!
Четвъртък, 07 Декември 2023
19
септ

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

Финализираме първия етап на електронното здравеопазване до края на годината, каза зам.-министърът Жени Начева"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резултатите от тях. Един от механизмите да се случат нещата е електронното здравеопазване. Това е приоритет още от началото на това правителство и ще се опитаме да го финализираме на неговия първи етап до края на тази година. Това е въпрос не само на електронна рецепта, а и на протоколи, на номеклатури, на регистриране на всяко едно събитие в болничната медицинска помощ в момента на възникването му.  Това каза по време на дискусията „COVID-19, предизвикателства и решения при лечебните заведения за болнична помощ“, която се проведе вчера.

Думите й бях в отговор на изказването на председателя на БФС проф. Асена Сербезова, която подчерта, че действията по създаване на електронната рецепта са в много напреднала фаза.

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева пък съобщи, че се получават много сигнали от пациенти и близките им за фиктивни хоспитализации с COVID.

„Касата е обвинявана, че е източвана от болниците за COVID, но нито една болница не го е правила. Второто, в което е обвинявана, е че не прави контрол. Напротив - прави! Трето - не искам да „оневинявам“ лечебните заведения, но не всеки пациент, който се наблюдава, е в COVID-отделение. Няма COVID-отделения. Пациентите се лекуват според индивидуалното си заболяване, а ако има коронавирус - и с придружаващото. Ако е приет само с коронавирус, той се лекува в отделението, направено при съответната организация на лечебното заведение“, отговори управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

„Безкрайно много уважаваме всички сигнали от пациентски организации, но злоупотреби в тази посока са невъзможни. Ние започваме контрола още от момента на появата - ако има такива случаи, те са единични и подлежат на друг тип проверки. Ние започваме контрола още при регистрирането на положителните случаи, което се прави всекидневно и на територията на цялата страна. След това се прави проверка по линия на МЗ през РЗИ-тата по наблюдението на тези пациенти. След това на тези пациенти се прави нова проверка, когато се дават средствата за допълнително финансиране на работещите на първа линия. След това с проф. Салчев сме създали организация да се прави проверки и по линия на НЗОК, когато се отчита клиничната пътека. Проверката дали един пациент е хоспитализиран и дали има индикация за това, е свързана несамо с неговото физическо постъпване, но и с куп медицински документи, които се отразяват в досието на всеки един пациент“, коментира и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BYnq

фен 23.09.2020 12:30:19

Докато нещастници като Начева и Салчев са в управлението на НЗОК такива мъдри мисли ще четем! Хайде професорът да направи реформата. Нали е експерт! Само се прелива от пусто в празно!

хахахах 20.09.2020 23:21:44

Пецата Салчев нещо обърнал плочата. До завчера едни други приказки мълвеше. Явно не може да се излага пред Дърдориткова и Начевата.

много компетентен 20.09.2020 14:33:29

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева пък съобщи, че се получават много сигнали от пациенти и близките им за фиктивни хоспитализации с COVID. Ами дайте ги по именно за да се проверят индивидуално. Също така и умрелите лекари и медицински сестри от COVID и те ли са фиктивни? Защо се пускат на тези съвещания да присъстват такива отрепки като представители на "пациентски организации", мисля че е достатъчна като такава председателката на БФС "проф." Асена Сербезова.

невеж контрольор от РЗОК 20.09.2020 17:33:45

Нея е канят защото е подсъдна за лъжа.

До Пешо 20.09.2020 07:19:23

Ами Пешо наистина са невежи контрольорите и ти го знаеш защото си вероятно един от тях. Но за заплати се борят яко. Само като ги видя и им задедеш какво си нарушил те почват да се огъват. Прочетете си законите и наредбите. Пълни нещастници.

Глупости 20.09.2020 13:51:03

Ти май си от пострадалите некадърници и мошеници. Контрольорите трябва да те дадат към прокуратура защото много от нарушенията са за по_тежко наказание а не за глоба !

Потърпевш 19.09.2020 19:03:14

То пък един контрол-ходят едни невежи чантаджии по болниците, лекари по касите няма,който не е решил той не е източил касичката.За инвазивната кардиология да не говорим.Без аутопсия на починалите пациенти отчитаме, че причина за леталния край е Covid-19.Това е положението, проф.Салчев,само отчитате дейност,а реално сте гола воза.

Главен инспектор в ИАМН-МЗ 20.09.2020 20:15:41

Я си кажи кой си и къде работиш, че да ти дойда "на гости" и да видим кой какво и колко знае и какви чанти носи! Хайде смелчагата чакам...

Пешо 19.09.2020 21:36:07

Гоним ли се ... ще се хванем! Умника я кажи кой си да видиш невежи ли са контрольорите !!Явно си мошеник уронващ престижа на колегите !

Гост 19.09.2020 14:44:38

Пенке, Пенкее-е..., проверявай си сигналите ма-ри! Малоумница!


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...