Понеделник, 27 Юни 2022
14
март

Хванаха поредния избягал от карантина - пиян и в друг град

Удължиха срока на протоколите за скъпоструващи лекарства с 12 месеца, изтичащите ТЕЛК решения ще важат до май месецС 12 месеца се удъжава срока на протоколите за скъпоструващи лекарства, а изтичащите решения от ТЕЛК ще важат до месец май. Това съобщи на брифинг днес премиерът Бойко Борисов. Целта е да се избягва струването на хора като мярка срещу разпространението на коронавируса в България.

По думите се обсъжда възможността заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за ограничаване на посещенията на публични места да бъде приета като закона, касаещ единствено COVID-19.

Припомняме, че заради разпространението на заразата от вчера у нас беше въведено извънредно положение до 13 април. До момента установените случаи на коронавирус в страната са 31. Починалите са двама.

Борисов увери, че тъй като цените на лекарствените продукти са регулирани, там не може да се появи спекула, но правителството има готовност веднага да наложи таван на цените на всички останали продукти, ако се появи такава.

По отоношение на заповедта на министъра на здравеопазването, Бойко Борисов съобщи, че от 17 часа днес телефон 112 ще поема въпроси, свързани с обхата й. Четирима души от МЗ ще отговарят на тази линия, така че всеки да получи най-пълен отговор на въпрос във връзка с мерките.

По-късно министър Ананиев уточни, че мерките са смекчени в сравнение с първата заповед, защото се разчита на самосъзнанието и отговорността на хората и за да не пострада твърде много икономическата обстановка. „Рискът е преценен. В повечето държави беше допуснато това състояние, защото не бяха взети превантивни мерки. Точно, за да няма проблеми, смекчихме изискванията. Считаме, че това е баланса при който икономиката ще продължи да работи, а същевременно да предпизим хората. Ако се увиличат болните, може да затегнем мерките, ако броят на заразените спадне – можем да ги смекчим още“, каза той.

Премиерът Борисов пък благодари на президента, че за няколко часа е подписал указа за промените в Закона за здравето и Наказателния кодекс, те са публикувани в Държавен вестник и от днес те вече са в сила.

Припомняме, че промените в Закона за здравето, които парламентът прие вчера в спешен порядък дават възможност за включване на забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави, в случай на обявено извънредно положение, глоба от 5000 лв. за болен от заразна болест, както и носител на вирус, ако откажат задължителна изолация и лечение и отпадане на обществените поръчки при закупуване на медицински изделия и лични предпазни средства по време на извънредно положение.

В Наказателния кодекс пък беше записано че, ако някой наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване на свобода до 3 години и глоба в размер до 10 000 лева. Ако деянието пък е осъществено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, наказанието е затвор до 5 години и глоба в размер от 10 000 лева до 50 000 лева.

Министърът на Вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че току що е открит поредния такъв случай, на карантиран, който е избягал и е намерен в друго населено място в нетрезво състояние.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@wg7


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Сербезова: Резултатите от проверките на болниците са готови, някои са за прокуратурата
27.06.2022 15:22:52 Надежда Ненова

Проф. Сербезова: Резултатите от проверките на болниците са готови, някои са за прокуратурата

Две са лечебните заведения, при които е отчетена най-висока смъртност по време на COVID пандемият ...

И РЗИ Плевен се присъедини към искането за увеличаване заплатите в инспекциите
27.06.2022 14:47:26

И РЗИ Плевен се присъедини към искането за увеличаване заплатите в инспекциите

И РЗИ Плевен се присъедини към искането за увеличаване заплатите в инспекциите След като ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...