровски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ScFv

:) 16.07.2020 13:13:32

Ето такива коментари държат съсловието на кота нула... Ех, казанът си е казан ...

Да Да 16.07.2020 10:59:29

И ти ли почна да разбираш от Вируси? Я си гледай неврохирургията, добре че беше баща ти, че да станеш нещо.

Гост 16.07.2020 11:44:42

Ще умреш от злоба пич.

Да да 16.07.2020 12:13:01

Да да, истината е злоба, защото не ти отърва! От истината боли много нали знаеш! Научи се да не бъркаш истина и злоба!

Боли, 16.07.2020 16:56:30

наистина.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...