Четвъртък, 30 Май 2024
01
апр

Проф. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне„Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати“. Това каза пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

„Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага. САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-ата им година“, каза проф. Деспотова.

„Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове“, допълни тя.

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран. „България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация.. Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне“.

По рано на брифинга днес, ген. Мутафчийски заяви: Следим как се развива епидемията в страни, където се прави БЦЖ ваксина. Следете внимателно как се развива епидемията в Германия, а именно в двете й части. Бившата ГДР, която беше на нашия имунизационен календар, наистина има по-малко случаи, но всичко е в развитие“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#qZ9

БЛС-Въоръжено Крило 01.04.2020 13:15:46

Ей сега проверих имунизационния календар на Португалия. Пълна лъжa е ,че там се прави BCG. Aко с такива нагаждания на удобни факти си пишат и дисертациите тези професори,ясно е работата. PNV ( Portuguese National Vaccination Program) recommends a total of seven separate vaccines for kids (eight for girls) living in Portugal. The vaccine schedule includes the following: Hepatitis B vaccine: at birth, two, and six months old Haemophilus influenzae B vaccine: at two, four, six, and 18 months old Diphtheria, Tetanus, and Pertussis vaccine: at two, four, six and 18 months old; in addition, a booster dose at five years old Polio vaccine: at two, four, six, and 18 months old; in addition, a booster dose at five years old Pneumococcal (PCV) vaccine: at two, four, and 12 months old Hib/Men C vaccine: at 12 months old Measles, mumps, and rubella (MMR) vaccine: at 12 months old; in addition, a booster dose at five years old HPV vaccine (girls only): at 13 years old, two doses given six months apart ----------------- BCG имунизации по имунизационен календар се правят само в бившите страни от Соцблока.

Огнян и Радмила Кроневи 01.04.2020 12:00:11 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
999 01.04.2020 11:36:43

Лицето Деспотова не е професор никъде и по нищо. Академик е по измислици, налудности и самомнение. Единствените неща, които умее добре, са да се представя за това, което не е и да плете интриги.

чукча 01.04.2020 12:48:16

Гутълнах - "Проф. д-р Любима Деспотова-Толева е специалист по детски болести, обща медицина, а понастоящем е приключила и специализация по детска кардиология. Преподава обща медицина и води редица курсове за следдипломно обучение в тези области и други свързани области в Медицински Университет-Пловдив и в Медицински Факултет към Тракийски Университет в Стара Загора. Работи в сътрудничество с редица водещи университети, където специализира, провежда научни изследвания и изнася лекции (Оксфорд, Великобритания; Университет на Илинойс, Чикаго, САЩ; Токио,Япония; Швейцария, Австрия, Германия, Италия, Исландия, Финландия, Унгария, Гърция и други). Автор и съавтор на над 20 монографии, учебници и ръководства, над 120 научни публикации в чужбина и у нас. Често цитиран автор. Член на бордовете на три европейски организации, научен редактор на европейско медицинско списание. Награждавана е за научната си работа и приноси. Основните й разработки са в областта на детското здраве, интензивната терапия и апаратната вентилация, общата медицина, продължителните грижи и палиативната медицина, електронното здраве, съвременната медицинска наука и преподаване и др. Ръководител на докторанти, част от които вече са защитили успешно научните си разработки под нейно ръководство. Ръководител, координатор и старши изследовател в множество европейски и национални изследователски и образователни проекти. Активно публикува не само в научната периодика, но и в различни медии. "

999 01.04.2020 13:58:15

Това от Гъгъл е написано от самата нея и потвърждава склонността й да лъже. От Стара Загора отдавна е изгонена дисциплинарно, детска кардиология няма, защото не е положила изпит, общата медицина й е призната от един вече покоен, бивши министър в нарушение на действащата в тогавашния момент наредба. Странни са и разработките в детското здраве, интензивните грижи и апаратната вентилация, при липса на клинична практика в тези специалности през последните поне две десетилетия. За авторството и съавторството е неудобно да се споменава, защото в основната си част влиза в рубриката ПЛАГИАТСТВО.

Гост 01.04.2020 11:18:13

В страни като Чехия и Полша в които се прави BCG на децата заразените са съответно 3300 и 2300 и нарастват. И са над класацията на Дания и Ирландия в които не се правят. Така, че хайде без спекулации защото по- ще е достоверно да почнете да сравнявате в кои страни готвят с повече чесън и лук, пият ракия и нямат толкова заболеваемост ха-ха-ха.

Гост 01.04.2020 11:07:41

Сравнете картината в две съседни скандинавски държави - Дания и Швеция. В първата строгите мерки и изолацията започнаха първи, даже по-рано и от въведените при нас. Във втората режимът е направо либерален! Дания - 3039 заразени, 90 починали, 77 оздравели. 5 432 000 население. Швеция - 4435 заразени, 180 починали, 16 оздравели. 9 850 000. Следите ли цифрите? Разлики почти няма. Не знам как е положението с БЦЖ ваксинирането в двете страни.

Гост 01.04.2020 11:50:09

БЦЖ ваксинирането на Скандинавието не задължително от няколко десетилетия.По желание на родителите може детето да получиБЦЖ.

Гост 01.04.2020 12:23:04

Благодаря Ви за инфото.

Гост 01.04.2020 10:06:40

Глупости. Масово пациенти над 20-30 години са с отрицателно Mantoux .Тоест те нямат никакви антитела срещу туберкулоза от правената им имунизация с детска и училищна възраст. BCG качва може би леко общия неспецифичен имунен отговор , И толкова. Само не ни казвайте сега да бецежираме цялото население за някаква куха теория. И анализи - след преминаването на пандемията .Всичко друго сега са само приказки на маса. И няма за какво да ми сравнявате бившите райони на ГДР . Колхозниците от путиновата Русия като масово са имунизирани под строй с BCG сега да не би да нямат скок в заразените .

Лекар 11.04.2020 00:27:23

Ти май не си лекар. Ако беше сигурно щеше да знаеш, че имунитетът срещу туберкулоза не се медиира от антитела.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики
30.05.2024 12:30:26

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики

Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси. Това ...

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст
30.05.2024 11:41:51

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст

Д-р Снежа Шаламанова е завършила медицина в МУ – Пловдив. Има придобити специалности по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...