Четвъртък, 19 Май 2022
20
март
1

СЗО и ЕМА: Няма научни доказателства срещу използването на ибупрофен при симптоми на COVID-19Световната здравна организация (СЗО) потвърди в туитър, че въз основа на наличната в момента информация не застава зад становището срещу употребата на ибупрофен за облекчаване на симптомите на COVID-19. На базата на консултации с лекари, които лекуват пациенти с COVID-19 СЗО е установила, че те не са запознати със случаи на каквито и да е отрицателни ефекти на ибупрофен, извън обичайните известни странични ефекти, които ограничават употребата му в определени популации.

Въз основа на цялата налична информация, няма доказани научни данни, свързващи използването на ибупрофен без рецепта с влошаването на COVID-19, е изводът на СЗО.

Становището следва и насоките на Европейската агенция по лекарствата (EMA), че „понастоящем няма научни доказателства, установяващи връзка между ибупрофен и влошаване на COVID-19“. ЕМА препоръчва при започване на лечение на температура или болка при COVID-19, пациентите и здравните специалисти да обмислят всички възможни варианти за лечение, включително парацетамол и нестероидно противовъзпалителни средства (НСПВС). В съответствие с националните ръководства за лечение на държавите в ЕС, пациентите и здравните специалисти могат да продължат да използват НСПВС (като ибупрофен) съгласно одобрената продуктова информация, посочват от европейския лекарствен регулатор. Към настоящия момент няма причина пациентите, приемащи ибупрофен, да прекъснат лечението си допълват оттам. Това е особено важно за пациенти, приемащи ибупрофен или други НСПВС лекарства при хронични заболявания, подчертават от ЕМА.

Оттам припомнят, че безопасността на потребителите винаги е била и ще си остане водещ приоритет. Ибупрофен е утвърдено, лекарство без рецепта, което се използва безопасно за понижаване на температура и за облекчаване на болка, включително при вирусни заболявания, повече от 30 години. Както при всяко лекарство, е необходимо потребителите и техните близки внимателно да четат и следват инструкциите, предоставени на опаковката и в листовката с информация за пациента.

„Ако имате някакви допълнителни притеснения, обърнете се към вашия здравен специалист“, съветват още от СЗО и ЕМА.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fhS7

До проф Иво Петров 21.03.2020 00:43:35

Който може да чете да го направи. Journal of critical care от днес 20 Март за ролята на хлороквин при лечение на Корона Вирус. Някои вече се изцепиха, че ще произвеждат Хинин. От прочита на цялата статия е видно, че няма публикувани клинични данни, а само ин витро. В момента в Китай текат около 20 изпитвания със сравнително малък брой пациенти. Статията завършва с извода Although the use of chloroquine may be supported by expert opinion, clinical use of this drug in patients with COVID-19 should adhere to the MEURI framework or after ethical approval as a trial as stated by theWHO. Data fromhigh-quality, coordinated, clinical trials coming from different locations worldwide are urgently needed. Така че четете внимателно, внимавайте с изцепките, придържайте се към медицината на доказателствата, морала и етиката


Всичко за коронавируса
Още новини
Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас
19.05.2022 14:10:06

Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас

Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши ...

Пациентите да пращат жалби в ИАМН, ако им искат COVID-тест, препоръчва министърът
19.05.2022 13:21:28

Пациентите да пращат жалби в ИАМН, ако им искат COVID-тест, препоръчва министърът

Всяко лице, което счита, че неправомерно от лекар или лечебно заведение са изискани изследвания и ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...