Неделя, 26 Юни 2022
26
авг
1

Доц. Кунчев: Данните за понеделник са с натрупване, виновните ще бъдат наказани

Повече няма да се въвежда мярката за затваряне на градовете каквото и да се случваИма секретарки и технически служители, които не работят в събота и неделя и са си позволили натрупаните данни да ги вкарат в понеделник, което е грубо нарушение на нашите изисквания. По този начин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни данните за големия брой починали (18 души) от 25 август.

„Ще открием виновните и ще ги накажем. Не, че е толкова фатално, но създава усещане у гражданите за някакво манипулиране, което е невъзможно. Всяка лаборатория, всяка болница вкарва това, което е намерила. Ако това се прави навреме, както сме казали - до 10 часа всяка вечер, няма да има такива отклонения в резултата“, каза още доц. Кунчев.

По отношение на организацията на болниците в страната, главният държавен здравен инспектор каза, че там където областните щабове са действащи, събират се всяка седмица, а ако се налага и през ден, взимат се решения и се координират действията, ситуацията с коронавируса много бързо влиза в някакви рамки. „Много добре се работи в Пловдив, Бургас, София. Рязко се подобри работата в Добрич и Варна. Това веднага се вижда дори по статистиката“, каза доц. Кунчев.

Всички лечебни заведения в страната имат толкова предпазни средства, колкото са им нужни и то от необходимия клас, каза още той. „Не бива обаче да се пренебрегва умората. Виждам, че и нашите служители в районните здравни инспекции са на края на силите си. Ако някой може да издържи три-четири месеца, вече говорим за шест-седем, а вече навлизаме и в осмия“, обясни доц. Кунчев големия брой на заболели медицински служители.

Той допълни, че вече се правят графици, за да може медиците да почиват по четири-пет дни, а и постоянно се набират доброволци. „Доста по-подготвени сме от преди и ние, и болниците.  Знаем какво и как да правим, но този извънреден начин на работа, натоварва твърде много“, каза доц. Кунчев.

Той допълни, че идеята да се обособят отделни болници само за COVID във всеки район ще бъде реализирана, ако бъдат запълнени всички отделения и не могат да поемат повече болни.

Доц. Кунчев беше категоричен, че повече няма да се въвежда мярката за затваряне на градовете каквото и да се случва, но останалите мерки са налице и може да бъдат затегнати, ако епидемичната обстановка го изисква.

"Епидемичната обстановка се налага тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се подобрява особено много. За щастие, през последните две седмици се подобрява значително в България. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", обясни д-р Кунчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mK6R

Да Да 26.08.2020 11:48:19

Долни лъжци и манипулатори!


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...