!
Неделя, 10 Декември 2023
11
авг

Сменят директора на МБАЛ-Добрич (Обновена)

Ако болницата наеме инфекционист, Касата ще сключи договор с нея за лечение на COVID, каза проф. АнгеловДиректорът на МБАЛ-Добрич д-р Светослав Байчев ще бъде сменен. Това стана ясно по време на визитата в града на здравния министър проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В следващите дни ще бъде инициирано общо събрание на акционерите за избор на нов директор и промени в Съвета на директорите. „Видях в болницата някои неща, които не ми харесаха”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Едното било смесването на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж е „чистата” зона, в другия – COVID зоната. Всички пациенти се обслужвали от един и същ персонал. Здравният министър видял и цивилни хора без лични предпазни средства да влизат в болницата. "Не всичко зависи от един човек. Аз съм добронамерен към изпълнителния директор, смятам, че той е положил всички усилия, но и че условията могат да бъдат подобрени. Надявам се до общото събрание да бъда изпълнени всички предписания", каза министърът. 

По думите на проф. Ангелов разпространението на коронавируса се дължи най-вече на неспазването на противоепидемичните мерки като носене на маски и ръкавици.

„По отношение на недостига на медици болницата в Добрич не е изключение от другите областни болници в страната. Нещата са по-различни по отношение на спецификата на лечебното заведение, близостта с Варна. Не съм убеден, че не могат да се мобилизират така, че да е удобно да всички. Със сигурност използваемостта на леглата е под 85%. Тя ще получи гарантирано тези пари, дори и да не работи. Да се направи организация така, че някои лекари да излязат в отпуска, да се направят групи, които да се сменят, знам за бройката на лекарите и сестрите. Говорим за липса на организация“, каза проф. Ангелов.

Той допълни, че ако болницата сключи договор с консултант инфекционист, Касата ще подпише договор с болницата за COVID. „Запознат съм в детайли с проблема. Не дойдох толкова бързо, колкото ме канеха, точно за да се запозная в детайли“, каза министърът.

„Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през юли 301, през август вървят към 550. Това е притеснителен ръст. Второто притеснително е, че няма огнища, а са дифузно пръснати и засегнаха всякакви хора. Като се започне от областния управител и цялото му семейство, мине се през медийни групи, РЗОК, окръжна дирекция на МВР, администрации, банкови институции, социални домове. Почти навсякъде. Което означава, че циркулацията на вируса в Добричка област е интензивна и  ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви доц. Кунчев.

По думите му първо трябва да се осигури на хората адекватна медицинска помощ и второ – самите болници да не се превръщат в източник на зараза. „Това не мога да го кажа за добричката болница. Първо инфекцията се прояви в различни отделения, двукратно беше затворено неврологично отделение, засягане на Спешна помощ, засягане на Центъра по хемодиализа, което силно затруднява дейността на болницата. И това се дължи на лоша организация“, каза доц. Кунчев.

Според него е недопустимо всички пациенти да бъдат в едно отделение и просто да бъде обявено, че половината е COVID, а другата половина – не, да бъде затворено инфекциозното отделение в болница, която обслужва една трета от Черноморието, под предлог, че липсват инфекционисти. „В цяла България инфекционистите са 140, но всеки активен ръководител на болница намира начин да се справи“, допълни още главният държавен здравен инспектор.

Проф. Ангелов отправи апел към хората – всеки трябва да има вътрешно самосъзнание, ако се счита за зрял човек. „Всички резултати, които имаме като новозаболели в домовете и лечебните заведения са резултат от неспазване на мерките – неносене на маски, неспазване на дистанция, ръкуване. Отговорността към близките е по-важна“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H8Eb

Донка 16.08.2020 12:23:54

Министърът и Кунчев заявиха, че организацията на работатав болнизаца способства за развитието на епидемията в Добрич. Това е основание за прокурорска проверка / повдигане на обвинение за шефа на болницата и борда на директорите на здравното заведение за немарливо упражняване на служебни задължения , предизвикване на смърт на повече от едно лице и т.н. Как така в един коридор ще има болни и здрави и един екип ще ги обслужва ?

Гост 12.08.2020 13:49:48

Самият министър е едно голямо медицинско недоразумение, с купени и подарени дипломи и титли. Та именно това недоразумение тръгнало да сменя друго недоразумение. Голям смях.

Гост 12.08.2020 11:15:35

Байчев е непригоден за тази длъжност. Този човек не може да води нормален диалог с работещите в болницата. А те, работещите биха могли да му помогнат в организирането на дейността в лечебното заведение така, че противоепидимичните мерки да са ефективни. Но той е "нарцис", стои над всички. Затова се проваля...

Гост 12.08.2020 10:41:57

Не само директора на мбал Добрич! По-голяма част от директори на РЗИ също трябва да се сменят! Директорите на РЗОК -също! Да се ревизират всички конкурси! Кой и как е назначен! Ама, на дали! На никой не му стиска!

Гост 12.08.2020 11:43:30

Остави конкурсите, за тях е ясно. Да ги видят как работят, с любовниците и като звъннат от МЗ първо се напикават от страх, после се обаждат. Къде ще взимат тия заплати за тази некомпетентност и нищо правене? Имат си лакей които ще ги защитят, защото и те папкат от общата попара. Но една истинска проверка от независими експерти може да докаже всичко, но такава няма.

Гост 12.08.2020 06:32:42

Така ще бъде,когато във всяка болница се лекуват такива болни,без да има условия за това.

Пациент 11.08.2020 21:48:37

Няма персонал-лекари,мед.сестри,санитари. Защо ли? Мизерни условия,тежък труд,смешни заплати и унижения и бой от пациентите. И двеста директора да смените,докато не започнете сами себе си да уважавате като колеги лекари положението ще е същото. Без адекватни заплати и нормални условия,няма как да стимулирате хората да искат да работят.

Гост 11.08.2020 21:29:23

А кога ще бъде уволнена крадливата директорка РЗОК в Добрич. Та тя вече с пакетче памперси ходи на работа, но е вярна подлога на гербавата измет, а преди това и на болшевиките.

999 11.08.2020 21:10:34

А кога ще бъде махнат този неминистър?

Гост 14.08.2020 09:46:42

Когато се махне главната Тиква (SICаджията)! Съдружникът на Маджо и Пашата, носителят на ордена на КГБ "Вимпел" - дрОгарят Бойко Методиевич!

Гешев 11.08.2020 20:22:28

За липсата на разписани национални, регионални и за всяка болница правила е ясно и без намесата на гъзАнгелов и лекето Кунчев, гробаджия долен! Но, според току-що пропведено и публикувано проучване във Великобритания: за последните 7 седмици там са починали 5 пъти повече пациенти от грип и пневмония, отколкото от Covid-19! Та в тази връзка не е лошо да се ревизира и в България бройката починали, защото много е вероятно да се окаже, че статистическите данни, обявавани от хунтата, изобщо не са верни! Що се отнася до ментално-организационните качества на гъзАнгелов - търсете човека в сянка зад него! Рядкото лайно Жоро Лъва е не по-малко виновен за възхода и професорската титла на тоя педал Ангелов! Но междувпрочем така действат всички агенти на ДС - изотзад и потайно, като ДПС-то!

гост 11.08.2020 18:13:53

Гнусен педераст, дори да смениш всички директори на т.н. областни болници положението ще става все по-лошо, защото политиката ви от много години е тотално объркана.

Гост 11.08.2020 18:25:55

За никакви здравни политики не може да става въпрос. Кражбите на гербавата банда съсипаха здравеопазването, а геят Aнгелов е от крадливото котило на Борисов.

Гост 11.08.2020 18:13:14

Но е истина и, че директорът на добричката болница е за смяна. Този нищо не разбира от организация и мениджмънт. Съсипа една добре обезпечена и работеща болница.

Гост 11.08.2020 18:03:04

200 евро/час и ще имате лекари.

Да да 11.08.2020 17:31:10

Натегача и неграмотника Ангел Кунчев трябва скоро да отиде на борсата. Той е голям лъжец и член на ГЕРБ! Страхлива мишка. А скоро правителството на ГЕРБ трябва да си отиде и Коцето Ангелов и той ще замине.

Гост 11.08.2020 16:46:52

МЗ трябваше да прави здравни политики. Няма протоколи за лечение, РЗИ е хаос с карантинирани, а той влиза в ролята на инспектор. Да слага кожения бански и да става премиер

Гост 11.08.2020 16:19:42

Цинично е гербаво мекере като Ангелов, да се занимава с медицински проблеми. Помним, че лекари от неговата Александровска болница, бяха обявили гладна стачка заради кражбите, далаверите и медицинската му безхаберност.

Гост 11.08.2020 16:27:44

Кои лекари бе - некадърника психопат Коцев? Я си пийте хапчетата

N.Petrov, Тonev & СО. 11.08.2020 16:47:08

Ангелов, тоз Коцев май ти бърка в празната кратуна, нали? Защото в дупето ти бъркат онези от снимките от ресторант "Панорама", разположен на покрива на хотел "Маринела". Ха..ха..ха.

Гост 11.08.2020 16:31:34

Колегите от Александровска болница си търсят едни 25 милиона лева с които Костадин Ангелов уж е правил ремонт. Къде ли са тези пари?!

Гост 11.08.2020 16:08:50

И някои РЗИ-та реват за смяна на директорите. Само се симулира работа. Хвалим се, нали сме от ГЕРБ, колко сме постигнали, а в същност хаосът е пълен. Еееее, няма как да разровим котилото.

Гост 11.08.2020 16:03:58

И всичките директори да сменят, все тая! С този министър - толкова. Резултатът е ясен - нищоправене и усвояване на предизборни плащания. А преди всички трябва да смени Ангел Кунчев - безгръбначния активист на ГЕРБ.

Гост 11.08.2020 15:52:41

БРАВО!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...