!
Събота, 20 Април 2024
28
юли

Средно с 10 на сто нарастват цените на всички клинични пътеки

Увеличават с 30% заплатите на голяма част от работещите в здравната система

Увеличението е с дата от 1 август и ще остане и през следващата годинаС 30% се увеличават заплатите на огромна част от работещите в системата на здравеопазването. Това стана ясно от думите на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов на пресконференция днес.

Допълнителни 12,4 млн. лв. ще бъдат насочени към над 6000 души от здравната система,

като този разход е устойчив и се запазва и през 2021 г., инфомира министърът.

Става въпрос за 2468 души, работещи в РЗИ, 203-ма служители от Националния център по заразни и паразитни болести, 87 служители от Националния център по радиобиология и радиационна защита, 170 работещи в Националния център по обществено здраве и анализи, 175 – от Изпълнителната агенция по лекарствата, 99 – от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, 1440 от психиатричните болници, 511 от центровете за трансфузионна хематология, 73 от НЕЛК и 821 от системата на НЗОК, командировани за подсилване на усилията в здравните инспекции.

Увеличават се също така средствата по Наредба 3. За целта е отделен

допълнителен финансов ресурс от 11,3 млн. лв.

От тях 9,5 млн. лв. ще бъдат допълнително отпуснати на 44 лечебни заведения, които са свързани с поддържането на структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, в това число и коронавирус. 2 млн. лв. се разпределят между лечебни заведения, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни болести, 12 центъра за психично здраве, 22 психиатрични болници.

„Сериозен проблем има и в общинските болници. Затова за оставащите пет месеца до края на годината се отпускат 19 млн. лв. в над 70 общински болници с оглед на достигане на минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор „Здравеопазване“ и увеличаване на заплатите на работещите там“, каза проф. Ангелов. Той поясни, че всъщност 

в общинските болници ще влязат допълнителни 6 млн. лв.,

с които общият ресурс за лечебните заведения в отдалечени и труднодостъпни райони за цялата година ще достигне 19 млн. лв.

В НЗОК до края на годината 

със средства от 126 млн. лв. ще се увеличат клиничните пътеки средно с 10%

„Има много недофинансирани клинични пътеки, там процентът ще бъде по-висок, а където са добре финансирани, процентът ще бъде по-нисък“, уточни министърът и допълни: „Този ефект ще доведе до увеличаване на приходите в над 350 лечебни заведения в България, от които 130 общински болници, 28 областни, 62 държавни, в това число и университетски болници. Това ще допринесе за възможността за увеличаване на заплатите на над 17 000 лекари от болничната помощ, над 44 000 професионалисти по здравни грижи в болничната помощ и над 10 000 души немедицински персонал“. Той подчерта още, че в Анекса, който ще направи законово възможно увеличаването на цените на пътеките, ще бъде изрично записано, че средствата са само за възнаграждения на работещите в лечебните заведения. Същото важи и за средствата, които се отпускат за общинските болници. Остава и вече записаното в още неподписания Анекс увеличение на всички клинични пътеки с 20 лв., които се предполага да компенсират частично лечебните заведения при тестване на пациенти за COVID-19. Министърът уточни също така, че

средствата за увеличаване на клиничните пътеки няма да постъпят в Касата отвън,

а ще се използват вътрешните ѝ ресурси - икономии и средства от резерва. 

Проф. Ангелов каза още, че предстоят срещи и с договорните партньори – БЛС и БЗС, с които ще бъдат обсъдени

възможностите за повишаване приходите в извънболничната помощ –

на над 4500 общопрактикуващи лекари, над 4000 специалисти от СИМП, над 4500 дентални лекари и над 300 лаборатории.

Министърът се спря и на осигурените допълнителни възнаграждения от по 1000 лв. за работещите на първия линия при борбата с COVID-19. „Тези 1000 лв. чисто са гарантирани до края на тази година, сумата до края на годината е 107 млн. лв., които гарантират получаването на средствата от всички – над 4500 медици в лечебните заведения, над 800 служители в РЗИ, над 2400 медици в ЦСМП, над 160 медиатори в 70 общини, над 1500 служители в РЗОК, командировани в РЗИ“, посочи той. Проф. Ангелов припомни и туристическите ваучери за 210 лв., осигурени за всички работещи на първа линия, като уточни, че общата сума по това перо възлиза на 15 млн. лв.

Министър Костадин Ангелов отчете и

осигуряването на системата с апаратура и лични предпазни средства и дезинфектанти

По думите му, до момента от МЗ са закупени 317 апарата за дихателна реанимация, разпределени и предстоящи за разпределяне в университетските и държавните болници. Предстои закупуването на 133 апарата за белодробна вентилация, които ще бъдат разпределени в общински болници.

„В момента в „БулБио“ има налични 29 760 PCR теста. Допълнително са закупени 83 000 PCR теста, които предстои да бъдат предоставени в лабораториите, които имат отношение към изследването на пациенти за коронавирус“, отбеляза още той и уточни, че лични предпазни средства и дезинфектанти са осигурени за няколко месеца напред.

„Предстои ми среща с голяма част от областните медицински щабове, голяма част от лечебните заведения в страната, за да можем лично, на място да се уверим в тяхната готовност и там, където има необходимост от доставяне на медицинска апаратура, дезинфектанти или лични предпазни средства, да реагираме адекватно, като използваме наличностите в склада в Лозен, където са разположени нашите наличности като възможност на държавата“, каза още министърът.

В заключение той обобщи, че до края на годината в сектора ще влезе финансов ресурс от над четвърт милиард лева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UbFZ

Гост 25.09.2020 09:59:06

Да увелечичение но не за всички. Както винаги само на част от служителите. Винаги се говори и пише , че на всички ще бъдат дадени , но и този път поредната лъжа на господата които решават ние дали ще взимаме пари или не.

Гешев 10.08.2020 23:34:39

Ей гъзАнгелов, в Европа намалиха карантината от 14 на 10 дни при положителен PCR тест! Как ще коментираш и случая с майката и децата от детския лагер и безотоговрнотто поведение на тези от РЗИ?! Нещо да кажете по въпроса от Министерството на Безхаберието,а?! Или по важно е да си осигурите гласоподавателите за изборите, педал жалък!

Alban 08.08.2020 12:51:16

Абе, аз да питам тия от надЗОРО, защо ще получават пари. Къде и кога са се борили с ковид-а. За тези хора само уволнения и разследване. Расим е кукла на конци и знае, къде ще бъде след няколко месеца. Комсомолчето с тези чатове с Лобанчето и те са за там. Гигито ще я разследват яко, та и тя е с двата крака за града на сините камъни. Сабинчето, гладното горкото, като му разровят преписките ще се видят много неща. Там и дясната и ръчичка е в кюпа. Рости с правилата и с неговите чатове е ясен. А Фидел дето не може да се оправи с ивентиса....... вие шеф го правите. Смях, пълен смях. На тази ли хора ще увеличавате заплатите? Направете ревизия и кой откъдето. Тези, които останат и не са за затвора ги стимулирайте, а за другите Банишора и Сините камъни. Направете го веднага, щот няма много време.

ПОЗИЦИЯ 06.08.2020 14:51:38

С 30% се увеличават заплатите на раздутите, и без това нищоправещи, администрации в здравеопазването, а на "работните мравки" до леглото на болния - 10 % и то при условие, че си ги заработят, по и без това мършавите клиничните пътеки плюс хокане и бой от благодарните пациенти!!!! Как да не теглищ една майна и на министъра и на правителството и на цялата държава!!! Напред през терминал 2, и никакво връщане в Булгаристан! Тук вече не e възможно да се създадат условия за нормален живот!

Междувременно 07.08.2020 05:04:59

6++ За коментара! А за наблюдаващите - вече си имаме Нов Месия! Иде Слави, Учиндолският! С цели 15 и кусур проценти (набъбнали за точно 2 седмици...) ей така, от небето! Който разбрал - разбрал.

44 04.08.2020 12:50:24

На администрацията! Гласоподавателите им!

futurehealth 03.08.2020 09:08:43

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Реклама 02.08.2020 10:49:10

Безплатен Софтуер за диференциално броене на кръвни клетки с микроскоп. Програмата имитира функцията на реален WBC Диференциален брояч ДКК Диференциална Кръвна Картина с 8 бутона. Работи на Windows 10, Windows 7 и Windows XP. Използва се клавиатурата на компютъра за самото броене. За да я намерите в интернет, пишете в Гугъл диференциален брояч.

Прогноза 30.07.2020 08:44:10

Янукович успя да избяга с няколко джипа накрадено от украинския Народ. Е, не успя да вземе един от най-“ценните” си атрибути – златното биде в луксозната си вила, ноооооо – пълно щастие на този Свят няма, както всички много добре го знаем! Моята съвсем скромна прогноза (80/20) е, че ако др. Методиевич тръгне да бега към Руссия с поне няколко пълни догоре нощни шкафчета ( с кюлчета, пачки по 500 (евраци, не рублей, ей!), и – особено – кашонче със секретни папки тайни на натовска България) – винаги ще може да разчита на едно парцелче (за приятели в нужда) близо до вилата на Янукович в Боровиха. — Много мина – малко остана (до Развръзката) — Който разбрал – разбрал.

Гост 31.07.2020 10:34:09

Да не би да става дума за Барвиха,дето навремето " лекуваха" Тарабата.

Прогноза 31.07.2020 11:28:06

Точно за там.

Гост 30.07.2020 08:24:40

Този е пълен лаик. Не личи по нищо, че е управлявал болница.

Гост 29.07.2020 21:14:16

Преди няколко месеца Костадин Ангелов заяви, че за последните шест години е правил ремонт на Александровска болница за над 25 милиона лева, но "ремонтираните" тавани и стени постоянно падат върху нашите глави и върху главите на пациентите. Явно че ги е "усвоил" много добре тези милиони. За тези пари можехме да имаме поне две нови пет етажни сгради. Наближава времето когато ще трябва да отговори къде са "вложени" тези пари?! За всички нагласени обществени поръчки ще отговаряш крадлив перверзнико и ще ти се търси отговорност. Съдебна. Бъди сигурен!

Гешев 29.07.2020 20:49:33

"...2 млн. лв. се разпределят между лечебни заведения, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни болести, 12 центъра за психично здраве, 22 психиатрични болници." Аз ли нещо не мога да смятам, или кьорфишекът е хептен малък!?!? 38 лечебни заведения за лечение на туберкулоза, плюс 34 психиатрични лечебни заведения ще получат 2 млн. лева за следващите 5 месеца. Сиреч, 72 ЛЗ ще получават всеки месец по 400 хиляди лв. да увеличат заплатите на персонала си. Или, средно по 5 555 лв месечно на лечебно заведение. Нещо взе да ме напира саркастичен смях!?!?

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 30.07.2020 08:41:34

Точно така излиза сметката, г-н Гешев! И, освен това, тези "милиони" ще бъдат повтаряни, потретвани, още и още и още от медийните МИСИРКИ - зер, видите ли, колко МНООООГО пари се отфелят за здравеопазването от НАШАТА ПАРТИЯ и лично от др. Барисов!!! КАКВО ИСКАТ ПОВЕЧЕ, ТИЯ ЛЕКАРИ??

Гост 29.07.2020 20:13:45

Мандатът на този министър се очертава да е много кратък. Много.

Гост 29.07.2020 20:48:25

Борисов ни сложи за министър един брзхаберен мазен търбух. Това му е отмъщението към медицинското ни съсловие. Леля Костадинка Ангелова съвсем скоро ще работи като хигиенистка в чистотата.

Млад лекар 29.07.2020 11:06:37

До колегата УНГ спецшалист.Поради неволна техническа грешка коментарът ми беше постнат два пъти.С удоволствие ще насоча моите пациенти да им почистите ушната кал,но да се разхождам безгрижно нямам време.Много жалко че лекарите не сме единни,всеки скача на колегата, а после ревем,че от Касата ни разказват играта.Бъдете здрав колега,радвам се,че имате достатъчно предпазни средства и спазвате инструкциите на НОЩ.

Elf 29.07.2020 10:47:59

I na zdravnite oligarsi-partiini kasi s 300 %.Tezi ne razbraha li she veche naroda im iska glavite bukvalno.

Гост 29.07.2020 09:00:42

Няма законосъобразен вариант в анекса към НРД за увеличаването на цените на пътеките, да бъде изрично записано, че средствата са само за възнаграждения на работещите в лечебните заведения. Въпросът за трудовите възнаграждения в търговско дружество е в компетенциите на работодателя и работещите и не може да е предмет на договарянето със здравната каса. Това са пълни глупости...

Гост 29.07.2020 08:14:58

Евтини манипулации.

Гост 29.07.2020 08:08:28

Обидна е и лъжата, че в НЗОК ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв. Ползват икономиите - следствие на пандемията за елементарен PR. Недостойно!

111 29.07.2020 07:04:18

Пълно разочарование!Увеличава се заплата с 30% основно на немедицински специалисти!В резултат на "дейността"на медиаторите всичките им подопечни активно и агресивно нарушават карантината,с РЗИ посмъртно не можеш да се свържеш,какъв надзор,какво обществено здраве,че и психоболниците....!Изглежда тези финансови стимули са насочени в "обратна"посока-към бюра и кабинети.Обидно е !

Гост 28.07.2020 21:41:39

“Ако България е стигнала до там, че един измамник, като Борисов, да я пази от комунистите и от Русия, то драги ми, да викаме поповете да я опеят и да отива в небетието. Това е моят кратък отговор на тези които години наред грешат, а нямат срам и дават акъл днес, на тези които се опитват да правят нещо.” Петър Бояджиев

Гост 28.07.2020 20:57:30

Ето какво разказват наши колеги за недоразумението Ангелов: https://narod.bg/2020/07/24/показания-на-лекари-новият-здравен-ми/

Медицински надзор? 28.07.2020 20:35:25

Защо 99 от ИАМО ще получат увеличение? Как и кога бяха на първа линия?........ Това вече е прекалено!!!!!!

Unknown 06.08.2020 20:37:04

Ами как няма да се даде на Сабина и на Гигова. Те двете са гладни та дрънкат. Не 30 а 500 % на тези двете да се даде. Сабинчето гладно, все се оплаква, че мъжлето и няма работа и то трябва горкото да работи. Моли се душата на властни патреоти да я крепят да не балдише фемилито от глад. А Гигито женицата, къща за гости трябва да поддържа. А Гърнето??? Унуци гледа, синовете не работят..... На него също 500 % да се даде. Всеки лев заслужава за тази агенция. Всички гладни и боси одят. Проичева къде отиде??? В туризма. Там ще ги оправи след хАнгелкова. Там на 5000 хилки сигурно отиде, ама така е-оправи надзоро, сега туризмо.......

Гост 28.07.2020 21:27:57

Щото са верни герберски заптиета за рекет на колегите. Щом братът на Спас Гърневски го играе фактор в ИАМО, представете си що за комундели са и останалите.

Fen 08.08.2020 12:41:24

Не му е брат, с братовчед. Той реално не става за нищо. Ако му извадят забравените и недовършени преписки ...... А ако видите тези, които уж е приключил и са отменени от съдилищата. Ама не е виновен човечеца. Ходи по командировки, говори само за секс и това му е жалкия животец. Вельо само него не взе в нзок, щот грам не става.

Другата гледна точка 28.07.2020 19:50:01

Ехоооооо, днес НЕ Е 1-ви април, другаре!

999 28.07.2020 19:37:12

Няма законова възможност пари от републиканския бюджет да постъпят в бюджета на НЗОК. Правителството няма право да се намесва в начина за изразходване на пdрите на НОЗК в рамките на вече приетия със закон годишен бюджет на институцията. Преразпределянето kd икономии е работа на НС на НЗОК. Долни измамници.

Гост 28.07.2020 19:21:33

Няма как в анекса към НРД да бъде записано, че средствата за увеличаване цените на клиничните пътеки са само за възнаграждения на работещите в лечебните заведения.

Гост 28.07.2020 19:06:52

Този започва с евтини манипулации.

Гост 28.07.2020 19:05:17

Не е вярно твърдението на здравния министър, че в НЗОК до края на годината ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв. Всъщност става дума, че в НЗОК има едни неусвоени над 190 млн. лв., които до края на годината ще станат още повече. Никакви допълнителни средства няма да бъдат отпускани от Костадин Ангелов.

Да да 28.07.2020 18:41:20

Министър на здравеопазването е погребалният агент и гробар Костадин Ангелов - известен като " Александровската палавница " , а още и като " леля Костадинка Ангелова " с парцала : )

Гост 28.07.2020 18:01:30

Най-гнусният индивид го назначиха за министър на здравеопазването. Гнусен по говорене, гнусен по мимики и жестове, гнусен и по физиономия. Това е отмъщението на Борисов към българското медицинско съсловие.

Гост 28.07.2020 17:41:23

Герберастки мерзавци. Сетихте се, когато усещате вече тоягата на гърба си.

Бойко Господинов 28.07.2020 17:02:13

За Спешна помощ - нищо

Гост 28.07.2020 23:25:41

Защо искаш пари ? Не ти ли стига , че работиш при повишено натоварване и риск от обичайното , за сметка на празните болници и ДКЦ , които са субсидирани и получават пълни заплати . Или искаш да кажеш ,че спешната помощ има по голям контакт с болни от бюрократите ? И въпросните 1000лв достигнали до единици по тъмни схеми са ти недостатъчни . За друго си прав - че голяма част от СМП ще премине през кризата без нито стотинка или уважение някакво . То сякаш е изолиран случай към МЗ , където се правят всякакви експерименти .

Анюта Балевска 28.07.2020 14:58:42

Какво става с фармацевтите? Правите ли сметка, че ако аптеките и аптечните складове затворят, здравеопазването ще бъде блокирано!

Гост 28.07.2020 13:51:01

Леля Костадинка Ангелова ще ни раздава част от мазнинката от спалнята на Борисов.

Таня Гешева 28.07.2020 12:59:10

Част от хората спечелили конкурсите за държавни служители и/или директори на РЗОК не отговарят на изискванията.Директорката на РЗОК Ст.Загора дали има изискуемия управленски стаж,след като няма нито ден осигуровки за заемана ръководна длъжност? После същата тази директорка урежда приятелките си на началнически длъжности чрез нагласени конкурси като нейния Проверка тук е нужна,а не само тлъсти заплати да се дават на калинките.

Таня Гешева 28.07.2020 12:56:42

Част от хората спечелили конкурсите за държавни служители и/или директори на РЗОК не отговарят на изискванията.Директорката на РЗОК Ст.Загора дали има изискуемия управленски стаж,след като няма нито ден осигуровки за заемана ръководна длъжност? После същата тази директорка урежда приятелките си на началнически длъжности чрез нагласени конкурси като нейния Проверка тук е нужна,а не само тлъсти заплати да се дават на калинките.

Гост 28.07.2020 14:48:52

Г-жо Гешева, не е необходимо да поствате един и същ коментар, повеето от нас разбираме и от едно изречение! Впрочем, не сте добре запозната с действителността! Поздрав, и не стойте само пред компа! Разходете се и ползвайте лични предпазни средства!

Гост 28.07.2020 17:58:57

И каква е действителността, каскет? Я ни осветли набързо

Гост 28.07.2020 18:27:21

Много сте чувствителна, г-жо Таня Гешева! И не стойте пред компа, излизайте малко на въздух! Действителността я знам, COVID -19 + съм, лекар съм, не cerumen, като теб!


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...