Неделя, 26 Май 2024
03
септ
1

1,5 млн. лв. е получило МЗ от дарения за COVID до 30 юни

553 385 лв. са трансферирани към ВМА за извършена трансплантация1,5 млн. лева са получени по дарителската сметка на Министерство на здравеопазването за подпомагане финансирането на дейности и мерки срещу разпространението на COVID-19 към 30 юни 2020 г., става ясно от отчета за изпълнението на програмния бюджет на Министерството на здравеопазването за първото полугодие.

Получените помощи и дарения от страната в размер на 300 000 лв. за месец март 2020 г. пък са предоставени на Националния център за закупуване на Кит за автоматизирана система за изолиране на вирусни ДНК и РНК за създадената епидемична ситуация с COVID-19.

900 000 лв. са дарени от 1 април от „БТК“ ЕАД директно за подпомагане дейността на НЦЗПБ. Средства от дарението ще бъдат насочи към

закупуване на медикаменти и консумативи,

свързани с борбата срещу COVID-19 - защитни облекла за многократна употреба за нуждите на лечебните заведения.

Към 31 март 2020 г. в изпълнение на съвместна заповед между Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи от МЗ са предоставени трансфери на Министерство на отбраната за транспортиране на донор за орган за трансплантация. За транспортиране на медицински екипи по маршрута София-Варна-София трансферът е в размер на 30 818 лв., а предоставените трансфери за ВМА във връзка с извършване на трансплантация на органи, тъкани и клетки и възстановяване на разходите и относителния дял на средствата за труд и дейности по трансплантация са в размер на 553 385 лв.

Одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за гарантиране на готовност за профилактични и противоепидемични действия и ефективен отговор на създадената епидемична ситуация с COVID са 7 млн. лв.

За първото полугодие на 2020 г. има възникнало значимо събитие с риск за общественото здраве, налагащо провеждането на засилен епидемиологичен надзор, противоепидемични мерки и здравен контрол, пишат още от МЗ в отчета.

„На 30 януари 2020 г. Световната здравна организация обяви спешност за общественото здраве от международно значение поради бързото международно разпространение на заболяване, причинено от нов, неизвестен до сега коронавирус, протичащо тежко и предизвикващо смърт. Още в началото на март COVID-19 се разпространи в над 100 държави по света. Степента на разпространение и тежестта му на протичане доведе до определянето на COVID-19 на 11 март от Световна здравна организация за пандемия - епидемия, която обикновено засяга огромен брой хора и възниква повсеместно в света или обхваща обширна територия, включваща международни граници. Това е първата пандемия в света, предизвикана от коронавирус и

постави системите на общественото здравеопазване в извънредна ситуация,

в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за ограничаване на рисковете, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни, които се откриват за заболяването и причинителя му“, пишат от министерството.

„Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и е опасност за националната ни сигурност. Необходимо беше да бъдат приложени незабавни и извънредни мерки, насочени към ранно откриване на заболяването, изолиране и лечение на заболели, своевременно откриване на контактните лица, поставяне под карантина на здрави лица или заразоносители, които идват от региони с разпространение на COVID-19 за ограничаване вноса на заболяването на територията на Република България“, допълват още от МЗ.

От Министерството отбелязват, че на база на извършени оценки и анализи с нововъзникналото разпространение на заболяването, е било установено че причинителят на заболяването е вирус, който има все още неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност. „Към момента

механизъмът и пътищата на предаване на инфекцията не са напълно установени

Няма единно научно становище за методите на диагностициране на причинителя, вкл. в отделните фази на заболяването, наличие или липса на заразоносителство. COVID-19 е ново заболяване не само за региона и страната, но и за целия свят. COVID-19 се предава от човек на човек, води до тежко протичане и усложнения при лица от определени рискови групи (възрастни над 60 г., лица с хронични и имунокомпрометиращи състояния), причинява смърт. Огнища на COVID-19 са регистрирани в цялата страна, като освен семейни огнища и такива в лечебни заведения за болнична помощ, са засегнати и рискови обекти - домове за стари хора и за деца с увреждания, както и лица от уязвимите за заболяването групи. Липсва специфично лечение на заболяването.

В процес на изпитване са лекарствени препарати, които скъсяват продължителността на протичане и тежестта на заболяването, като все още няма етиологично лечение. Няма разработена специфична имунопрофилактика спрямо SARS-CoV-2, причинителя на заболяването. Няма научни данни за създаване на защитен постинфекционен имунитет/имунитет след преболедуване, което да предпази лицата от рисковите групи от заразяване“, пише в отчета.

От министерството допълват, че са регистрирани случаи сред медицински специалисти, в т. ч. и смъртни, поради възможността за предаване на причинителя при полагане на медицински грижи и

провеждане на специфични манипулации с генериране на аерозол

„Обявяването на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, даде възможност да се приложат необходимите противоепидемични мерки, които да намалят и забавят разпространението на епидемията от COVID-19 и да осигурят възможност за подготовка на здравната система за посрещане на предизвикателствата и гарантиране на адекватна медицинска грижа на лицата“, казват от МЗ.

В отчета на министерството е отбелязано и поверително решение на Министерски съвет от 25 февруари 2020 г. за одобряване на допълнителни разходи от 25 000 лв. за 2020 година за изпълнение на дейности за изграждане на Комплексна автоматизирана система за управление на страната при извънредно положение, военно положение или положение на война.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CLsU

Гост 03.09.2020 12:55:45

Само така! Парите се раздават само на Мутри, какъвто е и началника на ВМА, Дупнишкият хирург на Мафията, за благодарност! Плазмодият-генерал и н-к на НОЩ вече е пътник към Г. М. Димитров...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...