!
Четвъртък, 13 Юни 2024
28
авг
1

Южна Корея: Ескалира напрежението между лекарите и правителството

Подадена е жалба срещу 10 медици, които не са спазили заповедта за прекратяване на стачкатаЮжнокорейското правителство засили натиска върху стачкуващите лекари, съобщи Агенция Ройтерс. Агенцията припомня, че в началото на седмицата хиляди лекари и стажант-лекари в Южна Корея излязоха на протест срещу решението на властите да увеличат драстично приема на студенти медици, с аргумента, че страната изпитва недостиг и трябва да се повиши готовността за справяне с бъдещи здравни кризи, подобни на епидемията COVID-19

Вчера здравното министерство издаде заповед, с която разпореди всички лекари от Сеул и региона да се върнат незабавно на работа. Днес заповедта за незабавно връщане на работа бе разширена и стана ясно, че тя важи за всички лекари от цялата страна.

Появи се и информация, че министърът на здравеопазването е подал жалба в полицията срещу поне 10 лекари от Сеул, които не са спазили заповедта и не са се върнали на работа.

Ескалацията в спора между лекарите и правителството идва в момент, в който южнокорейските власти се борят с нова вълна от COVID-19.

„За да защити живота и безопасността на гражданите в тежка криза на разпространение на коронавирус в цялата страна, правителството бе принудено да разшири действието на заповедта за задължително връщане на работа на стажант-лекари и лекари в цялата страна“, каза в специално изявление здравният министър на страната Пак Ньон-хо.

По последна информация стачкуват близо 16 000 стажант-лекари и лекари, подкрепени от техни колеги на частна практика, както и от преподаватели в медицинските учебни заведеиня.

„Категорично осъждаме правителството за подадената жалба, с която се настоява за повдигане на обвинения на лекари, които са отказали да изпълнят заповедта и да се явят на работа само за един ден“, заяви Чой Дае-зип, президент на Корейската медицинска асоциация, на пресконференция пред полицейското управление в Сеул.

Големите болници в страната вече съобщават за закъснения в работните графици, отлагане на амбулаторни прегледи и планови операции след началото на стачката. На места някои лекари доброволно са предоставили услугите си във временни центрове за тестване за COVID-19, за да помогнат при овладяването на епидемията.

Правителството на страната обяви, че затяга ограничителните мерки заради резкия скок на заразените и починалите от инфекцията. Засиленият режим ще бъде в сила поне още седмица, обяви премиерът на страната.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HRrU

Д-р Ленков АГ 29.08.2020 09:30:44

Уважаеми колеги ,виждате как лекарите в Южна Корея защитават своите права.А къде сме ние българските лекари-с най.ниското заплащане в ЕС ,за сметка на това с управители на ЛЗ с възнаграждения от 1000000лв/годишно. Има ли съсловна организация? Има ли ръководство на БЛС,на което ,от нашия членски внос ,осигуряваме заплати от 5000-7000лв /месечно? Докога ще бъдем с робска психика? Не е ли време робите/или работливите пчелички/,които осигуряваме с висококвалифицирания си труд здравеопазването в РБългария ,да разкъсаме оковите си и да се преборим за едно по-достойно оценяване на нашия труд. Ако не го направим ,след 10 години,по тези земи ще се търсят със свещ лекари и мед.сестри. Или другият вариант за младите колеги е Терминал 1 и 2.Колеги.............


Всичко за коронавируса
Още новини
Реновирана клиника по урология откриха в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
13.06.2024 09:31:00

Реновирана клиника по урология откриха в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

С официална церемония и водосвет бе открита изцяло ремонтираната Клиниката по урология към УМБАЛ ...

1,1% положителни проби, няма починали
13.06.2024 08:51:14

1,1% положителни проби, няма починали

7 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при направени 612 теста, което прави ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...