!
Петък, 21 Юни 2024
26
апр
1

СЗО: Няма доказателства, че преболедувалите от COVID-19 са защитени от втора инфекция

Идеите за "паспорт на имунитета" и "безрисков сертификат" са несъстоятелниВ момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция. Тази позиция изрази СЗО на вчерашния редовен брифинг в Женева, съобщи пресслужбата на организацията. СЗО публикува последните насоки за адаптиране на обществените здравни и социални мерки за следващата фаза на отговора на COVID-19, информираха още оттам.

„Някои правителства предполагат, че откриването на антитела към SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, може да служи като основа за „паспорт на имунитета“ или „безрисков сертификат“, който би позволил на хората да пътуват или да се върнат на работа, при условие че са защитени срещу повторно заразяване. Към момента обаче все още не разполагаме с доказателства, че хората, които са преболедували от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция“, категорични са експертите на СЗО.

СЗО продължава да анализира доказателствата за реакциите на антителата към инфекция SARS-CoV-2. Според оценката на организацията повечето от тези изследвания показват, че хората, които са се възстановили от инфекция, имат антитела срещу вируса. Въпреки това, някои от тези хора имат много ниски нива на неутрализиращи антитела в кръвта си, което предполага, че клетъчният имунитет може също да е критично важен за възстановяването.

„Засега нито едно проучване не е оценило дали наличието на антитела към SARS-CoV-2 дава имунитет на последваща инфекция от този вирус при хора. Лабораторните тестове, които откриват антитела срещу SARS-CoV-2 при хора, включително бързи имунодиагностични тестове, се нуждаят от допълнително валидиране, за да се определи тяхната точност и надеждност. Неточните имунодиагностични тестове могат погрешно да категоризират хората по два начина. Първият е, че те могат невярно да етикетират хората, които са били заразени като отрицателни, а вторият е, че хората, които не са били заразени, са фалшиво етикетирани като положителни. И двете грешки имат сериозни последици и ще повлияят на усилията за постигане на добър контрол над инфекцията. Тези тестове също трябва да разграничат точно миналите инфекции от SARS-CoV-2 и тези, причинени от известния набор от шест човешки коронавируси. Четири от тези вируси причиняват обикновената настинка и циркулират широко. Останалите два са вирусите, които причиняват респираторен синдром на Близкия изток и тежък остър респираторен синдром. Хората, заразени от някой от тези вируси, могат да произвеждат антитела, които взаимодействат кръстосано с антитела, произведени в отговор на инфекция със SARS-CoV-2“, се казва в позицията на СЗО..

От организацията припомнят, че в момента много държави тестват за SARS-CoV-2 антитела на ниво население или в конкретни групи, като здравни работници, близки контакти на известни случаи или в домакинства. СЗО подчертава, че подкрепя тези изследвания, тъй като те са изключително важни за цялостното разбиране на степента на инфекцията и рисковите фактори, свързани с нея.

„Тези проучвания ще предоставят данни за процента на хората с откриваеми антитела срещу COVID-19, но повечето не са предназначени да определят дали тези хора са имунизирани срещу вторични инфекции“, категорични са от СЗО.

Към този момент в пандемията няма достатъчно доказателства за ефективността на имунитета, медииран от антитела, за да се гарантира точността на предлаганите „паспорт на имунитета“ или „безрисков сертификат“. Хората, които приемат, че са имунизирани срещу втора инфекция, тъй като са получили положителен резултат от теста, могат да игнорират съветите за обществено здраве. Следователно, използването на такива сертификати може да увеличи рисковете от непрекъснато предаване на инфекцията, заключават от СЗО. При появата на нови доказателства, те ще бъдат включени в информацията, разпространявана официално от организацията, уверяват оттам.  
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YpUS

А има ли доказателства, че 26.04.2020 15:46:33

преболедувалите задължително развиват само хуморален имунитет? М?


Всичко за коронавируса
Още новини
Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков
21.06.2024 14:59:51

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков

След тежко боледуване на 59-годишна възраст почина д-р Димитър Казаков, акушер-гинеколог от Дупни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...