Петък, 16 Април 2021
04
септ

Д-р Бойко Пенков:

31 души вече са преминали през Координационния център за триаж на COVID-пациенти31 души са преминали през Координационния център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19, който от началото седмицата работи в Инфекциозната болница в София. От тях 11 са хоспитализирани, а един веднага е бил приет в интензивно отделение. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР.

„Това беше нещо важно и нужно за жителите на София и София-област, тъй като имаше сигнали за разкарване на хора по лечебните заведения и не е ясно къде има свободни легла и къде няма. Това приключва с Координационния център. Когато човек има нужда от спешна консултация, там се преценява трябва ли да бъде в инфекциозно отделение в болница или е за интензивно лечение, когато е суспектен за COVID-19, оценяват се и придружаващите заболявания. Включени са всички екипи на ЦСМП-София“, каза д-р Пенков.

По думите му близо 300 са активните легла за лечение на коронавирусната инфекция в столицата. „От тях заети са само една трета. От интензивните легла само 25%, близо четвърт, са заети. Така че има потенциал, има свободни легла. Не дай боже да се налага да ги запълват“, каза още зам.-министърът.

Д-р Пенков допълни, че в момента се изготвя обща европейска поръчка за лекарството ремдесивир, което по последни данни оказва сериозен положителен ефект при пациенти в тежко и средно тежко състояние. „В момента има достатъчно количества от него. Имаме лекарства за 2000 човека. Медикаментът не се препоръчва за амбулаторно лечение, а само за хора, които са в интензивно лечение и на апаратна вентилация“, каза той.

По отношение на противогрипните ваксини д-р Пенков уточни, че миналата година са се ваксинирали около 230 000 човека. „Тази година е увеличена поръчката на МЗ за противогрипните ваксини по профилактичната програма и отделно се предвижда да има около 330 000 за свободна продажба. Очаква се и доставката на ваксините по държавна поръчка, които се разпределят към общопрактикуващите лекари. Повишихме и заплащането на общопрактикуващите лекари за тази процедура, като вече е 7 лева на апликация“, каза той.

Д-р Пенков каза още, че засега не се налага актуализация на бюджета на НЗОК, но ако събираемостта на вноските спадне и няма възможност да се реализира планираният бюджет на Касата, правителството ще компенсира недостига с трансфер от държавния бюджет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Eay*


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)
16.04.2021 18:18:41 Ирина Пекарева

17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)

17-членна ще е здравната комисия в 45-ото Народно събрание, решиха депутатите днес. Всяка от парл ...

Променят Устройствения правилник на РЗИ
16.04.2021 17:15:40

Променят Устройствения правилник на РЗИ

По-голям спектър на кандидатите за някои от дирекциите в РЗИ предлага Министерство на здравеопазв ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...