Сряда, 08 Февруари 2023
09
септ
2

Спряно е тестването на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19Спряно е клиничното проучване във Фаза 3 за тестване на ваксината срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca съвместно с Университета в Оксфорд, съобщи специализираният сайт statnews.com. Причината е предполагаема сериозна нежелана реакция на участник в Обединеното кралство, уточнява медията.

Говорител на AstraZeneca е направил изявление, в което съобщава, че това е стандартен процес, с който се задейства пауза, за да бъде направен преглед на данните за безопасността на ваксината.

В последващо изявление AstraZeneca заяви, че е инициирала спирането на проучването. Не се съобщават подробности за характера на нежеланата реакция и момента, в който тя се е случила. Според неназован източник се очаква участникът в проучването да се възстанови.

Говорителят също така е пояснил, че компанията "работи за ускоряване на прегледа на единичното събитие, за да сведе до минимум всяко потенциално въздействие върху графика на процеса". По думите му, спирането на клиничното проучване се дължи единствено на "изключителна предпазливост".

"Все още не знаем подробности за това какво се е случило и дали със сигурност е причинено от ваксината. Съвсем възможно е да е така, разбира се - повечето препарати все пак дават някакъв процент странични ефекти и нежелани реакции. На този етап обаче все още нямаме доказателства и няма как да преценим дали този случай е достатъчно сериозен, за да доведе до спиране на разработката", коментира българката Мария Спирова, която е сред доброволците, участващи в клиничното проучване.

Ваксината, известна като AZD1222, използва аденовирус, който носи ген за един от протеините в SARS-CoV-2. Аденовирусът е проектиран да стимулира имунната система да генерира защитен отговор срещу ТОРС-2. Платформата не е използвана в одобрена ваксина, но е тествана в експериментални ваксини срещу други вируси, включително вируса Ебола.

Наблюдатели припомнят, че това е ваксината, избрана и предплатена от ЕК за  страните в ЕС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$YHs

Гост 09.09.2020 12:16:20

Така тихомълком април месец спряха бързите тестове за К-19 на същата лаборатория в Оксфорд! В момента признават само тестовете на La Roche. 3ма са в интензивно, не един след ваксиниране на здрави с новата ваксина в Англия!

Гост 09.09.2020 12:11:51

Не виждам коментари от тези, които преди месец плюеха руската ваксина?! Тогава един от вас ми пожела да си я поставя! Е, вече 25 дни откакто си я поставих, работя в район, където има по 234 заразени на ден на Албиона / но предимно не бели/ и anti-bоdy теста ми от петък показа достатъчно антитела, за да не се притеснявам! Едно от малко хубавите неща на социализма бе именно последователната програма за ваксинация и разработване на ваксини! На Запад този проблем е подценен от години и няма как за месеци всичко да е наред! Освен това болестите на Запад се преместват и на Изток под давление на комерсиализация, реклама на идиотски храни и влошаване на качеството на българските храни и невъзможност за по-голяма част от населението да консумира качествена храна!


Всичко за коронавируса
Още новини
МС със срок да промени Нардебата за достъпа до 7 юли
07.02.2023 17:37:28

МС със срок да промени Нардебата за достъпа до 7 юли

До 7 юли Министерският съвет трябва да приеме изменения и допълнения в Наредбата за осъществяване ...

България, статус: Недостиг на всички категории медицински персонал
07.02.2023 17:19:20 Ирина Пекарева

България, статус: Недостиг на всички категории медицински персонал

Сериозен дефицит на специалисти, недобра обезпеченост с медицински персонал и неравномерно разпре ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...