!
Сряда, 17 Април 2024
31
март
1

Проф. Паскалев: Пациентите на диализно лечение са високорискови при епидемична обстановка 

Тези дни Българското дружество по нефрология изработи и разпространи указания за работа на диализните структури в условията на пандемия от COVID-19. Днес разговаряме с председателя на дружеството проф. Емил Паскалев, ръководител на Клиниката по нефрология и трансплантация при УМБАЛ "Александровска" за основните принципи, залегнали в препоръките на специалистите за ефективна защита на пациенти, лекувани в диализните сдтруктури и персонала, на който са поверени грижите за тях.  

Проф. Паскалев, тези дни Българското дружество по нефрология излезе със становище за препоръчителните мерки по време на пандемията от COVID-19 по отношение на пациенти, лекувани с хемодиализа и на медицинския персонал в тези структури. От какво се определя спецификата на тези препоръки?

На първо място от факта, че пациентите на диалаза са един много уязвим, високорисков контингент. Веднага след това – от необходимостта персоналът, който ги лекува и обгрижва да работи в безопасни условия и да има сигурността, че е ефективно защитен. У нас има близо 3900 пациенти, които получават такова лечение и е наш дълг точно в този момент да бъдем на висотата на отговорността си за тях, както и за нашите колеги – лекари и други медицински специалисти.

Какви най-общи правила трябва да спазват пациентите и техните придружители?

Веднага искам да обърна внимание, че общите правила важат още от чакалнята. 
Пациентите не трябва да стоят в непосредствена близост, чакалнята, както и диализната зала трябва да бъдат добре проветрени и вентилирани с оглед елиминиране на капковите частици от въздуха. Трябва да бъде осигурена безконтактна дезинфекция на ръцете.

Още с влизането си в диализното отделение или клиника те трябва да се ръководят от указанията и изискванията на приемащия персонал. В диализните структури трябва да се установи строг контрол при влизане, бързо идентифициране и отклоняване на пациенти с риск от инфекция - чрез измерване на телесната температура. Абсолютно необходимо е измиване на ръцете, носене на подходящи маски през цялото време, редовна дезинфекция на машините, почистване на помещенията, осигуряване на чист въздух и вентилация.

При влизането им в диализната зала на пациентите и техните придружители трябва да получат подходящи дезинфектанти. Пациентите трябва да носят медицински маски и да избягват да се хранят по време на диализа. Те могат да си носят подходяща храна /напр. бонбони/ за превенция на хипогликемия.

Много важно е според нас да няма смяна на мястото, където пациентът обичайно провежда диализно лечение – той трябва да продължи да посещава своя диализен център и да не бъде прехвърлян в друг диализен център.

Какъв трябва да бъде подходът при пациенти, които са съмнителни или са с доказана COVID-19 инфекция?

Те трябва да бъдат хоспитализирани в изолирани отделения в определените болници. Пациентите, които имат нужда от конструкция на съдов достъп трябва да бъдат скринирани за COVID-19 преди оперативната намеса. Операциите на пациенти, съмнителни или с доказан COVID-19 трябва да се извършват в определени помещения с необходимата протекция за персонала.

Всички диализни пациенти с температура (с изключение на тези с известна генеза - напр. сепсис) трябва да бъдат изследвани за COVID-19 при определените условия и ред. При възможност те трябва да бъдат прехвърлени в последната диализна смяна за деня докато се изключи COVID-19 инфекция. При възможност потоците на пациенти, съмнителни или с COVID-19 инфекция не трябва да се пресичат с потоците на другите диализно болни. Влизането и излизането заедно с други пациенти по едно и също време също трябва да се избягва.

И няколко думи за защита на персонала?

Персоналът, който е в директен контакт с пациенти, съмнителни или с COVID-19 инфекция, трябва да бъде напълно защитен, включително с водоустойчив изолиращ костюм с дълги ръкави, шапка закосата, очила, ръкавици и медицински маски /хирургични или по-висок клас/. Стриктно се спазва хигиена на ръцете.

Ясно е, че в момента никой не е застрахован от заразяване с новия коронавирус и това важи и за вашите пациенти. Какъв трябва бъде подходът в случай, че един заразен пациенти се нуждае от диализна процедура и тя не може да бъде отложена, за да не се застраши живота му?

При възможност симптоматичните пациенти трябва да бъдат диализирани в отделна стая (когато има такава), при затворена врата. Диализните зали за пациенти с хепатит В могат да се използват от пациенти със симптоми на респираторна COVID-19 инфекция, само в случаите, когато са носители на повърхностен антиген на хепатит В или в структурата няма пациенти с хепатит В, които да се лекуват в изолираната зала.

При невъзможност за осигуряване на отделна стая, съмнителни или доказани COVID-19 пациенти могат да провеждат диализната процедура в общо помещение, но задължително с поставена лицева маска и да са настанени в изолиран ъгъл (или в края на реда), далеч от основната група пациенти (ако има такава). При възможност ,тези пациенти трябва да бъдат отделени на най-малко 1,5-2 метра от най-близкия незасегнат пациент (във всички посоки).

Диализните процедури при съмнителни или доказани пациенти с COVID-19 могат да се провеждат и след последната редовна смяна. Диаилизните машини, които са в контакт с пациента или материалите, които потенциално могат да бъдат контаминирани трябва да бъдат дезинфекцирани според стандартните протоколи. Ако в диализната структура има доказан или съмнителен случай на COV1D-19, трябва да се осъществява стриктна дезинфекция. Пространствата в близък контакт с тези пациенти не трябва да се използват докато не бъдат почистени.

Медицинските отпадъци от лечението на съмнителните или доказано заразени пациенти с COVID-19 трябва да се считат като инфектиран медицински отпадък и съответно пласирани.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RAP7

Нина 14.05.2020 15:41:11

Проф. Паскалев е невероятно земен човек, очаровани сме със съпруга ми от отношението и поведението му, начина по, който този прекрасен и неповторим специалист общува с нас няма нищо общо с надменното, високомерно, грубо , нагло, алчно и некомпетентно отношение и поведение на мнозина други!!! За съжаление е такова и го казвам с болка, с мъка и тъга защото когато става дума за човешки живот по-горе изброените от мен качества нямат място в лекарската практика, но уви така мисля аз, която не съм лекар а не лекарите !!! Проф. Емил Паскалев не е такъв той няма общо с лекарите, които не мислят за пациентите си, и гледат на тях като на движещи се портфейли, хубаво и добре би било всички да вземат пример , да се учат от него най-големият в областта на нефрологията Проф. Емил Паскалев светилото в тази и не само област, той мисли и се грижи за пациентите си и не се е само забравил и възгордял както мнозина други както казах неповторим и уникален прекрасен , невероятен специалист!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Почина анестезиоложката д-р Гроздана Краева
17.04.2024 12:45:29

Почина анестезиоложката д-р Гроздана Краева

Отиде си д-р Гроздана Лалева Краева. Д-р Краева почина на 13 април тази година, съобщиха нейни бл ...

Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов
17.04.2024 12:01:12

Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Парламентът прекрати правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. С гласовете на ГЕРБ, Д ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...