Вторник, 29 Ноември 2022
28
авг
1

Южна Корея: Ескалира напрежението между лекарите и правителството

Подадена е жалба срещу 10 медици, които не са спазили заповедта за прекратяване на стачкатаЮжнокорейското правителство засили натиска върху стачкуващите лекари, съобщи Агенция Ройтерс. Агенцията припомня, че в началото на седмицата хиляди лекари и стажант-лекари в Южна Корея излязоха на протест срещу решението на властите да увеличат драстично приема на студенти медици, с аргумента, че страната изпитва недостиг и трябва да се повиши готовността за справяне с бъдещи здравни кризи, подобни на епидемията COVID-19

Вчера здравното министерство издаде заповед, с която разпореди всички лекари от Сеул и региона да се върнат незабавно на работа. Днес заповедта за незабавно връщане на работа бе разширена и стана ясно, че тя важи за всички лекари от цялата страна.

Появи се и информация, че министърът на здравеопазването е подал жалба в полицията срещу поне 10 лекари от Сеул, които не са спазили заповедта и не са се върнали на работа.

Ескалацията в спора между лекарите и правителството идва в момент, в който южнокорейските власти се борят с нова вълна от COVID-19.

„За да защити живота и безопасността на гражданите в тежка криза на разпространение на коронавирус в цялата страна, правителството бе принудено да разшири действието на заповедта за задължително връщане на работа на стажант-лекари и лекари в цялата страна“, каза в специално изявление здравният министър на страната Пак Ньон-хо.

По последна информация стачкуват близо 16 000 стажант-лекари и лекари, подкрепени от техни колеги на частна практика, както и от преподаватели в медицинските учебни заведеиня.

„Категорично осъждаме правителството за подадената жалба, с която се настоява за повдигане на обвинения на лекари, които са отказали да изпълнят заповедта и да се явят на работа само за един ден“, заяви Чой Дае-зип, президент на Корейската медицинска асоциация, на пресконференция пред полицейското управление в Сеул.

Големите болници в страната вече съобщават за закъснения в работните графици, отлагане на амбулаторни прегледи и планови операции след началото на стачката. На места някои лекари доброволно са предоставили услугите си във временни центрове за тестване за COVID-19, за да помогнат при овладяването на епидемията.

Правителството на страната обяви, че затяга ограничителните мерки заради резкия скок на заразените и починалите от инфекцията. Засиленият режим ще бъде в сила поне още седмица, обяви премиерът на страната.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WR%s

Д-р Ленков АГ 29.08.2020 09:30:44

Уважаеми колеги ,виждате как лекарите в Южна Корея защитават своите права.А къде сме ние българските лекари-с най.ниското заплащане в ЕС ,за сметка на това с управители на ЛЗ с възнаграждения от 1000000лв/годишно. Има ли съсловна организация? Има ли ръководство на БЛС,на което ,от нашия членски внос ,осигуряваме заплати от 5000-7000лв /месечно? Докога ще бъдем с робска психика? Не е ли време робите/или работливите пчелички/,които осигуряваме с висококвалифицирания си труд здравеопазването в РБългария ,да разкъсаме оковите си и да се преборим за едно по-достойно оценяване на нашия труд. Ако не го направим ,след 10 години,по тези земи ще се търсят със свещ лекари и мед.сестри. Или другият вариант за младите колеги е Терминал 1 и 2.Колеги.............


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...