Неделя, 02 Април 2023
23
март
9

Проф. Коста Костов: Не е вярно, че няма лечение за коронавирус„Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази и следващата седмица да започнем да се катерим по билото.” Това заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, който от днес ръководи новосъздадения Медицински експертен съвет към правителството. По думите му надеждата в момента е билото на епидемията от коронавирус у нас да бъде по-полегато.

Проф. Костов обясни, че този съвет включва специалисти от различни специалности, а задачите му са не да влиза в противоречие с Националния оперативен щаб, а да бъде „един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото дотук”.

„Много ясно ще разграничим нашите функции от тези на Националния оперативен щаб“, каза той и подчерта, че сега е мъжко време, а не време за лични мъжки битки. Специалистът бе категоричен, че е привърженик на строгите мерки за ограничаване на заразата с коронавирус и през първия месец тези мерки трябва да бъдат брутално стриктни.

„Колкото по-стриктно се спазват мерките, толкова по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия”, коментира пулмологът.

Той обясни, че Медицинският съвет към правителството ще се съсредоточи върху медицинските аспекти на въпроса и ще отправя към лекарите в страната конкретни препоръки за работа. По думите му целта е да бъдат създадени медицински алгоритми, които да се предоставят на всички специалисти в страната, за да имат те инструмент за работа.

Проф. Костов обърна внимание е на терапевтичните подходи при коронвавирусна инфекция.

„Това, че няма специфични препарати за коронавируса, не означава, че няма лечение. Това, че няма лечение, това че не може да се лекува, не е вярно”, подчерта той и добави, че една от целите на съвета ще бъде "да се вкарат в медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите".

Проф. Костов даде съвет при обичайните симптоми на сезонна вирусна инфекция хората, които са у дома, да ползват обичайните средства и да не изпадат в паника. Ако след третия ден те не затихват, хората могат да потърсят медицинска помощ. Много по-чести са всички обичайни сезонни вируси, отколкото Covid-19, категоричен бе той. Пулмологът припомни и клиничната картина:

„Симптоматиката при коронавирус, когато настъпват усложнения, е доста изразена. Суха кашлица, задух, отпадналост, висока температура са характерни симптоми на новия вирус, като при част от болните обаче може да няма температура“, обясни той.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Pfxn

Гост 24.03.2020 18:26:49

Тъпак! Какво заглавие!

Гост 23.03.2020 19:44:22

Какъв е смисълът на живота или има ли елизиум на Земята? Чисто биологически е възпроизводство и продължение на живота на популацията на човешкия род. Философски всеки може сам да осмисли. Какво ще спечелим и какво ще загубим след този природен мор? Жертвите са неизбежни. Въпросът е цената, която ще платят тези жертви да не възпроизведе последващи жертви сред адаптиралите се живи. Медицинският съвет ще се произнесе ли до колко предприетите мерки по света и у нас са ефективни? Или просто ефектни и защитни за политиците от обществения натиск? И тези мерки няма ли така или иначе да превишат многократно капацитета на здравните системи с всичките негативи за цялото общество? Може ли по време на пандемия от толкова бързо по въздушно-капков път и трайно разпространяваща се инфекция, оставяща с часове до дни по твърди повърхности, да се пребори естествения подбор с такива мерки? Защо не се предпазват предимно таргетните групи като възрастните и болните с компрометирана имунна система вместо всички останали, които няма или ще преболедуват успешно, и така ще oсигурят колективния/стаден имунитет в бъдеще? Колко специалиста имаме, които да могат да водят професионално повече от 24 часа, напр. цяла седмица обдишване на тежките случаи?! И как ще ги преразпределите? Възможно ли е да се обучат за кратки срокове професионалисти от други специалности на този висш пилотаж като реаниматори? ....................................................................

Професор 23.03.2020 18:08:23

Нямам знания за качествата на професор Костов като професор по белодробни заболявания. Но като имам предвид, че е заемал висока длъжност във ВМА, не бих поставил под съмнение качествата му на специалист от висока класа. Неговото публично поведение, говорене и писани текстове обаче експлицират една интелектуално и нравствено твърде НЕпривлекателна личност. Имал съм колеги от неговата порода - никой от тях не е истински даровит и талантлив, защото ЕГОцентризмът е неотделим от егоизма и меркантилизма.

Гост 23.03.2020 14:23:28

Ех Костов, ех Коста! И ти се продаде. Големият бургаски трибун!

Ваня 24.03.2020 16:15:04

Като гледам това е като всеки вирус това не разбирам няма симптоми здрав а носи вирус

Гост 23.03.2020 14:03:09

“Съдете ги по делата им”. Очакваме състава на Съвета. Дебнат ни изненади или не толкова.

Купиха 23.03.2020 13:46:24

го.

Гост 23.03.2020 13:37:01

Oт трън та на глог, че е по-висок. От един егоцентричен нарцис на друг. От генерал на полковник. От един зелен чорап на друг. От Мутафчийски на Костов. Ама как да е иначе, като Боби избира хората за властта по разклоните вместо да се посъветва със съответните научни дружества. Познавам поне 5-6 други хабилитирани пулмолози и от никой не съм чул добра дума за Костов, всички изтъкват неговата екстравагантност и меркантилност.

Гост 23.03.2020 13:23:43

Този меркантил най-после нахрани Егото си. Докога?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Веселин Георгиев: Сърцето е това, което никога няма да ни излъже
02.04.2023 09:19:24 Невена Попова

Д-р Веселин Георгиев: Сърцето е това, което никога няма да ни излъже

Д-р Веселин Георгиев завършва с отличие медицина в Медицински университет – София през ...

Забравеното лекарство и лечебни билки представят от Музея на медицината в Пловдив
01.04.2023 15:59:11

Забравеното лекарство и лечебни билки представят от Музея на медицината в Пловдив

Забравеното лекарство и лечебната сила на българските билки представят от Музея на медицината на ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...