Сряда, 31 Май 2023
29
март

СЗО ревизира препоръките си за COVID ваксинитеСтратегическата консултативна група от експерти по имунизация (SAGE) на СЗО ревизира изцяло пътната карта за използването на ваксини срещу COVID-19, съобщи пресслужбата на световната организация. Промените отразяват въздействието на омикрон и придобития висок имунитет на ниво популация поради прекарана инфекция и ваксинация, съобщи пресслужбата на световната организация.

Ревизираната пътна карта очертава три приоритетни групи за употреба за ваксинация срещу COVID-19: висока, средна и ниска. Тези приоритетни групи се основават главно на риска от тежко заболяване и смърт и отчитат ефективността на ваксината, ефективността на разходите, програмните фактори и приемането от общността.

Групата с висок приоритет

включва възрастни хора, по-млади възрастни със значителни съпътстващи заболявания – например диабет и сърдечни заболявания, имунокомпрометирани – например хора, живеещи с ХИВ, и трансплантирани, в това число деца на възраст 6 месеца и по-големи, бременни жени и медицински работници на първа линия. За групата с висок приоритет SAGE препоръчва допълнителен бустер 6 или 12 месеца след последната доза, като времевата рамка зависи от фактори като възраст и имунокомпрометиращи състояния.

Всички препоръки за ваксина срещу COVID-19 са ограничени във времето и се прилагат само за текущия епидемиологичен сценарий и затова допълнителните препоръки за бустер не трябва да се разглеждат като продължаващи годишни бустери за ваксина срещу COVID-19, подчертават от СЗО. Целта е да обслужват страните, които планират ваксинационната си политика в близко до средносрочен план.

Групата със среден приоритет

включва здрави възрастни – обикновено на възраст под 50-60 години, без съпътстващи заболявания, и деца и юноши със съпътстващи заболявания. За тази група SAGE препоръчва първична ваксинация и една бустерна доза. Въпреки че допълнителните бустери са безопасни за тази група, SAGE не ги препоръчва рутинно, като се има предвид сравнително ниската възвращаемост за общественото здраве.

Групата с нисък приоритет

включва здрави деца и юноши на възраст от 6 месеца до 17 години. Първичната и бустерната доза са безопасни и ефективни при деца и юноши. Въпреки това, като се има предвид ниското бреме на заболяването (тежест за обществото и здравната система), SAGE призовава страните, които обмислят ваксиниране на тази възрастова група, да основават решенията си на контекстуални фактори, като тежест, ефективност на разходите и други здравни или програмни приоритети и алтернативни разходи. Въздействието върху общественото здраве от ваксинирането на здрави деца и юноши е сравнително по-ниско от установените ползи от традиционните основни ваксини за деца, като конюгатните ваксини срещу ротавирус, морбили и пневмококи, както и от ваксините срещу COVID-19 за групите с висок и среден приоритет.

Децата с имунокомпрометиращи състояния и съпътстващи заболявания са изправени пред по-висок риск от тежка форма на COVID-19, така че са включени съответно в групите с висок и среден приоритет, подчертават от СЗО. Въпреки, че като цяло е ниска, тежестта на тежкия COVID-19 при бебета под 6 месеца все още е по-висока, отколкото при деца на възраст от 6 месеца до 5 години, отбелязват експертите. Ваксинирането на бременни – включително с допълнителна доза, ако са изминали повече от 6 месеца от последната доза – предпазва както тях, така и плода, като същевременно помага за намаляване на вероятността от хоспитализация на бебето заради COVID-19, допълват те.

Държавите, които вече имат въведена политика за допълнителни бустери, трябва да оценят нуждата от ваксиниране в динамика въз основа на националното бреме на заболяването, ефективността на разходите и алтернативните разходи, препоръчват още от СЗО.

Отделно от пътната карта, SAGE също така актуализира своите препоръки за двувалентни ваксини срещу COVID-19, като сега препоръчва държавите да обмислят използването на двувалентна иРНК ваксина BA.5 за първична имунизация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
J17c


Всичко за коронавируса
Още новини
Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията
30.05.2023 17:29:18

Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията

Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това посочва омбудсманът ...

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена
30.05.2023 17:13:11

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена

Две сложни операции, при които беше направена резекция на дебелото черво, беше извадена стома на ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...