Сряда, 01 Февруари 2023
11
апр

Италия: Прокурори разследват старчески домове в Ломбардия заради разпространението на коронавирусаВълната от COVID-19 и огромният брой смъртни случаи сред възрастни хора в старческите домове в Милано и областта Ломбардия, е дало повод на италианската прокуратура да започне разследване за причините, довели до тази ситуация, съобщи Агенция Ройтерс, позовавайки се на неназован високопоставен източник от съдебната система на Италия. По негова информация подобни проверки магистратите са започнали и в други градове, в това число и в особено силно засегнатия град Бергамо.

Първоначалната проверка обхваща 13 дома за стари хора във финансовата столица на страната - Милано. В тях според наличната към момента информация нито един възрастен човек не е бил изследван за носителство на коронавирус. Фактът, че смъртните случаи по време на обявената епидемия достигнаха нечувано високи нива именно на тези места поражда съмнения за истинското качество на медицински грижи, които възрастните хора са получавали там, е коментирал източникът на Ройтерс.

Агенцията напомня, че Италия има най-високата смъртност в света от COVID-19. От средата на март домовете за възрастни в страната са във фокуса на общественото внимание, като особено активни в публичния дебат са представители на синдикатите, много здравни работници и опечалени роднини на починали стари хора в домове в Ломбардия, най-тежко засегнатият регион на Ботуша.

Съдебният източник заяви, че разследването се основава на издадена директива на властите в Ломбардия, в която те молят местните домове за грижи за възрастни да приемат пациенти, които са изписани от болници, за да се освободят така необходимите в този момент легла в болничните отделения, поставени под карантина.

Според някои лекари и медицински сестри това е спомогнало за разпространението на инфекцията, тъй като в домовете за грижи липсва адекватна защита. Много медицински работници и профсъюзни активисти, са заявили пред Ройтерс, че в продължение на много дни след като болестта е била открита за първи път в Италия на 21 февруари, в редица старчески домове на служителите е било разпоредено да не носят маски, за да не се плашат пациентите.

„Всички усилия бяха насочени към поддържане капацитета на болниците, а много малко внимание бе обърнато на домовете за възрастни хора, които се превърнаха в източник за разпространение на заразата“, коментира Флавия Албини, синдикален деятел от профсъюза CISL.

Ръководителят на Здравната служба на област Ломбардия Джулио Галлера нарече твърденията на медиите, че регионът има вина за разпространението на зараза в домовете за грижи за стари хора „журналистическо преувеличение“.

Той каза, че от 2000 души, които са прехвърлени от болници в други заведения, само 150 са настанени в старчески домове, като при това тези домове разполагат с обособени отделения специално за прехвърлени пациенти. В тях, по думите на Джулио Галлера, те не са имали контакт с останалите пребиваващи в дома.

В интервю за Италианското държавно радио Галера е определил мярката с прехвърлянето като „ключова за спасяването на живот“ във време на тежка криза и недостиг на места в спешните отделения.

По информация на Ройтерс, Валтер Бергамачи, генерален директор на Регионалната служба на Държавната агенция за защита на здравето в Милано, е заявил пред градските съветници че към 8 април в старческите домове в Милано са регистрирани 983 подозирани или потвърдени случаи на коронавирусна инфекция и 337 смъртни случая, за периода между 20 февруари и 31 март.

Проучване на Националния здравен институт, в което се обобщават данни за 577 домове за възрастни хора с деменция в цялата страна (или 27% от общия брой домове за възрастни хора, сочи че 3559 пациенти са починали между 1 февруари и 6 април и само 133 са били подложени на тест за коронавирус, а 1310 са имали грипоподобни симптоми. Близо половината от смъртните случаи в тази категория домове - или 1822, са били в Ломбардия, допълва Ройтерс.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
erYQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Водещ анестезиолог се присъедини към екипа на болница „Лозенец“
01.02.2023 17:52:41

Водещ анестезиолог се присъедини към екипа на болница „Лозенец“

Д-р Николай Увалиев вече е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“. Той поема поста началник ...

До 2030 г. трябва да бъде изградена адекватна система за дълогсрочни и палиативни грижи
01.02.2023 17:35:36 Невена Попова

До 2030 г. трябва да бъде изградена адекватна система за дълогсрочни и палиативни грижи

До 2030 г. у нас трябва да има разкрити 5745 легла за дългосрочни здравни грижи, от тях 1436 тряб ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...