!
Неделя, 14 Април 2024
25
март

Средно 324 млн. лв. на месец ще плаща НЗОК на болниците до септември

Касата допълва нови терапии в изискванията за 8 заболяванияНадзорният съвет на НЗОК утвърди месечните и индикативни стойности по РЗОК за дейности в болнична помощ в размер на 323 392 912 лв. на месец за заплащане през периода април – септември 2024 г. (период на извършване на дейността март – август). Това става ясно от решенията на Надзора, взети на заседанието, проведено на 22 март.

Индикативните стойности за медицински изделия са в общ размер от 13 179 739 лв. на месец, а за лекарствени продукти, които НЗОК заплаща извън стойността на оказаните медицински услуги - 91 042 867 лв. за заплащане през периода май – декември 2024 г. (дейност м. март 2024 г. – м. октомври 2024 г.). Предложените стойности са в рамките на заложените средства за здравноосигурителни плащания за дейностите на изпълнителите на болнична медицинска помощ в ЗБНЗОК за 2024 г.

Средномесечните стойности за РЗОК отразяват достигнатите и заплатени нива на обемите дейности от лечебните заведения за съответната област в периода на месеците от началото на действието на НРД 2023-2025 г. (1 септември – 31 декември 2023 г.) и увеличението на цените на клиничните пътеки и клиничните и амбулаторни процедури в Анекса на НРД от 1 март 2024 г.  „В така формираните общи средномесечни стойности по РЗОК се отразява действително извършената дейност от изпълнителите по новите цени. За изпълнителите на болнична помощ, които през 2023 г. са реализирали икономии от утвърдените месечни стойности през 2023 г., предложената средномесечна стойност за 2024 г. по гореописаните принципи е по-малка от утвърдената им средномесечна стойност от 2023 г. Сравнението за средномесечни стойности за 2024 г. по РЗОК и средномесечните заплатени стойности от 2023 г. показва среден ръст от 11% в национален мащаб“, уточняват от Здравната каса.

По време на заседанието си Надзорният съвет е допълнил изискванията за редица заболявания, за които Касата заплаща лечение.

При лечение на активен ювенилен артрит с антиревматични лекарствени продукти под 18-годишна възраст в извънболничната помощ е включено ново терапевтично показание на лекарствени продукти с международно непатентно наименование INN Secukinumab и е добавена нова лекарствена форма Tofacitinib – сироп за орално приложение за лечение на активен полиартикуларен ювенилен идиопатичен артрит (положителен [RF+] или отрицателен [RF-] за ревматоиден фактор полиартрит и разширен олигоартрит) при пациенти на възраст 2 и повече години с недостатъчен отговор към предходна терапия с модифициращи болестта антиревматични лекарства.

При лечение на болест на Помпе в извънболничната помощ е включен нов лекарствен продукт с международно непатентно наименование INN Avalglucosidase alfa за продължителна ензимозаместваща терапия за лечение на пациенти с недостатъчност на кисела α-глюкозидаза.

В изискванията на НЗОК при лечение на Комплекс туберозна склероза в извънболничната помощ е отразена промяна в периодичността за провеждане на магнитнорезонансна томография при проследяване на пациентите от 6 месеца на 1 година. Промяната е във връзка с необходимостта изследването да се провежда под обща анестезия поради тежкото физическо и психическо състояние на пациентите със заболяването. Лечението на умерен до тежък атопичен дерматит е допълнено с лекарствения продукт Dupilumab с нова индикация за лечение при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години, които се нуждаят от системна терапия. Добавено е и лечение с Abrocitinib за лечение на умерено тежък до тежък атопичен дерматит при възрастни, които са кандидати за системна терапия.

Нова специализирана комисия във ВМА – гр. Варна е включена в изискванията на Касата за лечение на хроничен вирусен В хепатит над 18-годишна възраст. От терапията са изключени лекарствените продукти с международни непатентни наименования Interferon alfa-2a и Telbivudine, поради заличаването им от Позитивния лекарствен списък.

Лечението на тежък псориазис в извънболничната помощ е допълнено с включване лекарствена форма за подкожно приложение на лекарствен продукт Remsima 120 mg. С цел подобряване достъпа до лечение на здравноосигурените лица и преодоляване на срока при утвърждаване продължаване на лечението, когато се налага промяна на дозовия режим или смяна на терапията с лекарствен продукт с друг е записано, че регламентираната експертиза в комисията на НЗОК е задължителна при започване на лечението с биологични лекарствени продукти. Медицинските критерии изискват категорично потвърдена диагноза и проведена първа линия терапия. Експертизата на комисията в НЗОК е единствена и при болест на Нийман-Пик тип С, но само при започване на лечението. Основание за промяната са осигурените центрове за редки заболявания за приложение и оценка на ефективността при продължаване на лечението при пациенти до и над 18-годишна възраст.

Надзорният съвет е решил още, че Касата ще заплаща медицинските изделия за кислородотерапия при кислородолечение на хронична хипоксемична дихателна недостатъчност в извънболничната помощ.

Всички решения на Надзора може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FHQ$


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...