Четвъртък, 30 Май 2024
30
апр

Семейните лекари: Няма да искаме оставката на министъра. Той е бил подведен"Писмото от министъра не е написано от него, а от човек, който дори не е в министерството. Убеден съм, че той е подписал на доверие нещо, което дори не е погледнал. Ако някой е очаквал да предизвика от наша страна действия, с които да искаме оставката на министъра, не е познал!“. Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред Нова телевизия по повод писмото на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което личните лекари са обвинени, че не изпълняват  прегледии оценка на здравословното състояние на съмнителни за COVID-19 пациенти, както и пробонабиране.

„Гневът е лош съветник и ние не сме раздразнени, а разглеждаме обективно фактите. Наистина това да преглеждаме очи в очи пациенти с оплаквания, които са подозрителни за COVID-19, както и да взимаме проби, е забранено със заповед на МЗ. Нашите пациенти трябва да знаят, че това не е липса на желание на ги преглеждаме, а е една сериозна мярка за ограничаване на инфекцията, която е въведена в много държави. Ние няма как да правим нещо, което е срещу заповедта", допълни още той. 

Тезата му беше подкрепена и от зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНТ. „Нашите отношения с Министерство на здравеопазването винаги са били и то от доста отдавна време, почивали на една коректност, диалогичност, почтеност. Във въпросното писмо има текстове, които определено са странни, аз предполагам, че министърът по някакъв начин е бил подведен, защото има несъответствие в нормативната база и в това, което е изложено в писмото. Имам предвид негова собствена предходна заповед от 28 февруари тази година във връзка с епидемията, както и със Закона за извънредното положение“, каза той.

„В предходната заповед на министър Ананиев от 28 февруари е написано много точно и ясно, че „общопрактикуващите лекари осъществяват наблюдението чрез консултация от разстояние в зависимост от средствата за комуникация“. Това е първото нещо, което до голяма степен ни обърка в това писмо. И ако наистина се установи, че има несъответствие би било добре да бъде официално оттеглено въпросното писмо, защото само тази част, която цитирах тя не кореспондира с предходната нормативна база“, уточни д-р Брънзалов.

Той беше категоричен, че семейните лекари няма да предприемат никакви действия срещу ръководството на МЗ. Няма да направим нищо, както виждате ние изчакахме достатъчно дълго време, обсъдихме го с моите колеги. Тука не става въпрос за някакви пикантни действия от рода искане на оставки и други работи. В никакъв случай. Ние разбираме, че в момента не е време за конфронтация. Даже използвам случая от вашия ефир да поздравя много наши колеги, особено зам.-министър Начева, която изключително много ни помага, винаги сме почивали на принципите на диалогичност и прозрачност и успяват да се родят правилните административни и нормативни документи, които ще допринесат за по-доброто справяне с въпросната епидемия“, каза той.

Д-р Брънзалов допълни, че при определени ситуации и при определена нормативна база семейните лекари биха могли да се включат в борбата с коронавируса. "Но, аз искам да ви задам въпроса, вие ако знаете, че аз съм бил контактен с пациент, който е доказан впоследствие с положителна проба за COVID-инфекция, вие как ще дойдете да се прегледате в моя кабинет, или как ще доведете детето си за имунизация, ако се налага? Защото знаете, тука вече режимът е по-охлабен, по наше настояване, ето ситуацията го изискваше, защото не е само COVID-инфекцията на света в момента, има и други заразни заболявания, които можем да се справим чрез ваксини. Да, имаме трудности общопрактикуващите лекари, но започнахме да осъществяваме детски консултации, да имунизираме нашите най-малки пациенти. Това са неща, които са основно наше задължение. Ние консултираме болните с COVID-инфекции основно по телефона. Да, това има големи трудности, но такава е ситуацията", каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cWNA

Elf 02.05.2020 09:46:28

Казионният българският лекарски съюз /БЛС/ продължава тоталното обслужване на режима, оказвайки се един от най-яростните борци срещу демокрацията и свободата на словото. Днес той се обяви категорично против опитите на публични личности да неглижирали пандемията от коронавирус в страната.„Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от публични личности и призивите за неговото подценяване“, пишат те в изрично съобщение. От тези и редица други действия на т.нар. БЛС става ясно, че това е една не само казионна, но и антинародна псевдоорганизация, която вероятно точно заради това е била забранена след Втората световна война. А от възстановяването си през 1990 г. до днес е сборище на противозаконно забогатели от нас доктори и шефове на държавни и частни болници, до един милионери и силно заинтересовани Бойко Борисов и режима му да продължат своето съществуване до дупка. Затова и всеки глас срещу шайката е толкова опасен за тях и не случайно точно днес JE не приветстват хората на труда с техния празник, включително и масата честни техни колеги и медицинския персонал, а практически защитават всички тия, които пият кръвта на народа.

Много иска, но не му стиска 01.05.2020 16:04:41

Абе,колега, аванкоолу, има много свободни джипи-практики в София и страната - ако ти стиска започвай и "граби паричките" за "нищо-правене"?! Не се получава, нали?! Вероятно имаш някоя мижава тясна специалност. То трябва и здраво дупе, а не гола злоба и завист. Поклон на д-р Киров, д-р Брънзалов и д-р Николова и сие за нервите и труда за общото ни благо!!!

999 01.05.2020 21:43:22

Ако ти е добре да стоиш в поклон, стой. Никой от изброените не е направил чудо, водещо до общо благо. Напротив, често говорят без да мислят, представят свои позиции като общи, претендират за експертиза, която нямат, дори в полето на общата медицина. Мижава специалност няма. Няма и широка и тясна специалност. Всеки работи и трудът на всеки трябва да бъде уважаван.

тоз пък 01.05.2020 10:03:21

Абе какво значи не гледал, ама подписал!? Аз, ти, ние... ако подписваме без да гледаме, ще не разкатаят фамилията от проверки и санкции, но за министъра било обяснимо, разбираемо, оправдаващо!!! Подведен бил... дрън-дрън... Като си е назначил калинки за да го уж подвеждат - пак в него е грешката и вината! А Киров ми се сгромоляса в очите с тая мазна баданарка дето я изтегли на МЗ-то...

Гост 30.04.2020 22:23:39

Жени Начева вече станала колежка. Боже, мислех че само в БЛС са пълни г...лизци, то и в НСОПЛБ същата работа. Да хвалиш хора, които ежедневно демонстрират неадекватност, а Киро и признаци на деменция. Не знаел какво подписал....

??? 30.04.2020 21:51:58

Как някой, който не е от министерството, пише едно писмо от името на министъра, а той, без да се запознае със съдържанието, го подписва??? Не може да има такъв филм!

999 30.04.2020 21:30:19

Колеги, никой няма да ви плюе, ако не размахвате претенции за изключителност. Кой ви упълномощи да преговаряте от името на ОПЛ? Има БЛС. Той има Управителен съвет. В този Управителен съвет има достатъчно ОПЛ, според броя им в станата. Вие обаче, сте изключителни. Никой не може да преговаря без вас. Кои всъщност сте, тези няколко човека, изживяващи се като поне 4000. Нямате нито представителност, нито експертиза. Да се работи с вас е жива мъка. Добре, че в МЗ е настанала тежка паника, та ви слушат.

ПОЗИЦИЯ 30.04.2020 21:01:00

ЛЮПЧО ИЗВАДИ ГОЛЕМИЯ СИ ЕЗИК И ПО СТАР НАВИК ЗАБЛИЗА ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА НА МИНИСТЪРА И ЗАМЕСТНИЧКАТА МУ! ЕВАЛЛА!

СИМП 30.04.2020 19:57:23

Ще се разтечеш бе Люпчо ! Стара любов ти е на тебе Химичката, каквото си поискал, не е отказала ! А за дедо Киро ти верваме - деменцията не прощава !

Гост 30.04.2020 16:55:30

Даже използвам случая от вашия ефир да поздравя много наши колеги, особено зам.-министър Начева, ----------- абе ,няма ли да престанете с лакейството, нагаждачеството и самоуниженията ?!? . Тиквокомунягите ви плюят , а вие смятате ,че дъжд роси. Защо не обръщате внимание на медиите в България, че не са доставени никакви лични предпазни средства на личните лекари и си ги купуваме сами . В глобална пандемия и в липсващи държавни структури, на личните лекари се гледа като на странични частници извън пандемията. Ами тогава духайте супата и вие лакеите и управляващите

СИМП 30.04.2020 17:53:29

Това се отнася и за СИМП, които не сме по ДКЦ- та. Не мога да си избия ЛПС и дезинфектантите. Пациенти бол, но се налага да се разредят прегледите.

семен лекар 30.04.2020 15:52:47

Този подмазвач къде го намерихте и избрахте.Питам ви кои прибира парите ,капитацията от пациентите.Кои да преглежда теди пациенти .Нали това е задължение на личния лекар,или тои да мзема пари без да преглежда.В коя нормална държава го има това.

Гост 30.04.2020 16:59:53

Ей трол мазен защо се представящ като семеен лекар ? Капитацията от левче от баба ти не може да стигне за 1/20 от цената на респираторната маска ,която съм си сложил сега , мухльо. И ти и баба ти трябва да плащате по 50-80 лева за медицински преглед. И това ще дойде след някоя година, в която ше търсиш лекар да работи с гнусната правителствена касичка.

чукча 30.04.2020 16:07:53

Ти първо се ограмоти, после питай! Капитация има в цял свят, защото това е най-евтиния начин за масово здравеопазване. Друг е въпросът, че у нас е левче, а в цивилизования свят е десетократно повече + доплащане и ограничен достъп. Отдавна ОПЛ искат да им се плаща на преглед, но я сметни за 1000 прегледа на месец по мин. 25лв. колко ще ти стане вноската, пейзан неграмотен!

ПАЦИЕНТ 30.04.2020 22:00:33

"Отдавна ОПЛ искат да им се плаща на преглед, но я сметни за 1000 прегледа на месец по 25 лв....." ОПЛ,НАЙ-НЕГРАМОТНАТА ЧАСТ ОТ ЛЕКАРСКАТА ГИЛДИЯ - я си стойте на задника, че без капитацията и насилственото закрепостяване на хората в пациентските ви листи сте живи умрели! Ако имам свободен достъп до специалист никога няма да съпя при тъпото си джипи! Никога! Радвайте се сега на монополното си положение, на далаверите с фарма-мафията и благославяйте статуквото, защото сте галените деца на здравната "риформа"! И ПО-МАЛКО ЛАКОМИЯ!!!

до ПАЦИЕНТ 01.05.2020 09:25:43

Неграмотен и прост си ти, селяндурино! Когато стигнеш нивото на лекарите, тогава ще имаш мнение! Никой не ти е спрял достъпа до специалисти, но нямаш и елементарната квалификация да прецениш при кого. Ама и искаш да се лекуваш за левче - затова не ти стиска без личен лекар и си стоиш "закрепостен", нали?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики
30.05.2024 12:30:26

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики

Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси. Това ...

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст
30.05.2024 11:41:51

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст

Д-р Снежа Шаламанова е завършила медицина в МУ – Пловдив. Има придобити специалности по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...