!
Сряда, 17 Април 2024
17
март

85 медици напускат Втора МБАЛ-София заради преобразуването й в инфекциозна

Няма никакъв проблем със защитните облекла, всичко е осигурено, каза Йорданка Фандъкова85 молби за напускане са били подадени вчера до директора на Втора градска болница-София доц. Стефан Узунов. Медиците твърдят, че нямали никакво предпазно облекло или апаратура да лекуват болни от коронавирус, с оглед плановете на Столичната община болницата да бъде превърната в лечебница за заболели от Covid-19, съобщи БНР. Остават обаче 250 души персонал, с които лечебното заведение може да бъде преструктурирано за работа с болни от Covid-19.

Днес ръководството на лечебното заведение се срещна с кмета Йорданка Фандъкова, като на срещата присъства и част от ръковоството на Столичната лекарска колегия.

"На срещата стана ясно, че няма никакъв проблем със защитните облекла, всичко това е осигурено. Стана ясно още, че има план, и че той е обсъждан със шефовете на отделения. Очевидно имат някакви различия, очевидно има лекари, които много искат да продължат да работят само така както са работили досега, но ясно е за всички, че ситуацията е нова, динамична, и че всички трябва да имаме готовност да променяме в движение организацията", заяви кметът Фандъкова след срещата.

„Ще проведа разговори със столичната РЗИ, за да видим какви варианти са възможни. Един от вариантите, който беше обсъждан още миналата седмица, е да бъде отворено едно отделение, както всъщност беше и планът ни, с 10 легла, което има възможност с отделен вход да работи, а останалите отделения да продължат своята нормална работа. Разбира се, до момента, в който не се появи пациент с коронавирус, защото това винаги е възможно във всяка една болница и във всяко едно отделение“ допълни тя.

Йорданка Фандъкова съобщи по-рано, че е дала гаранции пред болничното ръководство, че Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент.

„Няма отказ от лечение на болни във Втора МБАЛ, каквито информации се появиха. Болничното заведение е заредено с предпазни облекла. Има над 540 екипа. Всички предпазни средства са подготвени. Базата е подготвена. Имаме уверението на директора на болницата, че ще могат да подсигурят персонал за работа със заразени с Covid-19. Всеки лекар в екстремна ситуация може да работи с такъв болен“, каза пред БНР председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев.

„Обсъдихме с колегите ситуацията в София в момента и важността всеки лекар да заеме мястото на първа линия, което е необходимо“, допълни по-късно той, цитиран от пресцентъра на СЛК.

Председателят на Лекарската колегия призова всички лекари да излезат от домовете си и да заемат местната си в техния втори дом - болницата. Той благодари на всички за проявеното разбиране и адмирира готовността на онази част от персонала на Втора МБАЛ,  която ще застане на фронтовата линия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KNZz

Вмра 18.03.2020 10:33:46

Мъжът на Кронева работеше във втора градска.Много неприятен тип и голяма шушумига.Глинка след това го взе в НЗОК.Схемаджия и белязан от господ със специфичен поглед.

Р. Кронева 17.03.2020 15:00:21

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е по темата.

Близка 23.03.2020 13:06:37

Мъжа на таз кукундрела, беше замесен в скандалната обществена поръчка на НЗОК за нови автомобили преди години .Огнян Кронев ВМРО кога ще го разследват и ще отиде в затвора където му е мястото.

Гост 23.03.2020 19:59:39

Явно е боклук от висока класа щом е краднал, а и на децата си не е дал.

Запозната 17.03.2020 15:03:51

Като не се грижите за децата си,сега ще берете срам.Разчитате на свекъри, свекърви, мъже,а вие хей живот.Едното го дала на майка си,а другото петнадесет години не виждала.А Кронева и кьоравият и мъж live is live.

Гост 17.03.2020 14:52:19

Предлагам Председателят на Лекарската колегия да излезе от кабинета си и да заеме мястото в неговия втори дом - отделението за COVID-19

Гост 17.03.2020 13:04:41

В много от болниците в страната персоналът е силно ограничен като бройка и при попадане дори на един заразен с корона вирус пациент е възможно да се блокира цялата основна дейност на лечебното заведение, включително спешната болнична помощ.

Гост 17.03.2020 13:01:02

Нека да видим тези лични предпазни средства, защото метресата на МЗ показа половин ТИР с маски нисък клас ,които още не виждам къде са разпределени вече една седмица мина. Къде са очилата ,къде са гащеризоните, къде е цялото оборудване като за особено опасни инфекции. Или медицинският персонал е само консуматив а ? .Ей утре виновниците за това жалко ниво на здравеопазването ще бъдат разследвани и съдени . Чичките от ДАНС ще ви разнасят вас от МЗ и РЗИ с години по следствия . Правете му сметката. Tова е много по-сериозно от водната криза ще ви се търси отговорност ,ей

Гост 17.03.2020 12:59:43

Това, което липсва в цялата организация към момента е ясен алгоритъм на действие при постъпване в болница на болен с доказан COVID-19 и последващи медицински действия при усложняване на състоянието, включително до дихателна недостатъчност с необходимост от прилагане на изкуствена белодробна вентилация. Такъв единен алгоритъм е крайно необходим, защото не е изключено в хода на разрастващата се пандемия контактните или заразените вече лекари в някои болници да бъдат принудени да оказват диагностично-лечебна помощ на постъпили болни с други спешни състояния (извън корона вирусната инфекция) в контаминирана среда, а обслужващият персонал да е контактен или (не дай си Боже) заразен с вируса. Ако в дадена по-малка болница има, да речем ограничен брой анестезиолози, които по стечение на обстоятелствата са длъжни да оказват денонощна реанимация на един или няколко интубирани болни с COVID-19, то те как биха могли да дадат анестезия на пациент, да речем с перфорирала дуоденална язва и перитонит? Така, че трябва да има ясни указания, как да се действа в такива и подобни случаи. Затова има национален щаб.

Гост 17.03.2020 14:19:58

Ми да ти помогна малко. Това е алгоритъма на СЗО отпреди 3 дни: WHO Clinical management of severe acute respiratory infection (SARI) when COVID-19 disease is suspected https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331446/WHO-2019-nCoV-clinical-2020.4-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Гост 17.03.2020 13:31:40

искаш невъзможни неща

Гост 17.03.2020 13:04:37

Боже ,ти имаш много високо мнение за умствения и практическия капацитет на управляващите ,евала за оптимизма и вярата в светлото бъдеще . Искам и аз от тези гъби

Гост 17.03.2020 12:45:56

Защо не са определени университетските болници Токуда и Софиямед? Имат апаратура, лекуват качествено, че и дори за смешни пари!

Гост 17.03.2020 12:30:20

А, защо II-ра МБАЛ е определена без да има поне два работещи обдишващи апарата, да не казвам за друга необходима екипировка и защита? Защо за същите цели да не се ползва УБ "Лозенец", която разполага с машини за апаратна вентилация „Пуритан бенет 840“?

БЛС-Въоръжено Крило 17.03.2020 13:08:10

Защото за парлама трябва да се приемат пациенти , а като ги сложиш на легло тогава ще мислиш какво да ги правиш без механична вентилация. Може просто да им декламираш Вапцаров : Животът ще дойде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден…“ И туй то.

Гост 17.03.2020 12:23:44

Е, МАХНАХА се (както преди време заръча сикаджийската Мутра!)....


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов
17.04.2024 12:01:12

Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Парламентът прекрати правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. С гласовете на ГЕРБ, Д ...

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията
17.04.2024 11:19:46

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията

Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията. Датата е включена в календара на събитията ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...