Сряда, 29 Юни 2022
28
авг
2

Проф. Ангелов: Ваксината срещу COVID ще бъде безплатна, но не и задължителнаВ УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“-Стара Загора има готовност за разкриване на 143 легла, плюс възможност за още 25 легла. В реанимацията възможността е  за 15 легла, в случай на по-голяма необходимост. В момента в болницата са хоспитализирани 17 човека, от които 15 са на консервативно лечение, а двама са в интензивно отделение на апаратна вентилация. В МБАЛ-Казанлък има разкрити 10 легла, но там няма настанени пациенти. В МБАЛ „Тракия“ също има възможност да бъдат настанявани пациенти с COVID. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг при посещението си в Стара Загора.

По думите му при по-голям натиск върху системата има готовност за разкриване на допълнителни структури и в други лечебни заведения, макар че изгледи за такъв натиск засега няма.

„По време на срещата ми с областния кризисен щаб разговаряхме с представители на Тракийския университет относно откриването на новата академична учебна година и обучението на студентите по медицина. Моето мнение е, че тя трябва да започне присъствено, защото медицина не се учи по електронен път. За да можем да създадем един подготвен лекар, той трябва да работи пряко с пациентите си, да комуникира с тях и да може да извършва всички необходими манипулации, което няма как да се случи дистанционно“, коментира още здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов заяви, че ваксината срещу COVID-19 за българските граждани ще бъде безплатна, но не и задължителна. „Българското правителство е направило сметка за уязвимите групи, които са най-застрашени – хората над 65-годишна възраст, хората с хронични заболявания и хората на първа линия. Те са малко над 2 млн. души. Такива са и квотите, които България е заявила пред ЕК. В момента, в който тази ваксина издържи всички тестове и бъде регистрирана в ЕМА, тя ще бъде осигурена и в България. В България не се изпитва ваксина и няма да се прави изпитване“, каза той.

По отношение на намаляването на общата заболеваемост и смъртност проф. Ангелов подчерта, че в началото на годината действително е имало тенденция за намаляване на заболеваемостта и съответно при пациентите с кардиологични болести. „Чакам да се запозная с отчетите и на НЗОК за шестмесечието, за да могат да се направят някакви изводи. Действително някои хора имат страх от постъпване в болница, но тези, които имат нужда от спешна медицинска помощ или от хоспитализация, постъпват веднага, въпреки страха“, каза здравният министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8LRY

Гост 28.08.2020 21:00:04

Абе отново ли губиш коса, братко? Има ли гаранция интервенцията, че нещо прозираш.

Май 28.08.2020 15:27:48

По отношение на негласните лимити на РЗИ да взимат проби за ПСР тест и ограничението в самите лаборатори за тестовете по здравна каса/60лв/ за сметка на частно платените по 120лв., някой няма ли да го попита?


Всичко за коронавируса
Още новини
Ученик прекарва ваканцията си като доброволец в болница
29.06.2022 10:20:45

Ученик прекарва ваканцията си като доброволец в болница

С голямо желание да помага и с мечта един ден да стане лекар, Стефан Радойчев започна дейността с ...

ЕMA обсъжда разширени показания на ваксина, за да се използва и срещу маймунска шарка
29.06.2022 09:31:02

ЕMA обсъжда разширени показания на ваксина, за да се използва и срещу маймунска шарка

Комитетът по лекарствата в хуманната медицина (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...