Вторник, 29 Ноември 2022
01
апр

Проф. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне„Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати“. Това каза пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

„Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага. САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-ата им година“, каза проф. Деспотова.

„Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове“, допълни тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран. „България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация.. Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне“.

По рано на брифинга днес, ген. Мутафчийски заяви: Следим как се развива епидемията в страни, където се прави БЦЖ ваксина. Следете внимателно как се развива епидемията в Германия, а именно в двете й части. Бившата ГДР, която беше на нашия имунизационен календар, наистина има по-малко случаи, но всичко е в развитие“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZEbx

БЛС-Въоръжено Крило 01.04.2020 13:15:46

Ей сега проверих имунизационния календар на Португалия. Пълна лъжa е ,че там се прави BCG. Aко с такива нагаждания на удобни факти си пишат и дисертациите тези професори,ясно е работата. PNV ( Portuguese National Vaccination Program) recommends a total of seven separate vaccines for kids (eight for girls) living in Portugal. The vaccine schedule includes the following: Hepatitis B vaccine: at birth, two, and six months old Haemophilus influenzae B vaccine: at two, four, six, and 18 months old Diphtheria, Tetanus, and Pertussis vaccine: at two, four, six and 18 months old; in addition, a booster dose at five years old Polio vaccine: at two, four, six, and 18 months old; in addition, a booster dose at five years old Pneumococcal (PCV) vaccine: at two, four, and 12 months old Hib/Men C vaccine: at 12 months old Measles, mumps, and rubella (MMR) vaccine: at 12 months old; in addition, a booster dose at five years old HPV vaccine (girls only): at 13 years old, two doses given six months apart ----------------- BCG имунизации по имунизационен календар се правят само в бившите страни от Соцблока.

Огнян и Радмила Кроневи 01.04.2020 12:00:11 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
999 01.04.2020 11:36:43

Лицето Деспотова не е професор никъде и по нищо. Академик е по измислици, налудности и самомнение. Единствените неща, които умее добре, са да се представя за това, което не е и да плете интриги.

чукча 01.04.2020 12:48:16

Гутълнах - "Проф. д-р Любима Деспотова-Толева е специалист по детски болести, обща медицина, а понастоящем е приключила и специализация по детска кардиология. Преподава обща медицина и води редица курсове за следдипломно обучение в тези области и други свързани области в Медицински Университет-Пловдив и в Медицински Факултет към Тракийски Университет в Стара Загора. Работи в сътрудничество с редица водещи университети, където специализира, провежда научни изследвания и изнася лекции (Оксфорд, Великобритания; Университет на Илинойс, Чикаго, САЩ; Токио,Япония; Швейцария, Австрия, Германия, Италия, Исландия, Финландия, Унгария, Гърция и други). Автор и съавтор на над 20 монографии, учебници и ръководства, над 120 научни публикации в чужбина и у нас. Често цитиран автор. Член на бордовете на три европейски организации, научен редактор на европейско медицинско списание. Награждавана е за научната си работа и приноси. Основните й разработки са в областта на детското здраве, интензивната терапия и апаратната вентилация, общата медицина, продължителните грижи и палиативната медицина, електронното здраве, съвременната медицинска наука и преподаване и др. Ръководител на докторанти, част от които вече са защитили успешно научните си разработки под нейно ръководство. Ръководител, координатор и старши изследовател в множество европейски и национални изследователски и образователни проекти. Активно публикува не само в научната периодика, но и в различни медии. "

999 01.04.2020 13:58:15

Това от Гъгъл е написано от самата нея и потвърждава склонността й да лъже. От Стара Загора отдавна е изгонена дисциплинарно, детска кардиология няма, защото не е положила изпит, общата медицина й е призната от един вече покоен, бивши министър в нарушение на действащата в тогавашния момент наредба. Странни са и разработките в детското здраве, интензивните грижи и апаратната вентилация, при липса на клинична практика в тези специалности през последните поне две десетилетия. За авторството и съавторството е неудобно да се споменава, защото в основната си част влиза в рубриката ПЛАГИАТСТВО.

Гост 01.04.2020 11:18:13

В страни като Чехия и Полша в които се прави BCG на децата заразените са съответно 3300 и 2300 и нарастват. И са над класацията на Дания и Ирландия в които не се правят. Така, че хайде без спекулации защото по- ще е достоверно да почнете да сравнявате в кои страни готвят с повече чесън и лук, пият ракия и нямат толкова заболеваемост ха-ха-ха.

Гост 01.04.2020 11:07:41

Сравнете картината в две съседни скандинавски държави - Дания и Швеция. В първата строгите мерки и изолацията започнаха първи, даже по-рано и от въведените при нас. Във втората режимът е направо либерален! Дания - 3039 заразени, 90 починали, 77 оздравели. 5 432 000 население. Швеция - 4435 заразени, 180 починали, 16 оздравели. 9 850 000. Следите ли цифрите? Разлики почти няма. Не знам как е положението с БЦЖ ваксинирането в двете страни.

Гост 01.04.2020 11:50:09

БЦЖ ваксинирането на Скандинавието не задължително от няколко десетилетия.По желание на родителите може детето да получиБЦЖ.

Гост 01.04.2020 12:23:04

Благодаря Ви за инфото.

Гост 01.04.2020 10:06:40

Глупости. Масово пациенти над 20-30 години са с отрицателно Mantoux .Тоест те нямат никакви антитела срещу туберкулоза от правената им имунизация с детска и училищна възраст. BCG качва може би леко общия неспецифичен имунен отговор , И толкова. Само не ни казвайте сега да бецежираме цялото население за някаква куха теория. И анализи - след преминаването на пандемията .Всичко друго сега са само приказки на маса. И няма за какво да ми сравнявате бившите райони на ГДР . Колхозниците от путиновата Русия като масово са имунизирани под строй с BCG сега да не би да нямат скок в заразените .

Лекар 11.04.2020 00:27:23

Ти май не си лекар. Ако беше сигурно щеше да знаеш, че имунитетът срещу туберкулоза не се медиира от антитела.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...