!
Сряда, 29 Ноември 2023
18
септ

Предизвикателствата пред здравната система - финансирането и липсата на кадриФинансирането на лечебните заведения и недостигът на кадри бяха посочени като главите проблеми на българското здравеопазване по време на дискусията „COVID-19, предизвикателства и решения при лечебните заведения за болнична помощ“, която се проведе днес.

Председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Красимир Иванов заяви, че недостигът на медицински кадри няма как да бъде решен оперативно. „За да се реши този проблем, трябва сега да се положат основите и да има едно дългосрочно планиране, което сега липсва. Дори днес да приемем толкова първокурсници за лекари и сестри, колкото са необходими на страната, трябва да знаем, че сме

10 години назад

Шест години са нужни, за бъде подготвен един лекар и още четири, за да придобие той специалност“, каза проф. Иванов.

По думите му сега е необходимо да има и много по-бързи и гъвкави управленски решения в областта на финансирането на лечебните заведения. „Нужни са законодателни промени, които да позволят на МЗ и НЗОК целево да финансират дейности в лечебните заведения и за дълготрайни материални активи. Обемът дейности в университетските болници е паднал, а това води и до спад във финансирането“, каза още проф. Иванов.  

„В големите университетски болници, които имат повече персонал, проблемите с недостига на кадри могат да бъдат компенсирани. В „Пирогов“ до момента 96 души са прекарали COVID-инфекцията. На фона общия персонал 2350, това е по-малко от 1%. Т.е. ние имаме възможност за компесаторни механизми, които да не допускат броя на заразените медици да попречи на общия лечебен процес. Не така обаче стоят нещата с общинските и областни болници. Ние сме подготвени, имаме предпазни средства и дезинфектанти, големите болници имат възможност да поемат по-голям брой пациенти с коронавирус, но това трябва да бъде облечено в някаква финансова рамка, която да ни даде възможност да запазим персонала си“, заяви директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Председателят на Сдружението на областните болници д-р Васислав Петров заяви, че в областните болници попада големият процент от тежките случаи. „С изключение на две болници, във всички областни има инфекциозни отделения. Т.е. ние поехме първия удар от COVID. Бяхме първите, които трябваше да организират работата си около инфекцията и първите, които поеха негативите от тези пациенти, включително и заболеваемост на персонала“, каза той.

По думите на д-р Петров при тях е и най-тежкият проблем с кадрите.

„Нашият персонал е доста застарял, с над 55 години средна възраст,

не сме привлекателни за младите колеги. Трябва да се създадат медицински кадри сега, за да може след 7-8 години да ни има. Проблемът с финансирането заради липсата на планова дейност беше сериозен. Тези 85%, които изплаща НЗОК, действително ни помогнаха в най-тежките месеци, но по този начин стана невъзможно да се плаща на доставчиците и започнахме да трупаме сериозни задължения. Факт е, че епидемията не се разпределя равномерно в цялата страна, трябва да се помогне на тези, които имат най-голяма нужда.

С конкретно предложение за финансиране на болниците по време на COVID-епидемията излезе председателят на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. „Нужна е индексация на болничните бюджети заради увеличените цени на клиничните пътеки. Най-лошото е да се спира работа заради достигане на лимитите. Тези 85%, които НЗОК дава на базата на планираните бюджет, трябва  да се изчисляват на базата на актуализираните бюджети за периода август-ноември, като това ще позволи и да се увеличат заплатите на персонала. Във връзка с преодоляването на проблема с липсата на кадри апелирам към НЗОК, Министерството и парламента

за привличане на средства по Европейски програми

в предстоящия седемгодишен период“, каза Грудев.

„Тези предложения, които дадохте, вече са изпълнени, НЗОК е една от малкото, която реагираше на момента, за да осигури финансиране, при това не само за болниците, но и за цялата система, и отговаряше на всички предизвикателства. Касата си позволи тази година да претрансфомира модела. Никой не ограничава болниците до 85%. На тези, които ги надвишават, дейността им веднага се разплаща“, отвърна управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той подчерта, че до момента са лекувани и е заплатено за 5102 пациенти с COVID по данни на информационната система на Касата. Не всички са били болни от коронавирус, а са били с други заболявания и придружаващо COVID и са отчетени по други редове. Над 19 000 са PCR тестовете, направени от момента, в който НЗОК е взела решение да ги плаща. „При лимит 2800 на ден. Не се използват тези тестове по правилния начин или няма желание да се използват. 40 са вече лабораториите, които имат договор с Касата. Със средствата и законовата база, с които НЗОК разполага, осигурява достатъчен финансов ресурс. Няма обаче да се съглася директори на РЗИ, директори на болници и щабове да създават нови структури, наречени COVID-отделения. Няма да се съглася, че ще сключваме договор по която и да било пътека, без да има осигурен специалист, защото в противен случай поставяме под риск здравето на пациента“, категоричен беше проф. Салчев.

„Да се говори, че няма средства и не сме гъвкави, мисля, че малко не е честно“, каза още той и допълни, че през март и април всеки ден е имало

обаждания от болници, че не искат да лекуват пациенти с COVID,

за да им бъдели лечебните заведения чисти.

„Изводът дотук е, че имаме проблем. Ако Касата твърди, че всички финансови искания са изпълнени, а анкетата показва, че 1/3 от лечебните заведения не са готови за предизвикателствата, а огромен процент - 91% казват, че имат финансови проблеми и че има съпротива сред екипите, имаме проблем. Диалог е ключовата дума. Да, човешкият фактор се очерта като най-голям проблем на системата. Кризата показа какви са дефицитите и дефектите на системата и ги задълбочи. Какво стана с 500 млн. лв. във фонда за борба с COVID- инфекцията?“, попита и депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер.

„Това, което се опитва МЗ и НЗОК да направи, е да осигури баланса между всички лечебни заведения в условия на пандемия, така че финансирането да се разпределя по прозрачен и правилен начин“, каза зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

По думите й прави впечатление, че при над 300 договорни партньори на НЗОК

от 2018, 2019 и 2020 г. няма дейност за болнична и извънболнична, която да е отчетена и незаплатена

„COVID ситуацията показа, че институциите могат да работят заедно“, каза още тя.

"В ситуацията, в която се намираме, ключовите думи трябва да бъдат диалог и солидарност, защото ако не тръгнем заедно да се справяме с предизвикателствата от коронавируса и последствията от това, успехът ни е под въпрос. От гледна точка на парламента, действително трябваше много бързо да се настрои законодателството към новата ситуация. Познавам проблемите и и на болниците, и на общопрактикуващите лекари, и на Спешната помощ, и в стационарите, но е важно всеки да подходи отговорно, за да бъдем полезни на пациентите, а и защото без солидарно участие, успешното излизане от COVID-кризата не може да се случи", каза председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Всички знаем, че в здравната система има сериозно недофинансиране и благодаря на институциите, че реагираха бързо, защото без това, нямаше да можем да оцелеем. Ако в услоивята на пандемия не бяхме реагирали като държава, съвсем щеше да блокира здравната система", каза председателят на Българска болнична асоциация Свилена Димитрова. 

Тя допълни, че проблемът все още стои. "В тези шест месеца България показа, че може да се справи в епидемична обстановка. Включителсно и частните болници, които не знам по какъв повод бяха критикувани, поеха много сериозно необходимостта от обслужване на COVID-пациенти. Крайно време е да спрем да делим болниците на държавни, частни и общински, а да видим по какъв начин те да бъдат финансирани така, че това, което са вложили и продължават да влагат, какво действително се компенсира. Трябва да има дългосрочна визия за финансиране. По отношение на недостига на специалисти, ще направим предложение за либерализация на режима на допускане на такива специалисти от чужбина, защото съвсем скоро няма да има как да реагираме", каза още Димитрова. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Hx2

futurehealth 19.10.2020 12:45:41

банка за стволови клетки

един 02.10.2020 06:45:17

Естествено е ,че няма да има кадри по болниците ,на фона на 30% повишение за държавни чиновници ,за частни фирми ,в случай ,че всички или са се изпокрили по домове и офиси ,или по вили и къщи по селата и в чужбина ,лежерно почиващи от месеци , се оказва ,че една сестра ,фелдшер или лекар на първа линия , със заплатата си ,ще посреща през цялата пандемия болни и заразени ,ще се грижат за тях , ще им дават една трета от заплатата на съдияили администратор и колкото на чистачка в мола ,а те ще трябва да си рискуват живота , здравето ,това на семейството си и близките си и то за какво , за да им кажат поклон , страхотни хора бяха като загинат ,ама много добри , еми не е реалистично .Затова всеки предпочита да не работи ,познавам вече лекари ,особено инфекционисти и зъболекари ,които се махат ,напускат ,предлагат им се вече тройни заплати ,но не желаят в никакъв случай да се занимават с такива пациенти ,всеки иска също на вилата и да не се среща с никого ,медиците са особено много дискриминирани ,населението ги смята за пушечно месо и роби ,затова ще има масови откази от прегледи и лечение на лежерно неспазващи никакви правила , а после заразили се ,това е бъдещето , защото не можеш да оставиш цяло съсловие на дъното на обществото и да чакаш то да спасява в такава нужда населението ,ами да го спасяват държавните чиновници ,съдии и прокурори ,скрили се по кабинетите си и компютрите и имитиращи някаква дейност срещу огромни заплати спрямо тези на медиците ,за които нямало бюджет ,щяли да им дават 1000 лв ,ама само ,ако със сигурност се заразят или загинат ,е да ,ама не .

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 21.09.2020 00:46:52

Направете заплатите колкото средноплатен РИТНИТОПКОВЕЦ и ще видите, дали няма да има наплив от желаещи! МУТРИ, ПРОКЛЕТИ!

много компетентен 20.09.2020 14:43:03

„Да се говори, че няма средства и не сме гъвкави, мисля, че малко не е честно“, каза още той и допълни, че през март и април всеки ден е имало обаждания от болници, че не искат да лекуват пациенти с COVID, за да им бъдели лечебните заведения чисти. Това са частните болници, в които и без това не се не се лекуват Ковид позитивни пациенти;

Лъчко Мозъчето 19.09.2020 10:25:58

Пълни глупости и празни приказки ! Вижте само кой твори мъдри мисли : тези които са виновни за сегашното статукво в здравеопазването ! Оставка и съдебна отговорност за геноцида над народа !

Добра идея! 19.09.2020 01:12:30

Как да включим и Всички в идеята да "трансформация" на мисленето.j.

Име на една суха съчка-стар доктор 19.09.2020 00:14:46

Включителсно и частните болници в които не се лекуват Ковид позитивни пациенти;

Наблюдение... 18.09.2020 22:10:55

Ако, искаме да вървим напред, като единна държава с граждани, които спазват правила и закони, защо да не обърнем внимание на най-смелите-учениците. Те не спазват правилата в най-често посещаваните места-градския транспорт. Повечето са без маски. Моля, това е и възпитателна мярка, нека РЗИ да следи и на тези важни места! А, представете си, че утре дойде нещо по-страшно, как ще потъпим, отправяйкисе. Ситуацията не е само икономическа, възможно е и да е по случи нещо по-сериооно. Нужни са нашите общи усилия да се възпитаме, и както възпитаваме децата си за живота, да успеем да мислим за доброто на нашата Нация!

Ти 18.09.2020 22:43:30

добре ли си?

d-r 18.09.2020 20:16:18

Навремето имаше държава и планиране в здравеопазването. Например-нашият курс във ВМИ Пловдив беше 300 вместо 150 души както други години, защото, когато ние завършихме медицина се пенсионираше един голям набор от лекари, та ние им заехме веднага местата и , естествено бързо се издигнахме по стълбицата.Да не говорим, че , само да искаш да специализираш, Държавата веднага ти поема обучението-получаваш си заплата, ходиш на курсове в София и СДК ти плаща общежитието в Белите брези, дневни и едно отиване и връщане до града, в който работиш. Колко лоша беше бай-Тошовата държава!

Elf 21.09.2020 13:10:22

Jalko she ne vi izbihme 1989-ta.Sega nemashe da ti cheta glupostite i,Tikovci da imat bolnici i bez da mogat da izlekuvat edna Angina da opredeliat zaplatite na top-specialistite v Balgaria.

Гост 21.09.2020 00:50:24

Аз пък помня по време на "хубавата" бай тошова държава как майка ми (учителка) работеше за 170 лева, а баща ми (лекар) - за 220. Шлосер VI -ти разряд получаваше 600 месечно. Частното - за бонус! Толкова за "хубавата" ви, уродлива комунистическа бай тошова държава! Ела ме докладвай и арестувай!

Повръща 18.09.2020 17:47:27

ми се.

Рецепта 18.09.2020 19:07:03

Деган мускулно. И малко уиски с лед, за настроение.

Не 18.09.2020 21:40:37

помага.


Всичко за коронавируса
Още новини
Премиерът: Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването
29.11.2023 11:13:50

Премиерът: Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето. Неприемането на план-сметката на На ...

Експерти: Недостигът на медици у нас се задълбочава, липсват 1000 лични лекари, 29 000 сестри и 2000 акушерки
29.11.2023 10:47:40

Експерти: Недостигът на медици у нас се задълбочава, липсват 1000 лични лекари, 29 000 сестри и 2000 акушерки

У нас липсват около 1000 общопрактикуващи лекари, драстичен е недостигът на медицински сестри &nd ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...