Неделя, 07 Август 2022
01
юли

Проф. Червенякова: COVID-19 е факт. Случаите в Инфекциозна болница се увеличаватCOVID-19 е факт - циркулира в обществото и случаите на хоспитализираните с тази диагноза в Инфекциозна болница постепенно се увеличават. Това казва директорът на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ в интервю за сайта на Министерството на здравеопазването.

"Опитът на Инфекциозна болница категорично показва, че до хоспитализация достигат неваксинираните. Основно при тях има проблеми, свързани както с острата фаза на заболяването, така и с последиците от COVID-19. Ако трябва да направим профил на пациентите, които постъпват в Инфекциозна болница, това най-често са възрастни хора, които се нуждаят от болнично наблюдение и лечение, като при неваксинираните заболяването протича сравнително по-тежко. При тях са и леталните случаи. Пациентите, които са с придружаващи заболявания на различни органи и системи, прекарват по-леко заболяването, когато са ваксинирани. Трябва да продължим с обясняването, че хората над 65 г., както и хората от рисковите групи като например - имунокомпрометирани, трансплантирани, с хронични заболявания, приоритетно трябва да си поставят ваксина срещу COVID-19, да използват и бустерните дози. Вече е доказано, че неваксинираните изкарват тежко заболяването", казва проф. Червенякова. 

По думите й не може да се прави паралел между коронавируса и респираторните вируси като грип, парагрип, RSV и др. "Те просто не са еднакви. Разпространението зависи от една страна от мутационните възможности на вируса SARS-CoV-2, а от друга от недостатъчното ваксинално покритие. Практиката показва, че той и останалите респираторни вируси не вървят паралелно, има немалка заболяемост от COVID-19 и през летните месеци. Сега тази заболяемост се увеличава. За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19. Редица допълнителни мутации променят характеристиката на вируса. При ваксинираните пациенти клиничните прояви на Омикрон са леко изразени. Голяма част от тези пациенти се лекуват в домашни условия, единични се хоспитализират и обикновено заболяването завършва с оздравяване. При неваксинираните лица определено се наблюдава по тежко протичане и рисковете за продължителни последици са налице. Подчертавам, че при ваксинираните пациенти една остра респираторна инфекция преминава значително по-леко и голяма част от хората се лекуват амбулаторно от съответните специалисти", допълва проф. Червенякова.

Тя препоръчва ваксинираните пациенти да си сложат и втора бустерна доза. „Информация е публикувана и на сайта на Министерството на здравеопазването, и на страницата на кампанията „+мен“. Всяка европейска страна има собствени решения по отношение на възрастта за втората бустерна доза, дали над 65 или над 70 години. Експертите у нас и особено Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват втора бустерна доза с информационна РНК да се приложи не по-рано от четири месеца след първия бустер при лицата над 65 години. Допълнително, втори бустер е желателно да си поставят и рисковите групи – лица с хронични заболявания на различни органи и системи, имунокомпрометирани, трансплантирани, медицински специалисти и др. Клиничният опит показа тежко протичане при пациенти с диабет и нефрологични заболявания. Клинични проучвания, публикувани до момента, включително и български, показват, че с времето имунитетът спрямо този вирус намалява, особено в нивата на неутрализиращите антитела. Затова се наблюдават и повторни заболявания с различни варианти и подварианти на SARS-CoV-2. В Инфекциозна болница в момента приемаме жена с онкозаболяване, която сподели, че за трети път е положителна за COVID-19. Ето един от примерите, които показват, че оценката на имунитета е индивидуална и зависи от корелацията на хуморалния и клетъчно-медиирания. Професионалният мотив е да накараме да се активират защитните механизми с втора  бустерна доза, дори да е имало среща с този вирус (заболяване или ваксинация). Това няма негативно влияние спрямо индивида“, казва директорът на Инфекциозна болница.

Проф. Червенякова препоръчва да се продължи с дезинфекцията и използването на предпазни маски на  обществени места, където се събират много хора. „Това са правила, които трябва да се спазват паралелно с ваксинацията. На много обществени места като банки, магазини, аптеки и др. продължава да има табела с надпис да не влизат повече от двама души, както и да се сложи предпазна маска. Това е отговорно поведение! Индивидуалната грижа на всеки от нас, използването на лични предпазни средства, личната хигиена, заедно с ваксинопрофилактиката ще доведат до разумно снижаване и контролиране на заболяемостта“, казва тя.

По отношение на ваксините проф. Червенякова допълва, че те са доказали своята надеждност за минимизиране на тежките последици от заболяването. "В никакъв случай рисковете не са толкова сериозни, че да се отказваме от ваксинация. Една трета от пациентите, които в момента са хоспитализирани в Инфекциозна болница, са над 80 г. Всеки ден питам близките на хора с COVID-19 над 75, 80, 89-годишна възраст защо не са профилактирали родителите си, защо не са ги ваксинирали, но не получавам ясен отговор. Те безспорно съжаляват, защото влошаването на хроничните заболявания,  при допълнително заразяване с този вирус е реален факт, както е факт, че имунната реактивност на организма на тази възраст не е адекватна, не е такава, каквато е при децата, които боледуват по-рядко. Така че, от наблюденията ни върху различните профили на пациенти са в основата на професионалните ни мотиви за ваксинация. Удовлетворена съм, че голяма част от медицинския персонал у нас, включително и в Инфекциозна болница, са профилактирани. Те са в ежедневен контакт с пациентите с COVID-19 и независимо от индивидуалните предпазни мерки, са убедени и в необходимостта от ваксинация", казва инфекционистът. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S9U$


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите
07.08.2022 11:12:23 Невена Попова

Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите

Д-р Гергана Манолова е специалист дерматолог с над 10 годи ...

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)
07.08.2022 10:13:39

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)

663 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 65 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...