!
Четвъртък, 18 Юли 2024
16
апр
2

С мобилно приложение ограничаваме COVID-19 в кварталаБезплатно мобилно приложение се включва в борбата срещу разпространението, проследяването и овладяването на коронавируса у нас, съобщиха от БЛС, който също застава зад благородната кауза.

Платформата се казва iHELP и повече от 6 години помага на над 8500 българи да оказват помощ на изпаднал в беда до пристигане на екип на Спешна помощ. В света от услугата се възползват близо 40 000 човека. Заради настоящата ситуация създателят й Христо Христов надгражда iHELP така, че здравите, потенциално болните, както и тези с вече установена зараза на Ковид-19 да споделят как се чувстват, каква е симптоматиката им, ако има такава, както и да създават свое виртуално досие. Допълнителен мониторинг и намаляване на стреса за потребителя – това е крайната цел, която Христо си поставя.

За да я изпълни той добавя функционалност, която показва в реално време колко от потребителите на iHELP около нас са споделили своите симптоми – дали са напълно здрави, в начален стадий на болестта или в тежко състояние. Чрез виртуалната карта можем да проверяваме на колко безопасно мястo се намираме в момента, като радиусът може да бъде променян – от 1 км до 10 км. Освен че можем да наблюдаваме какво се случва в квартала, в който се намираме в момента, можем да правим същата справка и за цялата страна през виртуалната карта.

Колкото повече потребители ежедневно отбелязват своята симптоматика в приложението, толкова по-реална визия ще придобиват за случващото се около тях. Както те, така и лекарите.

Председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира: „Във времената, в които всеки трябва да стои у дома си, независимо дали е болен или не, от изключителна важност е обществото да бъде спокойно и сигурно, че има достъп до адекватна медицинска помощ, без да поставя останалите в риск от разпространение на Ковид-19. Приложението позволява да бъде така доразработено, че при желание от страна на медицинското съсловие то да получава обобщена информация в реално време как се разпространява заразата из страната, в кои области, както и с каква тежест“.

Как работи iHELP

Приложението е налично и безплатно в онлайн магазина на Google за устройства с Android, а до дни – и в този за потребителите с операционна система на IOS.

Чрез бързо меню, посветено на коронавируса, всеки потребител ще може да отбелязва как се чувства. Всичко това се записва в персонално досие, което се пази в специална база данни, която при нужда да може да предоставя на лекуващия си лекар. Освен основни симптоми като вид на кашлицата, отделяне на секрети и температура, всеки ще може неограничен брой пъти да отбелязва изменения в симптоматиката си, измервване на пулс, кръвно налягане, брой вдишвания. Приложението вече е интегрирано успешно в Словения.

Относно iHELP

АЙХЕЛП БЪЛГАРИЯ ООД  е технологична стартъп компания, създател на мобилното приложение iHELP.

iHELP изгражда мрежа за взаимопомощ и обединява семейства, приятели, професионални спасители, доброволци при нужда от спешна помощ. Мобилното приложение намалява времето за реакция при оказване на първа помощ до 10 пъти спрямо времето за пристигане на линейката. При подаване на сигнал чрез приложението мигновено се активира обаждане до 112, алармира се семейството и приятели на нуждаещия се, както и всички iHELP спасители в радиус 500 м.

Какво е постигнато досега?

8500+ активни потребители на системата ни за България

39 000+ активни потребители на системата ни в Европа

4500+ обучени хора по първа помощ в България

3 спасени човешки живота

700+ спасени живота в Европа

Видео, което показва как точно се въвежда симптоматиката, свързана с коронавируса може да изтеглите от тук: https://we.tl/t-ogqqyJ4Cui

Линк към уебсайта: www.ihelp-bulgaria.com

Линк към Google app store: https://play.google.com/store/apps/details?id=si.ihelp.android

Линк към Apple app store: https://apps.apple.com/app/id992923828

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d#T9

Гост 16.04.2020 16:32:29

Пускайте си още приложения. Ако може към, 20-30 ,ако може и още стотина. В момента личните лекари хем трябва да си пишат в екселски файл на РЗИ дневник на карантинираните, хем да нанасят данни и в правителственото недоносче ViruSаfе в което държавните чиновници СЪЩО регистрират карантинираните и в което всеки друг хипохондрик може да си пише оплакванията и да тормози лекуващите лекари.

Дост 16.04.2020 17:38:19

Пише сестрата бре...не заблуждавай колегите!


Всичко за коронавируса
Още новини
Пловдивските лекари, обвинени в източване на НЗОК, окончателно остават в ареста
18.07.2024 18:18:32

Пловдивските лекари, обвинени в източване на НЗОК, окончателно остават в ареста

Пловдивският окръжен съд отхвърли искането за по-лека мярка на двамата лекари, задържани миналата ...

В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника
18.07.2024 17:54:39

В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника

Акушер-гинеколози от „Майчин дом“ оперираха ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...