!
Понеделник, 22 Април 2024
09
юли
3

Спортът остава без публика, затварят нощни барове и дискотеки (Обновена)Считано от 10 юли се забраняват посещения на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50 % от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки. Това са част от включените в нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев мерки, които се предприемат след преминаването на границата от 200 новозаразени от коронавирус за денонощие. Заповедта влиза в сила от 0.00 ч на 10 юли, съобщи той на извънреден брифинг в МЗ.  

На основание същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие над 30 души на открито и на закрито (в т.ч. сватби, балове, кръщенета и др.). Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика. В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

“За съжаление, анализът ни за последните 10 дни показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановим някои от използваните до този момент мерки. През следващите дни не очакваме броят на нови носители на коронавирус да спадне, даже може да има ново увеличение”, обясни министър Ананиев решението за връщане на мерките.  

Ще бъдат вменени задължения на държавните органи за засилване на контрола. Ще бъдат създадени екипи от МЗ чрез РЗИ, Министерството на земеделието и храните и Ми МЗХ, РЗИ, МТСП, каза още министър Ананиев.

„Помолихме и областните щабове и кметовете на общини да засилят контрола, знаете, че те имат право да въвеждат допълнителни мерки, извън определените от министерството“, каза още той. Причината за това са големите разлики между областите. За последните четири дни, когато бяха най-високи стойностите, с най-висока заболеваемост е област Кюстендил, следвана от Смолян, София-град, София-област и Сливен. В същото време има области, в които почти няма случаи. Такива са Видин, Монтана, Търговище, Хасково и Шумен“, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов се е съгласил да бъдат въведени отново някои мерки. „Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, казал Борисов по време на срещата си министър Ананиев и част от Националния оперативния щаб, цитиран от пресцентъра на МС.

Премиерът дал разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бил министър-председателят.

Последните промени, включени в заповедта, са свързани със задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции. МЗХ следва да възложи на БАБХ реализирането на проверки в заведенията за хранене и развлечение, които се контролират от агенцията.

Екипите, които ще осъществяват по-засиления контрол, доколкото той касае COVID, ще бъдат водени основно от колегите от РЗИ. Ще впрегнем целия ресурс. БАБХ отговаря за заведенията за обществено хранене – всякакви видове заведения. Регионална инспекция по труда отговаря за условията на труд на работното място. Ние искаме контролът да е по-видим. Имаме доста актове на заведения по „Витошка“, където се оказва, че персоналът не носи маски, което е много нагло нарушаване на правилата. Ако установим втори път такъв пропуск, ще предлагаме затваряне на заведението“, каза доц. Кунчев.

„Не само за заведенията важи това, а за всички магазини за стоки, храни, молове – персоналът задължително трябва да бъде с маски. Забелязваме, че в последно време това масово не се спазва. Даже повече се спазва дистанцията от клиентите, отколкото от персонала“, допълни министър Ананиев.

Процентът заболели за болница е около 20%. Няма промяна и сред процента хора в интезивните отделения. „Сред болните, които в момента се лекуват в инфекциозните отделения, има доста хора, които спокойно могат да се лекуват вкъщи. Имаме готовност и да увеличим броя на леглата при необходимост, но засега това не се налага“, каза още министър Ананиев.

В момента 498 са хоспитализараните, но болниците са готови да поемат и повече от среднотежките и тежките случаи.

Заповедта на министър Ананиев може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T8vS

Да да 09.07.2020 16:22:25

Часовникът на дядо Анани и на правителството му цъка! Цък, цък, цък .... Идва скоро момента :)

Гост 09.07.2020 13:45:15

Интересно как ще проведат ПУЛСС2

Джиросан, отдавна 09.07.2020 12:25:43

Eeeeeйййййййййййййй каква драма! Сега ритнитопковците ще играят без публика!


Всичко за коронавируса
Още новини
Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ
22.04.2024 11:42:01

Безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест и увеличена простата в УМБАЛ "Пълмед"

Екипът на Отделението по урология в университетски медицински комплекс "Пълмед“ обявява пре ...

Няма горна възрастова граница за ваксиниране срещу HPV
22.04.2024 10:58:30

Няма горна възрастова граница за ваксиниране срещу HPV

По-малко от 50% от хората са информирани за ваксинопрофилактиката срещу HPV като част от предпазв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...