Понеделник, 12 Април 2021
15
авг

Учени от САЩ и Канада изследват възможността за лечение на COVID-19 с лъчетерапия

Техни колеги обаче предупреждават за негативните ефекти от нея и настояват да не се експериментира върху хораНяколко научни екипа от различни държави предложиха лечение на коронавирусна пневмония с лъчетерапия, съобщава „Известия“.

Учени от отделението по медицинска физика на Онкологичния център Jack Ady в Канада, след анализ на научна литература, информираха за способността на рентгеновите лъчи в малки дози да намаляват смъртността от пневмония средно с около 20%. А проведените по-рано изпитания върху животни показали, че острата фаза на пневмонията може да бъде намалена два пъти.

„Пневмонията възниква като имунен отговор на инфекцията, когато алвеолите се възпаляват и отделят течност, нарушавайки функцията на газообмена. При вирусната инфекция се активират имунни клетки, за да се синтезират противовъзпалителни цитокини и хемокини. Натрупаните данни сочат противовъзпалителен ефект, предизвикан от ниски дози радиация“, се казва в статията.

В същото време екип учени от Института по рака Winship към университета Emory в САЩ е приложил този метод върху хоспитализирани пациенти с коронавирус. В рамките на изследването 10 пациенти са лекувани с лъчетерапия, а други 10 са преминали през обичайното лечение. Пациентите, на които е приложено експерименталното лечение, са оздравели за три дни, срещу 12 дни за пациентите в контролната група. Времето до изписване от стационара е било съкратено на 12 дни, докато пациентите от контролната група са изписани на 20-ия ден.

„Описаното в отчета еднократно десетминутно лечение носи минимална токсичност и се понася добре даже от възрастни пациенти и хора с хронични заболявания“, се казва в текста на препринта.

Независимо, че самите учени от САЩ, направили експеримента, посочват нуждата от допълнително изучаване на последствията от такава терапия, редица водещи американски специалисти излязоха със статия, в която подчертаха сериозните странични ефекти от лъчетерапията и недоказаното използване на този метод при пневмония.

Според тях е напълно възможно лъчетерапията в малки дози да намалява възпалението при COVID-19. Но тя също така ще убие В- и Т-клетките на имунната система, нужни на организма за борба с коронавируса. Освен това засега няма убедителни резултати от изпитания върху животни, затова всички клинични експерименти трябва незабавно да бъдат прекратени, смятат те.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vs62


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите  правим за тях
11.04.2021 12:21:36 Надежда Ненова

Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите правим за тях

Д-р Десимира Миронова завършва Медицински Университет София през 2012 г. Придобива специалнос ...

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца
11.04.2021 11:46:39

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца

Благодарение на европейската солидарност и с нашите бързи и дипломатични действия успяхме да осиг ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...