!
Вторник, 16 Април 2024
06
апр
1

22 медици у нас са заразени с COVID-19 по време на работа (Обновена)22 медици от общо 30 потвърдени с COVID-19 у нас са се заразили по време на работа. Това каза по време на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях 17 са лекари, 8 са медицинските сестри, а 5 души – друг медицински персонал. Заразените спешни медици са 7, като шест са в ЦСМП-София, а в Спешния център на ВМА – един. Препотвърдените тестове, от направените близо 6 хиляди, са не повече от 100, като досега са се правили средно на 2000 души на 1 млн. население. От тези седмица честотата на тестовете ще е 2200 на 1 млн. население.

Общо 541 са регистрираните с коронавируса у нас. 210 са хоспитализирани, а 22 души са в интензивно отделение. Оздравелите са 39. По време на брифинга стана ясно, че има още един починал. Това е пациент на 72 години в Пещера. Така общо починалите у нас вече са 21. 

От МБАЛ-Пазарджик уточниха, че починалият пациент е лекуван първоначално в изолатора на Специализираната болница за белодробни заболявания в Пазарджик, откъдето е преместен вечерта на 3 април поради влошаване на състоянието. Веднага му е направен скенер на белите дробове, който е показал двустранна интерстициална пневмония, представяща се клинично с тежък остър  респираторен дистрес синдром. Направена е незабавна интубация с последваща механична вентилация. В неделния ден му е направен контролен рентгенов преглед, който е показал, че измененията в белите дробове на 72-годишния мъж са все по-тежки. Въпреки опитите да бъде стабилизиран, няколко часа по-късно пациентът е починал. Той е страдал и от множество придружаващи заболявания - артериална хипертония, захарен диабет-тип 2 на инсулино терапия, исхемична болест на сърцето, стабилна ангина пекторис.

Остава критично състоянието и на друг 43-годишен мъж от Пещера с потвърден коронавирус, за който се полагат интензивни грижи от 2 април. Той също е интубиран и все още не могат да се правят прогнози за изхода от лечението му. Уврежданията по белите му дробове са изключително тежки. Има и придружаващи заболявания-хипертония и диабет, допълниха от лечебното заведение. 

От МБАЛ-Пазарджик съобщиха още, че трима лекари и три сестри полагат денонощни грижи за пациентите с COVID-19 във Втория интензивен сектор. "Д-р Иван Харизанов, д-р Варта Шопова и д-р Ангел Добрев и трите медицински сестри Катерина Ичева, Ива Тодорова и Елена  Петкова са от 5 дни в най-рисковото място. Налага се да работят екипирани в защитни костюми, предпазни маски, шлемове и очила. Това, което виждаме на този етап е, че се касае за много тежко заболяване и коварен вирус, който нанася сериозни поражения върху дихателните органи, коментират медиците.  Заболяването се развива изключително бързо, засягайки всички жизненоважни органи и системи, водейки до тяхната  декомпенсация. Въпреки тежката ситуация медиците остават на първа линия", допълниха от болницата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
myXe

Гост 06.04.2020 13:05:58

А защо ли са се заразили а ? Понеже тиквената власт е осигурила чудесни предпазни средства символичен клас не ли ? Ей управляващите тикви гответе се за разследване и яки съдебни дела след пандемията за всички нищоправци персонално от МЗ,РЗИ,дирекции, щабове и канцеларийки. Да ви е як задника от тук до Страсбург.


Всичко за коронавируса
Още новини
Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ готова до края на юни
16.04.2024 15:47:29

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ готова до края на юни

До края на юни се очаква да бъде изградена хеликоптерна площадка на територията на УМБАЛ „П ...

ФСЗ: Работодателите провалят преговорите за нов КТД в здравеопазването
16.04.2024 14:58:07

ФСЗ: Работодателите провалят преговорите за нов КТД в здравеопазването

Работодателските организации провалят преговорите за нов Колективен трудов договор в здравеопазва ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...