Вторник, 13 Април 2021
06
апр
1

22 медици у нас са заразени с COVID-19 по време на работа (Обновена)22 медици от общо 30 потвърдени с COVID-19 у нас са се заразили по време на работа. Това каза по време на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях 17 са лекари, 8 са медицинските сестри, а 5 души – друг медицински персонал. Заразените спешни медици са 7, като шест са в ЦСМП-София, а в Спешния център на ВМА – един. Препотвърдените тестове, от направените близо 6 хиляди, са не повече от 100, като досега са се правили средно на 2000 души на 1 млн. население. От тези седмица честотата на тестовете ще е 2200 на 1 млн. население.

Общо 541 са регистрираните с коронавируса у нас. 210 са хоспитализирани, а 22 души са в интензивно отделение. Оздравелите са 39. По време на брифинга стана ясно, че има още един починал. Това е пациент на 72 години в Пещера. Така общо починалите у нас вече са 21. 

От МБАЛ-Пазарджик уточниха, че починалият пациент е лекуван първоначално в изолатора на Специализираната болница за белодробни заболявания в Пазарджик, откъдето е преместен вечерта на 3 април поради влошаване на състоянието. Веднага му е направен скенер на белите дробове, който е показал двустранна интерстициална пневмония, представяща се клинично с тежък остър  респираторен дистрес синдром. Направена е незабавна интубация с последваща механична вентилация. В неделния ден му е направен контролен рентгенов преглед, който е показал, че измененията в белите дробове на 72-годишния мъж са все по-тежки. Въпреки опитите да бъде стабилизиран, няколко часа по-късно пациентът е починал. Той е страдал и от множество придружаващи заболявания - артериална хипертония, захарен диабет-тип 2 на инсулино терапия, исхемична болест на сърцето, стабилна ангина пекторис.

Остава критично състоянието и на друг 43-годишен мъж от Пещера с потвърден коронавирус, за който се полагат интензивни грижи от 2 април. Той също е интубиран и все още не могат да се правят прогнози за изхода от лечението му. Уврежданията по белите му дробове са изключително тежки. Има и придружаващи заболявания-хипертония и диабет, допълниха от лечебното заведение. 

От МБАЛ-Пазарджик съобщиха още, че трима лекари и три сестри полагат денонощни грижи за пациентите с COVID-19 във Втория интензивен сектор. "Д-р Иван Харизанов, д-р Варта Шопова и д-р Ангел Добрев и трите медицински сестри Катерина Ичева, Ива Тодорова и Елена  Петкова са от 5 дни в най-рисковото място. Налага се да работят екипирани в защитни костюми, предпазни маски, шлемове и очила. Това, което виждаме на този етап е, че се касае за много тежко заболяване и коварен вирус, който нанася сериозни поражения върху дихателните органи, коментират медиците.  Заболяването се развива изключително бързо, засягайки всички жизненоважни органи и системи, водейки до тяхната  декомпенсация. Въпреки тежката ситуация медиците остават на първа линия", допълниха от болницата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G1vT

Гост 06.04.2020 13:05:58

А защо ли са се заразили а ? Понеже тиквената власт е осигурила чудесни предпазни средства символичен клас не ли ? Ей управляващите тикви гответе се за разследване и яки съдебни дела след пандемията за всички нищоправци персонално от МЗ,РЗИ,дирекции, щабове и канцеларийки. Да ви е як задника от тук до Страсбург.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно
12.04.2021 17:18:27

Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно

Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов е издал заповед, с която нарежда МБАЛ – Б ...

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана
12.04.2021 17:09:00

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана

Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Монтана Любомир Стефанов награди с благодарств ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...