!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
29
май
5

СЗО: Инвестирането в здравеопазване трябва да бъде приоритет след епидемията

Най-добрият начин за защита на икономиката е защита на хората, каза д-р Ханс Клуге"Епидемията COVID-19 показа една основна истина: когато някой от нас e болен и му липсват грижи, всички сме изложени на риск. Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност“. Това заяви на брифинг в Копенхаген регионалният директор на СЗО – Европа д-р Ханс Клуге. Главният акцент в изявлението му бе поставен върху икономическите последици и възстановяването след епидемията.

По думите на д-р Клуге контролът върху вируса и икономическото възстановяване вървят ръка за ръка, а COVID-19 е засегнал всички страни в една или друга степен, но нито една от тях не трябва да бъде изоставена или пренебрегната в преодоляването на последиците от епидемията. Директорът на СЗО – Европа бе категоричен, че сега всички европейци са изправени пред голямо предизвикателство – да изградят една по-различна икономика – икономика на приобщаването и преодоляването на неравенствата.

„В една такава икономика общественото здраве се разглежда като двигател на работните места в здравния сектор, особено за младите хора“, посочи той.

„Най-добрият начин за защита на икономиката е защита на хората“, каза още д-р Клуге и припомни прогнозата на експертите, според която Европа навлиза в икономическа рецесия:

„В СЗО сме загрижени, че страните ще отговорят на тази криза по същия начин, както направиха с рецесията преди 10 години. Много държави в Европа отговориха на тази криза чрез намаляване на публичните разходи за здравеопазване. Между 2008 и 2013 г. публичните разходи за здраве на човек спаднаха в около половината от страните в нашия регион. Тези съкращения попречиха на много хора да имат достъп до здравната помощ, от която се нуждаят. Недостигът на здравни грижи нарасна в 19 от 28 държави на ЕС, и това засегна пряко 3 млн. европейци повече през 2013 г. м сравнение с 2008 г. Освен това, приблизително 9% от домакинствата бяха изтласкани в бедност или обедняха още повече в резултат на необходимостта да плащат от джоба си за здравеопазване."

"Трябва да се поучим от грешките на миналото. Да инвестираме в здравеопазване, да инвестираме в социална защита и най-вече да избягваме строгите икономии, които опустошиха живота на толкова много хора в Европа“, призова д-р Клуге.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PDRE

стар доктор 30.05.2020 12:01:41

Принципите на либералния пазар са крайно противопоказни за прилагане в някои основни сфери на обществения живот като образованието, здравеопазването и спорта. Сега имаме частни училища, частни болници и спортни клубове които са "търговски дружества". Понастоящем много от създателите на Търговския закон /вкл. проф. Огнян Герджиков/ разбират тази грешка и считат че в тези сектори трябва да има повече държава.

Гост 02.06.2020 15:43:39

Глупости бе каскете с петолъчка. Точно това събори комунизма ,СИВ и цялата комунистическа кочина- наличието на брутална държава и Партия, която решаваше вместо частната инициатива незьачитайки личността. Айде сега шибаната ти държава под която разбираш Партията да осигури лекари правени на конвейр в завода и да ги върже да работят за стотинки при отворени граници към нормалния западен Свят и липса на милиционери, джипки и минни полета тоест функциониращия затвор от соца. Да го ду хате другари. Няма да имате лекари още след 4-5 години и нищо не може да направите вече без пранги и белезници.

Съгласен 30.05.2020 04:37:17

Трябва да се преоцени досегашната стратегия на държавата в сектора здравеопазване. Време е за това да се застъпи за по-силна роля на държавта за разрешаване на евентуална нова втора пандемична вълна

Гост 30.05.2020 04:27:34

В България от близо две десетилетия се разработва една незавидна система на здравни грижи и здравеопазване. Това започна с учредяването на НЗОК и с въвеждането на регистрацията на болничните здравни заведения по търговския закон. Постепенно се стигна до възможност на частните търговски дружества да инвестират в сектори, които носят повече приходи при опериране с публични средства от здравно-осигурителния фонд. Това доведе до рязкото намаляване на броя на реално обслужваните легла в другите обществени или публични болници. Така страната се изправи неподготвена да посрещне каквато и да било епидемична криза, поради намаление и броят на леглата в отделенията за инфекциозни болести. Наред с това се стигна и до драстично по-малък брой лекари, които да специализират било в сферата на инфекциозните болести или било в сферата на епидемиологията като здравни експерти в РЗИ към МЗ.ч

БЛС-Въоръжено Крило 29.05.2020 13:58:24

На кого го казваш Хер Клуге ,на кого? Тукашните тиквеници никога не са намалявали парите за здравеопазване ,защото тези пари са на санитарната кота 0/нула/ където, ако още ги намалят ще има падащи трупове по улиците и никакъв наличен санитарен автомобил да ги дигат даже от пътното платно. Това е хубавата новина за гетото - мутрите не могат повече да намалят разходите за здраве така, че народът да не ги избеси по стълбовете на другия ден Лошата новина е ,че този баланс ще си остане - толкова пари за здраве ,колкото глупавите избиратели да се домъкнат до урните и да гласуват като пълни тъпанари пак за тези ,които са определили разходи за здравеопазване на нивото на централно-африканска република. В момента глупавото гето има последното поколение лекари, което някога ще види налични .След това - да живее естествения отбор и бягството в чужбина и на последните останали малко с акъл. Иронията е ,че всички ватници веещи червените парцали ще бъдат изоставени тук в кочината дори от децата си ,които няма да искат да живеят в гето без лекари и здравна помощ. Алелуяяяяя


Всичко за коронавируса
Още новини
Кръвният център в Бургас започва работа след година и половина
29.02.2024 17:23:42

Кръвният център в Бургас започва работа след година и половина

Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) в Бургас, чакан и искан с години в областта, ...

ИСУЛ се включва в Световната седмица за борба с глаукомата с безплатни прегледи
29.02.2024 17:05:47

ИСУЛ се включва в Световната седмица за борба с глаукомата с безплатни прегледи

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...