Вторник, 29 Ноември 2022
25
март

Предложение:

Фармацевтите да имат право на генерично заместване, личните лекари - несъгласни

Пациентски организации също противКогато в аптеката не е наличен конкретен предписан лекарствен продукт магистър-фармацевтът да може да извърши генерично заместване. Това предлага здравното министерство в проект на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът е публикуван на електронната страница на МЗ за обществено обсъждане, което ще продължи до 7 април т.г.

„Предложеното допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. внася модел на прогенерична лекарствена политика, съобразен с интересите на пациентите. Предлага се въвеждането на право на генерично заместване от магистър-фармацевтите в рамките на определената от изпълнителя на медицинска помощ терапия при изричното съгласие на пациентите“, се посочва в мотивите на вносителите.

Според тях това ще доведе до

намаляване на напрежението сред пациентите,

които в противен случай ще бъдат принудени да търсят друга аптека, в която е наличен конкретно предписания им лекарствен продукт.

Целта на предложения проект като цяло е подобряването на здравословното състояние на пациентите, при минимум лични разходи на средства и загуба на време, се казва още в мотивите към проекта.

Междувременно Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) излезе с позиция, в която изразява несъгласието си с предложените промени.

„Общопрактикуващият лекар познава изцяло своя пациент от години в био-психо-социален аспект: анамнеза на живота, настояща клинична картина, алергични прояви, съпътстващи заболявания и терапия, съответните лекарствени взаимодействия и противопоказания, социална среда и навици, финансов статус и нагласи за придържане към една или друга терапия и др. В същото време

единствено ОПЛ може да проследи и познава ефекта от предхождащо лечение

- липса или незадоволителен ефект от един или друг медикамент, активната му субстанция или помощни вещества, специфични за всяка търговска форма, отношението на пациента към медикамента, което до голяма степен определя и степента на сътрудничество от негова страна“, се казва в нея. По тази причина личните лекари смятат, че не е целесъобразно да се разреши генерична замяна, а фармацевтите да отпускат само точно предписания от лекарите лекарствен продукт.

От НСОПЛБ изразяват мнение, че

не трябва да се пренебрегва и възможността да се създадат корупционни практики

и това може да се случи, ако бъде въведена опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар.

"Има т.нар. интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производство- разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително", припомнят от НСОПЛБ.  

Несъгласие изразиха и от пациенткси организации „Заедно с теб“.

„Считаме, че лекарите са тези, които определят нашето лечение, изписват нужните медикаменти, проследяват ефектите и носят отговорност за здравето ни. Общопрактикуващите лекари познават основно евентуално наши съпътстващи заболявания и най-добре могат да преценят правилните медикаменти.

Всяко предложение в аптеката за замяна на изписани медикаменти ще разтревожи пациентите и ще създаде несигурност

относно съвместимост, дозировка и ефективност на лечението”, пишат от „Заедно с теб“ в позиция до медиите.

Пълният текст на проектонаредбата можете да видите тук.

Пълният текст на писмото на НСОПЛБ можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Aw76

озадачена пациентка 28.03.2020 12:37:17

Становище относно предлаганите нормативни промени за възможност за генерично заместване на изписваните медикаменти в проекта на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ Пациентски организации „Заедно с теб“, считаме, че магистър-фармацевтите трябва да имат право да извършват генерично заместване на терапия, като предписването на лекарствените продукти да бъде по международно непатентно наименование (INN) на активното вещество. Това ще намали публичните разходи и пациентите ще имат право на избор. Като пациенти сме убедени, че магистър-фармацевтите имат нужната професионална компетентност за генеричното заместване на лекарства. От 1990 година студентите по фармация, както и по медицина изучават наименованията на лекарствата по международно непатентно наименование. Като пациентски организации подкрепяме предложената законодателна промяна от Министерство на здравеопазването, но настояваме за прецизиране на видовете лекарствени продукти, за които се прилага предписването по международно непатентно наименование. Подкрепяме предложенията на Българския фармацевтичен съюз (БФС) за изключването на определени групи медикаменти от възможността за генерично заместване. Очакваме от Министерство на здравеопазването създаването на работна група, в която да се уточнят медикаментите, които да бъдат изключени. Като пациентски организации настояваме и за въвеждането на задължителен режим на генерично заместване за частично заплащаните от бюджета на НЗОК лекарства - 25%, 50%, 75%. Генеричното заместване при тези лекарства по международно непатентно наименование ще бъде съобразено с финасовите възможности и желание на пациентите. При включването на частично платените лекарства в обхвата на генеричното заместване се обезсмисля въвеждането на ценови коридор от 1 септември 2016 г., с който ние не сме съгласни. С уважение: Пенка Георгиева Пациентски организации „Заедно с теб”

Гост 29.03.2020 10:49:06

Трябва да се забрани на тази Пенка да говори! Пенке, какво е образование ти?

watmark 26.03.2020 16:01:17

ха ха. корупционни практики ха ха. лекарите си пазят един източник на доход. когато е техен е по право а когато отиде при аптекаря - корупция. Да видим аптеките са по малко от 4К. Лекарите са над 30К Съберете, умножете, извадете и разделете и ще получите къде корупцията ще бъде повече. В аптеките нали? Лекарят няма как да определи кое генерично лекарство е "по - добро" (освен ако преди това го е постил Rep.). Не може да го анализира. Не може да му направи клинично изследване. A i po zakon ne e negova rabota.

999 26.03.2020 07:43:51

Някой от вас отварял ли е някога Позитивния лекарствен списък? А кой от вас разбира от фармация толкава много, че успява да различи ефекта на два генерика с еднаква формула? Генерична замяна има в целия свят. Дори на опаковката не се изписва търговското название. Обаче, при генерична замяна в аптеката, съществува опасност да секнат разточителните конгреси и обиколките по света, както и другите форми на отблагодаряване за изписване на определен брой опаковки. В този спор няма медицински и фармацевтични аргументи. Скритият аргумент е алчност.

Dr_Doolittle 25.03.2020 22:22:55

Колеги, знаете ли защо пациенти ни се връщат толкова често заради ненамерени медикаменти които си ги има в реимбурсния списък на НЗОК и не са отпаднали. Според мен дистрибутори (може би и аптеки) целенасочено обявяват определени позиции като 'не се произвежда вече' не се внася вече ' , доктора ти не знае ли че го няма' и прочее насаждания в главите на пациентите по една много вероятна манипулация: имате в склада опаковки с 30 таблетки и същия препарат с 50 таблетки. Първите се изписват масово вторите не (защото първите са по-удобни за тримесечни рецепти) Следва залежаване на опаковките от 50 таблетки и чичо Гочо дистрибуторчето обявява Пешоооо тре'а да ги изчистиме теа не ги дистрибутирай теа от 30 таблетки ,а казвай че ги не'аме. Втората вероятност е да се дава рамо на конкуренцията елиминирайки някои медикаменти и пускайки по нанадолнището конкурентни медикаменти. И всичко това рефлектира върху личните лекари с мъкнещи се обратно пациенти ,замени ,амбулаторни листове, разиграване ,отнемане на време и труд за които никой не плаща. А тъпаците от НЗОК не си проверяват пътя на тези медикаменти по веригата и кой спекулира и манипулира....

Гост 26.03.2020 06:40:24

Точно така е и цялата работа в края на краищата е да изкарят лекаря виноен и некомпетентен, че "не знае", че определен медикамент "го няма"!

6666 25.03.2020 20:01:20

Какво има да се умува? АПТЕКАРИТЕ СА ПРОСТИ ПРОДАВАЧИ НА ЛЕКАРСТВА И СА ДЛЪЖНИ БЕЗУСЛОВНО ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ЛЕКАРСКИТЕ ПРЕДПИСАНИЯ !!!!!!! БЕЗУСЛОВНО!!!!! ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА НАХАЛНОТО "БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ"!!! НИКАКВО ЛЕКАРСТВО БЕЗ РЕЦЕПТА, КОЯТО ОТ РИМСКО ВРЕМЕ СЕ ИЗПИСВА В ЗАПОВЕДНА ФОРМА- "М"-ВЗЕМИ, "D"-ДАЙ, "S"-ОЗНАЧИ!!! Така е в белите държави, където аптекар не си и помисля да коригира ЗАПОВЯДАНЕТО му от лекаря!!! В БУЛГАРИСТАН АПТЕКИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА В АМБУЛАТОРИИ, КЪДЕТО ДОКТОРУВАТ ДАЖЕ НЕ МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИ, А ВСЯКАКВА СВОЛОЧ- ПОМ. ФАРМАЦЕВТИ, ДРОГЕРИСТИ, СТУДЕНТИ, ШАРЛАТАНИ......! И защо протестира само НСОПЛ? Къде се Манджаров и свитата му от тунеядци от така нар. БЛС?????

ПАЦИЕНТ 25.03.2020 20:18:49

"Всяка жаба да си знае гьола"!! Аптекарите да си стоят на сергиите и да не надничат в паничката на докторите! Всеки опит за диагностична и лечебна дейност в аптеките е престъпление спрямо гражданите и те/ ще се явяват и под прикритие със скрити камери/ трябва веднага трябва да сигнализират в РЗИ, НЗОК, прокуратурата...! Следват луди глоби за съгрешилите аптекари писали се доктори, отнемане на лицензи, затваряне на аптеки, затвор....! Така е в нормалните държави! Крайно време е да се сложи край на аптекарското незаконно своеволие!

ПОЗИЦИЯ 25.03.2020 20:28:07

Записите от скритите камери ще се качват и във Фейсбук, Инстаграм другите социални мрежи! Провинилите се аптекари веднага да бъдат уволнявани и съдени за умишлено увреждане здравето на клиентите си, а аптеките затваряни!

Гост 25.03.2020 16:38:55

Глупости!

999 25.03.2020 16:47:13

Така ли?

999 25.03.2020 16:30:19

Въпросът не е дали да има корупция, а къде да бъде тя? Генеричната замяна ще намали екскурзиите за лекари. Ще намали рискът, лекар да се зарази с Корона вирус. А това е добро. Да му мислят фармацевтите!

ОПЛ 25.03.2020 12:46:28

"Целта на предложения проект като цяло е подобряването на здравословното състояние на пациентите, при минимум лични разходи на средства и загуба на време, се казва още в мотивите към проекта" - тогава да намалят и безсмислените бележки от типа -"липса на контакт с ОЗБ", да спрат препращането при друг лекар за издаване на болничен лист, да свалят унизителните ограничения за назначаване на лечение за ЗД тип 2, да спрат условията за устно насочване друг да свърши конкретна медицинска дейност, да прекратят безсмисленото дублиране на дейности - училища, СТМ, да променят безсмислената схема за "полагащия се санаториум.

Гост 25.03.2020 12:28:10

Тази практика за замяна на един медикамент с друг, който съдържа същото активно вещество съществуваше и до момента в една или друга степен. Фармацефтите и до сега си позволяваха да го правят, уж за удобство на пациента. Проблемът е, че сега тази порочна практика е на път да бъде узаконена.

Гост 25.03.2020 11:40:11

А къде остана изискването за продажба на медикаменти САМО с рецепта? Кога най-сетне ще видим отнет лиценз на аптека , която си позволява подобна практика?

чукча 25.03.2020 14:44:14

За чий трябва да е стриктно изискването, само за да се пълнят чакалните и бълване на нови бумащини ли? И без това консултациите и прегледите са неплатени и са за сметка на лекаря... А пък в сегашната ситуация ще е пожар в поликлиниките.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 25.03.2020 11:54:59

Никога! Фармамафията БДИ стриктно това да не се случи!

Да да 25.03.2020 11:35:23

Пещеското светило Киров и него го виждаме какъв е капацитет. Прашки от ум милият!

Да да 25.03.2020 11:34:25

Ей, тая тъпа Пенка! На всяка манджа Мерудия! От всичко разбира и по всичко компетентна!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...