Вторник, 29 Ноември 2022
19
септ

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

Финализираме първия етап на електронното здравеопазване до края на годината, каза зам.-министърът Жени Начева"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резултатите от тях. Един от механизмите да се случат нещата е електронното здравеопазване. Това е приоритет още от началото на това правителство и ще се опитаме да го финализираме на неговия първи етап до края на тази година. Това е въпрос не само на електронна рецепта, а и на протоколи, на номеклатури, на регистриране на всяко едно събитие в болничната медицинска помощ в момента на възникването му.  Това каза по време на дискусията „COVID-19, предизвикателства и решения при лечебните заведения за болнична помощ“, която се проведе вчера.

Думите й бях в отговор на изказването на председателя на БФС проф. Асена Сербезова, която подчерта, че действията по създаване на електронната рецепта са в много напреднала фаза.

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева пък съобщи, че се получават много сигнали от пациенти и близките им за фиктивни хоспитализации с COVID.

„Касата е обвинявана, че е източвана от болниците за COVID, но нито една болница не го е правила. Второто, в което е обвинявана, е че не прави контрол. Напротив - прави! Трето - не искам да „оневинявам“ лечебните заведения, но не всеки пациент, който се наблюдава, е в COVID-отделение. Няма COVID-отделения. Пациентите се лекуват според индивидуалното си заболяване, а ако има коронавирус - и с придружаващото. Ако е приет само с коронавирус, той се лекува в отделението, направено при съответната организация на лечебното заведение“, отговори управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

„Безкрайно много уважаваме всички сигнали от пациентски организации, но злоупотреби в тази посока са невъзможни. Ние започваме контрола още от момента на появата - ако има такива случаи, те са единични и подлежат на друг тип проверки. Ние започваме контрола още при регистрирането на положителните случаи, което се прави всекидневно и на територията на цялата страна. След това се прави проверка по линия на МЗ през РЗИ-тата по наблюдението на тези пациенти. След това на тези пациенти се прави нова проверка, когато се дават средствата за допълнително финансиране на работещите на първа линия. След това с проф. Салчев сме създали организация да се прави проверки и по линия на НЗОК, когато се отчита клиничната пътека. Проверката дали един пациент е хоспитализиран и дали има индикация за това, е свързана несамо с неговото физическо постъпване, но и с куп медицински документи, които се отразяват в досието на всеки един пациент“, коментира и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b%8C

фен 23.09.2020 12:30:19

Докато нещастници като Начева и Салчев са в управлението на НЗОК такива мъдри мисли ще четем! Хайде професорът да направи реформата. Нали е експерт! Само се прелива от пусто в празно!

хахахах 20.09.2020 23:21:44

Пецата Салчев нещо обърнал плочата. До завчера едни други приказки мълвеше. Явно не може да се излага пред Дърдориткова и Начевата.

много компетентен 20.09.2020 14:33:29

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева пък съобщи, че се получават много сигнали от пациенти и близките им за фиктивни хоспитализации с COVID. Ами дайте ги по именно за да се проверят индивидуално. Също така и умрелите лекари и медицински сестри от COVID и те ли са фиктивни? Защо се пускат на тези съвещания да присъстват такива отрепки като представители на "пациентски организации", мисля че е достатъчна като такава председателката на БФС "проф." Асена Сербезова.

невеж контрольор от РЗОК 20.09.2020 17:33:45

Нея е канят защото е подсъдна за лъжа.

До Пешо 20.09.2020 07:19:23

Ами Пешо наистина са невежи контрольорите и ти го знаеш защото си вероятно един от тях. Но за заплати се борят яко. Само като ги видя и им задедеш какво си нарушил те почват да се огъват. Прочетете си законите и наредбите. Пълни нещастници.

Глупости 20.09.2020 13:51:03

Ти май си от пострадалите некадърници и мошеници. Контрольорите трябва да те дадат към прокуратура защото много от нарушенията са за по_тежко наказание а не за глоба !

Потърпевш 19.09.2020 19:03:14

То пък един контрол-ходят едни невежи чантаджии по болниците, лекари по касите няма,който не е решил той не е източил касичката.За инвазивната кардиология да не говорим.Без аутопсия на починалите пациенти отчитаме, че причина за леталния край е Covid-19.Това е положението, проф.Салчев,само отчитате дейност,а реално сте гола воза.

Главен инспектор в ИАМН-МЗ 20.09.2020 20:15:41

Я си кажи кой си и къде работиш, че да ти дойда "на гости" и да видим кой какво и колко знае и какви чанти носи! Хайде смелчагата чакам...

Пешо 19.09.2020 21:36:07

Гоним ли се ... ще се хванем! Умника я кажи кой си да видиш невежи ли са контрольорите !!Явно си мошеник уронващ престижа на колегите !

Гост 19.09.2020 14:44:38

Пенке, Пенкее-е..., проверявай си сигналите ма-ри! Малоумница!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...