!
Вторник, 28 Ноември 2023
06
апр
1

22 медици у нас са заразени с COVID-19 по време на работа (Обновена)22 медици от общо 30 потвърдени с COVID-19 у нас са се заразили по време на работа. Това каза по време на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях 17 са лекари, 8 са медицинските сестри, а 5 души – друг медицински персонал. Заразените спешни медици са 7, като шест са в ЦСМП-София, а в Спешния център на ВМА – един. Препотвърдените тестове, от направените близо 6 хиляди, са не повече от 100, като досега са се правили средно на 2000 души на 1 млн. население. От тези седмица честотата на тестовете ще е 2200 на 1 млн. население.

Общо 541 са регистрираните с коронавируса у нас. 210 са хоспитализирани, а 22 души са в интензивно отделение. Оздравелите са 39. По време на брифинга стана ясно, че има още един починал. Това е пациент на 72 години в Пещера. Така общо починалите у нас вече са 21. 

От МБАЛ-Пазарджик уточниха, че починалият пациент е лекуван първоначално в изолатора на Специализираната болница за белодробни заболявания в Пазарджик, откъдето е преместен вечерта на 3 април поради влошаване на състоянието. Веднага му е направен скенер на белите дробове, който е показал двустранна интерстициална пневмония, представяща се клинично с тежък остър  респираторен дистрес синдром. Направена е незабавна интубация с последваща механична вентилация. В неделния ден му е направен контролен рентгенов преглед, който е показал, че измененията в белите дробове на 72-годишния мъж са все по-тежки. Въпреки опитите да бъде стабилизиран, няколко часа по-късно пациентът е починал. Той е страдал и от множество придружаващи заболявания - артериална хипертония, захарен диабет-тип 2 на инсулино терапия, исхемична болест на сърцето, стабилна ангина пекторис.

Остава критично състоянието и на друг 43-годишен мъж от Пещера с потвърден коронавирус, за който се полагат интензивни грижи от 2 април. Той също е интубиран и все още не могат да се правят прогнози за изхода от лечението му. Уврежданията по белите му дробове са изключително тежки. Има и придружаващи заболявания-хипертония и диабет, допълниха от лечебното заведение. 

От МБАЛ-Пазарджик съобщиха още, че трима лекари и три сестри полагат денонощни грижи за пациентите с COVID-19 във Втория интензивен сектор. "Д-р Иван Харизанов, д-р Варта Шопова и д-р Ангел Добрев и трите медицински сестри Катерина Ичева, Ива Тодорова и Елена  Петкова са от 5 дни в най-рисковото място. Налага се да работят екипирани в защитни костюми, предпазни маски, шлемове и очила. Това, което виждаме на този етап е, че се касае за много тежко заболяване и коварен вирус, който нанася сериозни поражения върху дихателните органи, коментират медиците.  Заболяването се развива изключително бързо, засягайки всички жизненоважни органи и системи, водейки до тяхната  декомпенсация. Въпреки тежката ситуация медиците остават на първа линия", допълниха от болницата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kMVt

Гост 06.04.2020 13:05:58

А защо ли са се заразили а ? Понеже тиквената власт е осигурила чудесни предпазни средства символичен клас не ли ? Ей управляващите тикви гответе се за разследване и яки съдебни дела след пандемията за всички нищоправци персонално от МЗ,РЗИ,дирекции, щабове и канцеларийки. Да ви е як задника от тук до Страсбург.


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравната комисия прие проекта на Държавния бюджет на първо четене
28.11.2023 14:18:25

Здравната комисия прие проекта на Държавния бюджет на първо четене

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене законопроекта на Държавния бюджет за 2024 г. ...

Парламентарната здравна комисия отхвърли проекта за бюджет на НЗОК
28.11.2023 13:30:19

Парламентарната здравна комисия отхвърли проекта за бюджет на НЗОК

С 4 гласа „за“, 5 „против“ и 9 „въздържали се“ законопроектът ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...