Вторник, 29 Ноември 2022
24
март
1

202-ма са заразените с коронавирус у нас202-ма са заразените с коронавирус у нас. Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус, както и за разкриването на още лаборатории в областните градове. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг.

„Ние имаме два пъти повече пациенти с пневмонии, които се намират в същото състояние, но не са доказани с коронавирус. Предложението ни е всички да се включат, а не да чакаме работещите отделение да се препълнят, нито да трябва да се дезинфекцират болниците, след като се появи пациент с коранавирус там. Във ВМА вчера бяха прегледани 120 пациенти за един ден, приети са трима, но след няколко дни може да се окажат 100 за приемане на един. Ние предвиждаме ситуацията“, уточни ген. Мутафчийски вчерашното си изявление, че ще Щабът ще поиска от здравния министър да разпореди всички болници да подготвят отделения за такива пациенти, тъй като ВМА и Пирогов са изчерпали капацитета си.

Ген. Мутафчийски добави, че голямата амбиция на всички е да съобщят, че има повече излекувани. "От дни се борим да докажем, че 7 души са излекувани - с перфектно здраве, но все още не можем да го направим, тъй като не са изчистени от вируса", каза още той.

По думите му към момента максималният брой хора, които могат да бъдат тествани на ден е около 300 души, но се борят да го удвоят.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев каза, че има два вида бързи тестове. При единия, който показва антиген, наличието на вируса, може да се хване още в първите дни на контакта. Втора група тестове е за антитела, но при тях, ако се заразиш днес, антителата ще се проявят до 7-10 ден. "Не съм против бързите тестове, а съм против хората с фалшиви отрицателни резултати да се разхождат и да заразяват другите", каза ген. Мутафчийски.

Проф. Кантарджиев каза, че към момента се изследват всички с пневмонии. „Така хванахме  първите случаи. „Починалото семейство беше показно за създаването на т.нар. клъстър – как един човек по време на празненство може да зарази цяло село. Ние минахме този етап, сега виждаме различни прояви, но още не сме достигнали четвърти етап – на широко разпространение. Една седмица от въвеждането на мерките – това е времето на удвояването на болните“, каза той.

Ген. Мутафчийски допълни, че не е бил прав като е отхвърлил промяната на вкуса и обонянието като симптом на заболяването. „Оказа се, че при всички болни се наблюдава сухота в устата. Определящи за поведението обаче са високата температурата, интоксикацията, сини устни, сатурацията – 89-90, тогава хоспитализацията е задължително“, допълни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TCse

Гост 24.03.2020 11:31:18

Няма 2 вида бързи тестове а два вида тестове: 1. Тестове, основаващи се на антитела, позитивират се след седмия ден от заразата на човек. Времето за позитивиране е необходимото време организмът да произведе ИгМ антитела. Това са т.нар бързи тестове. Тяхната чувствителност е около 90%. Това означава че на всеки 100, които имат инфекция, 10 са фалшиво негативни. 2. Тестове основаващи се на доказване на самия вирус чрез т.нар пи си ар. Необходими са няколко дни за да моье репликиращия се вирус да достигне ниво за откриване.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...